Det är lördag och jag tänkte slå ett slag för rulltårtan.

Så himla bortglömt bakverk. I alla fall hos mig. Jag har nog bara gjort det en gång i livet… typ i sjuan, på första hemkunskapslektionen eller så. Rulltårta går hur snabbt som helst att baka.. fem minuter i ugnen, liksom.

Och är så festligt och gott och sätter pricken på vilket helgfika som helst. Om man dessutom råkar ha hemkokt vaniljkräm sparat i frysen och hallonsylt kokt på päronens trädgårdshallon, ja då kan ni ana att det mm-ades hejvilt när jag bjussade gänget på rulltårtefika.

..Att vi satt precis vid havet, som just börjat släppa isen. Att bäcken porlade och ivrigt tog sig ut till havs. Att solen sken och alla mådde gott. Det gjorde förstås det hela till en alldeles ljuvlig stund.

Så. Är ni sugna på att baka något gott, som går snabbt som bara den, då slår jag ett slag för rulltårtan!

Ett enkelt recept kommer nedan. Fyllning efter tycke och smak!

Rulltårta!

Du behöver:

(till ca 20 bitar)

  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl 
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 dl mjölk eller vatten

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 250˚C.
  2. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna 30×40 cm (för 20 bitar). Smörj det med lite matfett.
  3. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Vänd ner det i äggsmeten. Rör ner vätskan.
  4. Bred ut smeten jämnt i långpannan. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter.
  5. Strö lite strösocker jämnt över kakan. Stjälp upp den på ett bakplåtspapper på galler. Dra försiktigt bort papperet som kakan gräddats på.
Fyllning: Bred sylten (eller vad du nu valt.. äppelmos kanske? supergott. det brukar mamma ha!) i ett jämnt lager över den varma kakan. Rulla ihop från långsidan med hjälp av papperet. Låt rulltårtan svalna i papperet med skarven ner.
-KLART!
Antingen skär du bara upp den och serverar den som den är, eller så kan man ju piffa den med en klick grädde och bär/frukt om man liksom vill göra det hela till något kalasigt så det förslår.
Fika och njut. Önskar er alla en god sista aprilhelg!

Lillafrun

G-VMBJT57ZE4