Augustihelgen närmar sig med stormsteg och här kommer ett riktigt, riktigt smarrigt recept som kanske kan bli en del av er helgdagsmat, vad vet jag…

Fläskfilé på ljummen salladsbädd!

Ingredienser (4 portioner):

300 g tomater i valfria kulörer

2 vitlöksklyftor

2 + 2 msk olivolja

400 g potatis, helst färskpotatis förstås

400 g sötpotatis

1 tsk flingsalt

150 g sugarsnaps eller haricoverts

50 g småbladig sallad

3 msk hackad färsk basilika

600 g fläskfilé (svensk givetvis och helst så närproducerad som möjligt!)

salt och peppar

ÖRTSÅS:

2 dl crème fraiche

0,5 dl färsk basilika

1 dl ruccolasallad

rivet skal av 1 citron + saften från ca halva (smaka av så syran blir efter ditt tycker och smak!)

0,5 msk flytande honung

2 rivna vitlöksklyftor

Gör såhär: 

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Dela tomaterna, finhacka vitlöken. Blanda tomat, vitlök och 2 msk olja i en långpanna med bakplåtspapper. Baka i ugnen, 18-20 minuter
  2. Ta ut tomaterna och höj värmen till 225 grader. Tvätta och halvera eller kvarta potatisen. Tvätta och skär sötpotatisen i 1 cm tjocka skivor, dela skivorna i bitar. Lägg potatis och sötpotatis i en långpanna med bakplåtspapper. Tillsätt 2 msk olja och flingsalt. Rosta i ugnen ca 25-35 minuter.. allt beroende på ugn och hur välrostade du önskar potatisen.
  3. Örtsås: Mixa samtliga ingredienser. Förvara svalt till servering.
  4. Fräs sockerärtor/haricoverts, salta och peppra.
  5. Blanda potatisen, tomaterna, sockerärtor/haricoverts, sallad och basilika på ett fat.
  6. Putsa köttet och krydda med salt, svartpeppar .. (och rosépeppar för den som tycker om det.. jag skippade det..)
  7. Antingen bryner du nu köttet och låter det gå färdigt på låg värme under lock. Eller så gör du som jag gjorde, som hojtade till min skäggige att han skulle grilla köttet. För att sedan vira in det i alluminiumfolie, låta det vila lite innan alltsammans skärs i ganska så tunna skivor och i lagom stora munsbitar.
  8. Lägg sedan köttet ovan den ljumma salladen och servera örtsåsen till.
  9. Alltså, alltså, alltså.. njut! 

Mmm…!

 

Lillafrun

G-VMBJT57ZE4