Slåttanna 2025!

Efter försommarveckor med varannandagsväder, blev det nu juli och äntligen fickvi Alla-tillsammans-sommarlov,
.. i samma veva som ett lovande väderfönster för slåtter visade sig… ”Vi slår till veckan”, sa vi! … ”Men ska vi våga slå hela lägdan, det ser lite hotfullt ut med regnet där på lördag kväll och söndag…?”
Det blev tisdagen den 8 juli och väderprognosen såg nog stabil ut för att vi skulle våga.. M drog igång. Pirret!! .. du som varit med om det här med att ta in torrt hö, där vädret är din enda tork-vän, du vet, vad det där pirret innebär.

Dag 2 och Dag 3 vänds höet.


Dag 4 strängas det.
Det är varma, stekiga dagar och Bondmoran varvar skötseln av djur och småungar uppe på gården, med badutflykter och att söka åt Bonden Blom där nere på åkern för att leverera fikapackning och också titt som tätt; pappa- och traktorsugna småungar.

Här är det på slutet av dag 4 och sista strängarna gjordes,
..samtidigt som jag lagade storkok och bakade inför slåtterparty där uppe i gammköket. Vi var nu rätt trötta efter varma, idoga dagar men såg fram emot morgondagen ändå.. och tacksamheten var enorm, över att slippa väderstressen eftersom prognosen stabiliserat sig och bara, bara visade värme och sol, sol, sol…


Så blev det Dag 5.
Och in på gården vällde älskade människor in.
Människorna, som gör det möjligt för oss att få in höet.. vi klarar en del bara vi familjen, men den stora mängden, behöver vi absolut hjälp med.. att det då står människor på rad och erbjuder sin hjälp/ svarar ”självklart” på frågan om de vill hjälpa till…
det, gör oss helt otroligt rörda och enormt tacksamma.
Här i syn, min snart 77-årige far.. som jobbade mer som en 30-plussare, hurtisen där!


Kära svärföräldrarna mina jobbade som det starka dreamteam dom är!
Och små, superstarka 11-åringarna kånkade balar i massor. Mannens fina Storkusin Emanuel, bar och bar och bar, han också, ännu en slåtter.


Med jämna mellanrum ropades arbetarna upp mot skugga, vila, mat- och fikatankande.
Pastasallads-lunch under äppelträdet smakade gott!


Ett annat pausande, serverades en suveränt god hallonkaka, med vaniljvisp.

Vill du ha receptet så finns det HÄR, det är bara till att byta ut blåbären i receptet till hallon i stället. …
..blåbär OCH hallon måste också bli hur mumsigt som helst när jag tänker efter!

Tittade ut genom köksfönstret och såg Frugan, aka. Nathalie, slita på där ute i värmen.
I år, med stor bäbismage, koncentrerade jag mig gladeligen ”bara” på barn- och köksfix.. än om kroppen känns god och stark så tror jag inte att den skulle ha uppskattat en massa bal-kånkande, faktiskt.
Lyxens lyx var också att både mor och älskade hjärtevännen Carolin var mig behjälpliga i köket. GULD värt!


Arbetsivern och samarbetandet vet inga gränser denna långa ”Balpartydag”.
Alllla hjälps åt i värmen! Här drog min far och bäst-Jonas iväg med ivriga 9-åringar.. med två ekipage (tack Micke för lånet av traktor!!), dvs. två traktorer och två balvagnar, kan vi hålla tempot så gott.. första åren körde vi med en traktor och en balvagn och hela alltet tog en evinnerlig tid och kraft.
För varje år har också mängden balar minskat, tacksamt.. det är nu femte året vi tar in hö själva och 2021, det första året, var lägdan precis nysådd och gödslad och hade verkat för ko-foder under många år..nu avbröt vi arrendet och tog över vår egen lägda igen.. vi slet in 2400 balar då.. nu, har det minskat lite för var år och stabiliserat sig till ett mer lagom antal på cirka 1200/1400 balar… det är alldeles nog att få in.

Fyra älskade flickor (och ett fotande, flåsande preggo efter de) som gick neråt för att kolla läget..

Där möttes vi av denna syn.
En hövagn med höbalar och en hel skock av gulliga, glada ungar! Den här dagen är något alla våra barn ser så fram emot och för varje år arbetar dom mer och mer och mer, helt på egna bevåg.


