04042017-IMG_7276
Jag tänkte dela med mig av två recept som jag bakat efter på sistone. Och också fastnat för. Det blev ju så gott, jU! 
04042017-IMG_7275 04042017-IMG_7272
Till att börja med,

Urgod Raw Choklad- och kokoskaka!

-så lätt att göra. som det bästa myset efter förskolan till exempel. Prick vad vi gjorde för någon vecka sedan. Och har sedan njutit av denna kaka i småbitar, till en kopp kaffe eller små äppelbitarna till melliset. Rekommenderas! Receptet kommer från den HÄR rara grannby-mamman, som tipsar om det ena goda efter det andra. Tips, tips! 

Raw choklad- och kokoskaka

2 dl naturella cashewnötter

1,5 dl sötmandel

12 dadlar (urkärnade)

3 msk kokosolja

1 krm vaniljpulver

3 msk vatten

1 nypa himalayasalt

1 dl raw kakao

Riven kokos till toppingen

-Mixa nötterna i en matberedare till ett grovt mjöl. Hiva i vaniljpulver, himalayasalt och kakao och mixa ihop snabbt. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa till en smidig deg. Tryck ut i en form, toppa med kokos och ställ in i frysen en liten stund innan du sedan tar ut kakan, smakar och typ tippar baklänges för att den är så god.

(Förvara kakan i frysen!)

04042017-IMG_7277
Det var den kakan, utan socker. 
Nu, till dom där bullarna jag gjorde häromdagen. Dom flätade kanelbullarna behöver ni inte receptet på, tror jag. Men den andra varianten, som nu kallas för Mormor-bullar som är ramla-baklänges-goda. En sorts Vaniljbullar, som en blandning mellan vanlig vetebulle och wienerbröd. Ett hitte-på-recept. Vanligt grundrecept från mjölpaketet och vaniljkrämsrecept från Laila. Tillsammans; Oh-la-la.

18042017-IMG_8198Mormor-bullar

– med  äkta vaniljkräm. 

Vetedeg.

Enkelsats. Ca 40 bullar;

  • 150 g smör eller margarin, rumsvarmt (eller 1½ dl flytande)
  • 5 dl mjölk
  • 50 g (1 pkt) jäst för söta degar
  • 1 dl strösocker eller vit baksirap
  • ½ tsk salt
  • eventuellt 2 tsk stött kardemumma
  • 800 g (ca 1,4 l) Vetemjöl (gärna vetemjöl special)
  • 1 ägg (ja, det är mitt egna lilla tips till er som jag för vidare. Toppen!)

 

Vaniljkräm (räckte nästan till dubbelsats vetedeg, men till mannens lycka blev det någon plåt vanliga kanelsnurror också!);

  • 5 dl mjölk
  • 1 vaniljstång (jag tog 1 tsk vaniljpulver. funkade finfint!)
  • 1,5 dl strösocker
  • 7 äggulor
  • 1,5 dl majsstärkelse
  • 50 g mjukt smör

 

Gör såhär;

1. Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).

2. Smula ner jästen i en degskål på 3-4 l. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt matfettet i bitar, socker eller sirap, salt och eventuell kardemumma.

3. Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet men spar ½ dl till utbakningen, samt hiva i ägget!

4. Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.

5. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.

 

6. Gör nu vaniljkrämen; 

6.1 Koka upp mjölk med delad och urskrapad vaniljstång. Lyft ur stången efter uppkoket. 

6.2 Vispa strösocker, äggula och majsstärkelse vitt och pösigt.

6.3 Slå över den heta mjölken under vispning.

6.4 Häll tillsama blandningen i kastrullen och värm upp under kraftig vispning, häll över i en kall skål när blandningen tjocknat ordentligt.

6.5 Smält smöret i den varma krämen under vispning, fortsätt vispa till krämen är slät. 

6.7 Kyl vaniljkrämen i ett isbad eller i kylskåp.

Fortsättning…. 

 

 

7.  Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.

8. Bred ett lagom-rejält lager med vaniljkräm och rulla ihop till en rulle.

9. Skär rullen i 10 delar och lägg dem med snittytan upp i pappersformar eller på plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk cirka 40 minuter. Värm ugnen till 225-250°C. Pensla med ägg och grädda bullarna mitt i ugnen, 5-10 minuter.

10. Låt bullarna svalna på galler en liten stund, innan du ringlar över lite tunn kristyr (florsocker som du blandat med lite vatten).

18042017-IMG_8209

Och sen är det bara att njuta. Akta dig bara, så att du inte ramlar baklänges…!

God lördags- , eller när-som-helst-bakning!

-Och ta hand om er. <3

 

 

 

Lillafrun

G-VMBJT57ZE4