(Ärtig spenatsoppa med gott bröd till. Recept HÄR. )

 

Ok, hörreni. Låt oss prata middagsmat!

Jag fick frågan; ”hur gör ni? veckohandlar ni, planerar matsedel, tar en middag i taget och fyller på när det behövs?” 

-Ptjaa.. i de bästa av middagsuppstyrda världar, så skriver vi matlista och veckohandlar så att det möjligtvis bara behövs någon liten mjölk- och pyttehandling under veckan. Meen, i de allra, aaallra flesta fall så kanske det blir några middagar planerade och rester freestyle och några småhandlingar för att få matveckan att gå ihop.

Nu när hösten är här, ruskvädret och allt det där också på intågande, ni vet… så blir jag så sugen på vaarm mat. Grytor, soppor, massa gott som stått i lergryta i varm ugn, krämig pasta och så. Tänkte att jag ger er några förslag samt en rejäl receptrave här nedan… sånt som jag själv vill påminna mig om för hösten!

Som sagt. Lergryta. Ger er inget precist recept. Mer än rådet; köp en! Vi använder våran mycket under hösten, senast i söndags när potatis, lök, morot och en skinstek fick gotta sig på låg värme i ugnen medan jag höstpåtade ute på verandan (hur bra, när maten sköter sig själv!?). God sås av den sky som blir och alla mm-ar sedan.

HÄR finns lergrytor i olika storlekar att köpa!

Risotto!

-med rökt skinka, champinjoner och sparris! Recept HÄR.

Pasta rosso med parmesan!

En fantastiskt god, vegetarisk, rätt som är snabblagad och har så himla många goda smaker i sig. Recept Här

Spansk paprikagryta med fläskfilé!

-En favoritgryta. Som är suverän att bjuda många på då den är så lätt att göra mycket av. En så god höstgryta! Recept, HÄR.

Kycklingsgryta med Fetaost och soltorkade tomater!

Fetaost och Soltorkade tomater. En gudomlig kombo. Recept, HÄR.

Världens godaste fisksoppa!

-aah, den här bara måste vi äta snart kände jag nu. Recept HÄR. 

Köttfärsgulasch med god baguett!

Höstmat när den är som bäst, ju. Något varmt och ett riktigt gott bröd till. Recept, HÄR.

 

Torskknyten!

Å. Älskar denna maträtt. Enkel. Fräsch. Och så god. Recept, HÄR.

Fylld kycklingfilé med pesto och mozarella!

Recept, HÄR.

Paj!

Paj är alltid gott, ju. Fyll den med lite vad man vill. Favoriten som alla tycker är lika god här hemma, är den med en riktigt god ost och rökt skinka. Recept, HÄR.

Korvgryta!

En barndomens rätt jag är stormförtjust i och tänker laga vilken dag som helst. Recept, HÄR.

Lax med soltorkade tomater- och fetaosttäcke!

-superenkelt. Ta några klickar creme fraishe, strössla i fetaost, salt, peppar och strimlade soltorkade tomater. Allt efter tycke och smak. Bred på laxen. Skjutsa in i ugnen i 175-200 grader.. tills laxen gått klart… och det beror såklart på hur stor bit ni har. Kokt potatis och stekt sparris till. Såå gott!

Pasta pesto med räkor eller kräftstjärtar!

-det här går så fort att man knappt hinner med, alla älskar det och ja, trebarnsmamman i mig jublar!

  1. Koka spagetti
  2. Rosta pinjenötter
  3. Rör ihop nykokta spagettin, rostade pinjenötterna, räkorna/kräftstjärtarna med en burk Pesto alla Genovese (Ni ska leta efter en burk som ser ut så HÄR (klicka) i mataffären). Salta, peppra och riv över ännu mera parmesan än det som redan är i peston. 
  4. Njut! 

Tipsar er också om något som går fort och är himla gott;

Halloumiburgare!  ,

-med picklad lök som tillbehör!

Recept på Picklad lök; till 2 rödlökar. 1 dl 12 % ättika, 2 dl socker, 3 dl vatten. Lägg lökringarna i den lösta lagen och låt stå i minst en timme innan servering.

Vitlöksdressgin; några klickar creme frasiche, salt, peppar, finhackad vitlöksklyfta och en skvätt olivolja.

Rotsaker med fetaostkräm!

Favoriternas favorit här hemma. Det ni ser på bilden ovan är faktiskt dagens middag. Där i bakgrunden busar pappa och ”Lilla Juni” (som hon själv kallar sig). Jag bjöd darlingarna på rostade rotsaker och fetaostkräm. Gott till mycket eller bara som det är. Stek lite halloumi till och middagen är vegetarisk. Jag gjorde köttfärsbiffar som såklart är himla gott till.

Emmelis enkla, men goda fetaostkkräm;

2 dl creme fraishe. 1 paket smulad fetaost. peppar. en skvätt olivolja. Klart!

Hoppas att ni kan finna någon inspiration bland alla recept där vissa hängt med länge och vissa är nya favoriter!

Nu ska jag unna mig att dunsa ner i finsoffan. Är helt färdig efter dagen. En mycket bra, produktiv dag. Hemmafix, småttinghäng, blåsig promenad och på toppen av allt har vi världens konstigaste kväll här förstår ni. Inget spikande. Inget ute på gården-jobb i mörker. Vi är ”klara” med fjärde väggen.. inväntar att möjligtvis få lite varmare temperaturer igen för att måla det sista lagret.. annars får det vänta till våren, vi vill inte chansa. Men förstår ni? Det börjar lugna ner sig nu.

Lillafrun

 

 

G-VMBJT57ZE4