Och tänk, att Emil och Carolin var på Hemmahemma-visit just under slåttern, i år igen. Fy farao vilken lycka!
Det går ju liksom inte att planera i förväg.. allt beror på vädret. Emil varvade med att stå på balvagnen och att köra traktorn med balpressen, så himmelens perfekt.

Här hade vi beslutat att vi var klara med balandet för dagen, ”det lilla som är kvar kan vi själva ta imorn”, sa vi, lättade över att vädret bara skulle fortsätta vara stabilt. Lättnaden hos denna människa i bild, var stor här, vill jag lova.


Årets slåttergäng 2025!!
(Kusin Emanuel fotade denna helt otroliga bild. Min Mamma och Pappa hade preciis hunnit åka också, därför hamnade de tre inte med i bild.. <3 )
…men alltså, wow, wow, wow.. i år gick slåttern verkligen som hejsan!

PUSS på toppen av en otroligt arbetsivrig vecka! Slitig.. och helt UNDERBAR! Vi älskar det här!
I flera år nu, har det inte bara varit pirrigt med hur vädret ska te sig utan till och med lite små-ångest och en redig skopa stress kring detta.. vädret har varit så svängigt och prognoserna har ändrats hittan dittan från ena dagen till den andra. Senaste två somrarna har vi måstat ta in höet väldigt sent och energin i gräset har känts låg till och med för oss hästägare som önskar lägre energi än bönderna som matar sina kossor.
I år, stabilt. Vi kunde slå i alldeles perfekt tid utifrån hur vår mark är i energi just nu. Helt underbart! Vi var klara i god tid under baldagen också, så efter detta förevigande, drog vi till lillsjön och badade allihopa innan kvällen fortsatte med välförtjänt slåtterpartaj ute i trädgården!

Mor Birgits goda lasagne serverades. Och ”Mammabröd” förstås. Jag hade också gjort en massa Rotsakslasagne. Stora och små njöt av gott att äta, dricka och av välförtjänt viiila.


Här var klockan en rejäl bit efter midnatt.. julinatten var tyst och ljus.
Jag gick runt och plockade disk, städade och bara njööt.. hade absolut inte somnat om jag lagt mig på kudden med ens alla hjärtemänniskor lämnat gården. Jag var alldeles för upprymd av dagen. Det doftade ljuvligt av höet och det var så fint med hästarna som stod och betade alldeles intill middagsplatsen..
Barnen hade tidigare under kvällen haft svårt att accpetera att slåttern var över för i år.. tills vi då kommit på att vi ju faktiskt lämnat lite, lite hö kvar till dagen efter, där längst ner på lägdan… då, kunde snyftandet upphöra..

Och dagen efter, var det tre storasyskon som var mer än peppade att få stå SJÄLVA, utan vuxna, på balvagnen och ta in det allra, allra sista höet för i år. ”Mamma! Du får INTE hjälpa till! Vi kan SJÄLVA!”, sades det på skarpen…

Lillen satt i traktorn med pappan. Och jag fick bara njuta och smått, av kärlek, kolavippa över synen av detta gäng. Så små och redan så rediga, arbetsglada och kapabla.


Slåttanna 2025, en sådan hejdlöst lyxig variant!
…
Återigen, TACK alla inblandade!
Emmeli
7-årsdagen kom med ankor till gården!

Det var den allra första junilördagen och Prins Bertils födelsedagsmorgon.


Födelsedagssång, kramar, hurra och egengjorda små paket från syskonen…

Blåsa ut ljuset på plätt-tårtan..
.. och läsa långa brevet som låg i det ena paketet… där det stod något kryptiskt om att gå ut till lagårn (i vanlig födelsedags-ordning) för att finna ännu en present..?

Gänget på väg ner mot lagårn!


Tokigt! Och roligt redan här! Vad doldes där i paketet? -ANKÄGG förstås! En strålande 7-årspresent ju!

12 stycken ägg, som knasmorsan ordnat med att en ank-duktig man i Göteborg (låååångt från höga kusten, mao!) hade skickat till oss tidigare under veckan. På vinst och förlust, tänkte jag inombords.


