Hej på er i varma sommaren!

Jag kikar in här en snabbis, efter att ha ammat liten lillprins och samtidigt nattat liten suuuupertröttis till tvååring… måtte hon sova runt nu och inte vakna och vara vaken tills jag och M går och lägger oss.. vilket varit standard i några dagar nu senaste. Vi gör inget grej av det, tänker att det såklart är mycket som händer i den lilla kroppen och knoppen… Minimannen sitter ute i Räservagnen, nybadad och mycket piggare än igår. Med egen chipsskål, vattenflaska och kikare (!) har han det kungligt där… kikar på vad som händer allra högst uppe på ställningen! .. ni vet, Bollibomba kan slänga sig i väggen…  våra renoveringsungar, alltså. Så duktiga. <3 Nu hör jag honom gasta; ”ooo what, det där är ju isoleeering pappaa!!” … 

Jo. Vart var jag? Jag tänkte sända er det där urgoda brödreceptet som vi hade på mannens kalas förra veckan. Kommer här, direkt-snott från Tidningen Land!

Rullbaguetter med ost och örter

 

Ingredienser:

25 gram jäst

6 dl vatten

2 tsk salt

2 msk rapsolja

2 dl grahamsmjöl

1,5 liter vetemjöl (gärna vetemjöl special, allra helst eko! blir såå gott!)

Fyllning:

2-3 dl riven ost, någon med mycket smak. Vi tog norrmejeriers prästost!

örter efter tycke och smak, hackade. Jag strösslade en massa timjan.

Gör såhär:

  1. Smula ner jästen i en bunke. Häll över fingerljummet vatten och rör ut jästen. Tillsätt salt och olja. Arbeta in grahams- och vetemjöl till en jämn och smidig deg. Låt jäsa, gärna i 4 timmar i rumstemperatur (eller i kylskåp över natten!).
  2. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en platta på mjölat bakbord. Strö över riven ost och hackade örter. Rulla ihop till en längd och lägg den på bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa i rumstemperatur i cirka 2 timmar. 
  3. Grädda bröden i nedre delen av ungen i 275 grader, cirka 10 minuter. Pensla med vatten och låt dom stå en stund i ugnens eftervärme, så blir ytan knaprig. Låt svalna utan bakduk på galler.

Tur att vi gjorde dubbelsats, för himmel vilket härligt bröd. Suupergott med färskost på! … eller den där jättejätteenkla pestoröran vi snodde ihop. Recept på den kommer här:

Pestoröra

Blanda samman 1,5 dl crème fraîche, 1,5 dl gräddfil, 1 dl grön pesto. Salta och peppra efter smak! Ringla gärna över lite olivolja och toppa med några basilikablad för gott och piffigt.

Så enkelt. Så mumsigt. Till pastasallad, grillat, eller att doppa det där goda brödet i, som sagt.

 

Det var det hele! Hoppas att ni har en skön kväll!

 

Lillafrun

 

 

 

 

G-VMBJT57ZE4