God morgon! 😀

 

Eftersom jag somnade galet tidigt igår och har sovit tolv timmar så är det en pigg typ som skriver här. Underbart! Och idag är det lördag och jag törs gissa att det är många av er som tänker baka lussekatter i helgen och jag känner liksom ett ansvar. Att föra det där monsterbraiga receptet vidare. Alltså… jag kan ju ha haft tur, men jag tror inte det. Det blev dom godaste lussekatterna jag ätit! Receptet, det kommer här:

IMG_6238

Aaaaasgoda lussekatter (ca 40 stycken):

Vad behöver jag?

  • 1 g saffran
  • 2 msk rom eller vatten
  • 50 g jäst
  • 175 g rumsvarmt smör
  • 5 dl rumsvarm mjölk (gärna fetaste sorten!)
  • 2 dl socker
  • 1/2 tsk salt
  • 800 g vetemjöl (ca 13 1/2 dl)
  • 1 dl russin
  • mjöl till utbakning
  • 1 ägg til pensling

Sen då?

  1. Lägg saffranet i rommen eller vattnet (eller varför inte hälften av varje… ;)) och rör om. Låt stå i 30 minuter.
  2. Skär smöret i tärningar.
  3. Smula jästen och blanda med mjölk, smör och ”saffrans-soppan”, i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.
  4. Tillsätt socker, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand (muskler!! yeah!). Låt degen jäsa under bakduk i 60 minuter.
  5. Lägg russinen i lite vatten ca 30 minuter. Sila sedan av vattnet. (Detta för att inte russina ska suga ur vätskan ur degen!)
  6. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda lätt och baka ut till lussebullar. Lägg på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Tryck russinen och pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

IMG_6252

IMG_6247

 

Åh, kan man äta lussekatter till frukost tro?

Det är nära nu.

 

IMG_6286

 

Varsågoda- börja baka! 😉

Kram/lillafrun

G-VMBJT57ZE4