Kramiga lillungen njöt av att ha alla hemma, hela dagen. Och förstås skulle äggen delas med syskonen. Juni satte med ens igång att sticka en halsduk till sin blivande anka.

Piltavlan blev en hit med en gång också! Det lektes och grejades och så susade jag iväg med barnen en sväng mitt i dagen, tillsammans med kompisarna. Vi fikade på Gårdsbutiken och susade förbi Världens Snällaste Marie… för att låna en kläckmaskin.


Till kvällen dukade vi fint i Salskammaren! Jämngamla kussarna, Morfars och Farfars kom på litet kalas.


Kalasfikat enligt önskningar!
Chokladbollar, snickerskakor, knäckig rabarberpaj med vaniljvisp, kanelbullar och rabarbersaft.. och Morotskaketårta, med vackerljusen i som är stöpta av barnens Mormoster!

Älskling!

.. som var lycklig över sin högst upp på önskelistan-önskade present, en sparkcykel… med lufthjul(!). Ni anar lyckan, för en grusvägsunge! Inget ”den där går inte att köra på grusväg, den behöver asfalt”, inte!
Och som avslut på hela födelsedagen?

.. så lade vi då de 12 ankäggen i kläckaren som skulle ”ruva äggen” i 28 dagar (21 dagar för höns, 28 dagar för ankor).
En ny upplevelse för oss då vi bara låtit våra höns naturruva fram sina kycklingar. Men nu tog vi till maskinhjälp, alltså. Fyllde behållare med vatten och vattensprayade äggen innan vi stängde igen den nästan 38-gradiga kläckaren.
Och därefter, i 24 dagar framåt, har äggen legat i dessa vaggor och vänts automatiskt under dygnet och vi har också manuellt sprayat vatten på äggen minst en gång per dygn.. allt för att efterlikna det naturliga så gott som möjligt. Ankisar badar ju varje dag och skulle det ha legat en riktig ankmamma på äggen, så skulle äggen ha blivit blöta och fuktiga minst en gång om dagen av sin nybadade mor. Så, mycket fukt har vi gett… förhoppningen har inte varit stor, äggen hade rest långt och fick vi bara tre-fyra ankor av tolv, så skulle vi ha varit urnöjda.

Dag 24, plockades ”vaggorna” bort och äggen slutade vändas och nu förberedde vi för kläcket och gav ännu mera fukt. Ett par uppblötta wettex-trasor lades in i botten av kläckaren och manuella sprutandet av vatten ökades till 2-3 gånger per dygn.
Och så, dag 28, som efter en klocka, började vi kunna se små upp-pickade hål på några utav äggen. Spänningen var oliiidlig nu men vi lät maskinen vara, helt i fred, öppnade inte i onödan..det kan ta 1-2 dygn för en liten anka att ta sig ut..
I måndagskväll, dag 30.. flyttade vi nyfödda skapelser till sitt BB, håll i er nu, titta här!

7-åring med sin nykläckta födelsedagspresent i famnen, kärlek vid första ögonkastet.


Och nu lever vi med NIO (hej och hå, någon som önskar sig ett par ällingar kanske??) uuursöta Svensk Gul Anka och är upp över öronen förtjusta allihopa. Ankbäbisarna bor i odlingsrummet just nu, för att vi inte ska behöva vara rädda för att dom fryser ihjäl den första kritiska tiden. Ank-BB, en stor trälåda med spån i botten, med värmelampa till en början. Uppblött bäbis-anka-foder och hårdkokt äggula serveras. Och ett litet plurr men det kom visst inte med på bild.
Men jag tror att jag törs lova, att fler bilder kommer för kära hjärtanes så söta djurbäbisar, eller hur!?
…
Så , så gick det till den där 7-årsdagen när ankäggen kom till gården och vi nu 28 dagar senare, äntligen är med ankbäbisar!
Emmeli
De sista junidagarna…

Ååå, nääääj… -älskade junimånaden, ta inte sluuut nuuu!
Samma visa varje år. ÄLSKAR den här månaden. Vill aldrig att den ska ta slut. Tacksam att ha fått fylla dagarna med älskat liv, ännu en juni. Vi kan ta en kik på vad som finns i kamerarullen från sista juniveckan…

Ett par dagar där barnaskaran var delad på mitten. Mellisungarna var på årets Skaparläger uppe i stan medan vi andra myste hemma. Det är så fint att vara alla tillsammans. Och det är också så fint att dela upp oss ibland. Den här cykelturen med Störst och Minst, blev ett sommarminne med ens.


Sommarlov i syn.
Det känns som att vi njuter så enormt, liksom lite extraextra, av detta sommarlov, allihopa. Att ha detta till känslan miiiilslånga pärlband av lediga dagar… ofantligt härligt. Det slår mig också, att jag aldrig haft sommarlov där största barnet är drygt 3,5 år… lillen är så stor och redig.. har ju varit utan amning i flera, flera månader nu ju.. blöjan är putsveck.. nosar på livet med lite större barn.. njuter… och längtar.. efter lilla stjärnan som gör volter i magen.


Regniga dagar möts upp med riktig husmans. Biffar, pärer, gräddsås, lingonsylt och pressgurka.. med vår egen gurka och persilja, så himla underbart. Och så himla gott alltihopa.

Och soliga, varma dagar.. möts upp som bäst med ett dopp i sjön. Här var vi på väg dit. Så mysig liten miniprom innan man är framme.. lillen snicksnackar om ditt och datt.

En kväll var vi upp till Fäbodvallen och färboden som tillhör vårt hemman. Hatälskar lite att vara där uppe… är rädd för björn som det alltid pratas om där.. men glömmer den alltid så fort vi kommer dit, för så hänförande vackert där är.. och så spännande det är, att tänka på forna tider..

I lördags delade vi åter upp barnaskaran. Störst och Minst med Farfar på traktordag. Och mellisungarna med mamsen på en hejjig loppistur. Jag är väldans nöjd med fynden!



Till kvällen, just timmarna när regnet föll som mest, då hade vi en hoper gulliga småvänner här på kompiskalas för de nyfyllda junibarnen. Det mumsades tacos, kördes fyrhjuling, glassades med glassbuffé, lektes och fiskades fiskedamm.


Nöjda älsklingar efter kalas! Och kvällssolen sken plötsligt.. kvällssol i slutet av juni. Å puh så vackert. Nyloppade trasmattan passar ypperligt där i hallen.


Näst sista junidagen. Långritt på Kolabönan, med M och Ikran i sällis. Magiskt! (Tack Farmor för barnvakten!!) Högst troligt sista långturen med bebben i magen. Kolabönan är en liten häst med mycket väldans mycket motor förstår ni…


Sista junidagen. En så blåsig en. Men också solig och rätt så varm! Så i lä har vi haft det gott. Fick fikabesök av barnens Moster och Mormor under eftermiddagen. Mumsade vaniljbullar och tunnbröd från byns bageri.

Och den här bilden är bara minutrar gammal.. efter första juniveckan så pausade vi takprojektet till fördel för annat. Men nu är han igång igen, Superpappan! Och det är overkligt att det hamnar ett återbrukat, färdigpatinerat, rött tegeltak på boningshuset nu.. vilket firande av vårt 10-årsjubileumet här på gården!
…
Och nu ska juni bli juli..
Tack för allt vackermånaden!
Emmeli
Midsommaren, 9-årskalaset och hela alltet!


Midsommarveckan 2025 var en särdeles fin sådan.
Framtill midsommarhelgen grejade vi på här hemma med allt möjligt, som att skotta hästskit till bäddarna som ännu inte fått gödsel på sig, få ut sista planten, ner sista fröna, täcka bäddar med gräsklipp som ivriga Storebror samlat ihop under hans gräsklippande..


Köksträdgården skapade vi 2021 och då var den mest en snittblomsodling eftersom jag då sålde blomsterbuntar ute vid vägkanten tillsammans med barnen ett par somrar.. det var kul, men nej, det kändes inte riktigt rätt… det tog mycket tid men framförallt; mer ätbart önskades.. blommor är inte så gott att äta ju… så för var år har sommarblommor minskats och det ätbara ökats på. Nu är det såå mycket mat i köksträdgården och landen intill. I år känner jag verkligen att vi har En Redig Köksträdgård!
Vitlök, två sorters broccoli, brysselkål, grönkål, sockerärter, sallad, persilja, spenat, rödbetor, morötter, dill, potatis, jordärtskockor, jordgubbar… varvat med en del blommor mitt ibland allt. Och i lilla växthuset växer tomater, gurkor, chili och paprika. Kanske har jag glömt något.. zucchini hade vi.. men den tvärdog efter utplantering tyvärr. Kanske hinner jag så ny.

Som sagt, så enormt glad för att Sixten är så ivrig med sin egna Farfar-fixade gläsklippare i sommar. Den med uppsamlare så får vi påfyll av gräsklipp till all täckodling hela tiden. Jordgubbslandet var så fullsmetat med ogräs för någon vecka sedan, men nu är det rensat och täckt med grönt klipp och fullt med blommor som viskar om att drömbäret är på gång. Även täckt med nät, för fy så surt det är när man inte hinner före fåglarna…

Vi blev trötta av att jobba hårt, så gott att kunna sova ut om morgnarna.

Inne beslöt vi att inte feja ihjäl oss (jag och Emmeli alltså..), nedervåningen skulle få sig en rejäl storstädning men övervåningen fick tusan vänta, så det så. Gulliga hjälpredor jag hade, va!


Jag såpskurade, putsade fönster och tvättade textilier och bytte ut vintriga gardiner och mattor mot skirare och somrigare. Det doftar så himmelskt gott här hemma nu.. en redig såpskurning alltså, älskar det!

Än hur trasig vår sal är, .. söndersågade tapeter och uppsågade hål i taket.. så gör en grundlig städning och ompyssling av hemmet att det känns så härligt, ändå. Ren luft och lite nya, gamla förstås, textilier gjorde susen!


Doften av nygräddade bondkakor, det doftar hemtamt och barndomens midsomrar. Enklaste och kanske godaste småkakan jag vet om!
Receptet tar jag ur 7 sorters kakor!

Kvällen innan Midsommarafton, har vi sedan ett par år tillbaka en ny helt ljuvlig tradition.
Att möta upp ett redigt gäng små och stora kompisar, åka hövagn bakom gammal trogen traktor, i år med våran lilla Pelle som Martin körde… bort till Midsommarängen, för att plocka blommor och sedan åka vidare upp på berget, till lillsjön och binda byns Midsommarstång.


På Midsommaraftonen åker vi sedan och så även i år, till Mäjasjöns Fäbodar och njuter av allt som hembygsföreningen ordnat. Träffar barnfamiljer från byn, köper med oss ljuvligt nybakat…


Fiskar fiskedamm, kastar pil, dansar runt stången vi band kvällen innan, snurrar godishjul och njuter av ett så traditionellt Midsommarfirande.
…
Hemåt sedan och chillade järnet. Eftersom vi inte skulle ha något firande här hemma hos oss denna dag kunde vi bara pusta ut.

När hela familjen är tvagade, kammade och finklädda, då tusan måste det ögonblicket förevigas!
Fram med stativet, trycka på självutlösaren och tjopp tjopp hade vi årets Midsommar-familjebild.

Till Midsommaraftonskvällen, gick vi bara lillvägen till Farfars och blev så hejdlöst bortskämda.


Svärisarna bjöd på, på alla sätt, så, så, såå god kväll. Mer än fint också att få träffa Moffe (mannens Norge-Morfar) och hans A som kommit från Norge för att fira Midsommar här.
Till kvällen tjavade vi hemåt och medan barnen slumrade sött, förbereddes ett och annat där nere i köket under ljusa midsommarnatten…

För på Midsommardagen hade vi minsann en 9-årig Juniflicka att fira!


Hon hade önskat plätt-tårta, UTAN grädde givetvis.. fylld med hallonsylt. Och så överraskade vi med färska jordgubbar fastän det är snordyrt och vi snart har egna i landet. Lyx!

Med frukostbrickan, en hel hög med paket och skrovlig födelsedagssång, kramar och hurra, väckte vi vår älsklingstjej…


En litenliten människa var sådär extra peppad, på precis allt.
Pirriga innan-kalas-timmar sedan..


Men äntligen slog klockan 14,.. kalasfikat var framdukat, tårtan garnerad, ljusen tända och kalasgästerna började trilla in.

Någon var enormt nöjd över alla födelsedagspresenter hon fått! Blåste ut Mormoster-stöpta tårtljusen med simfötterna på, inga konstigheter!


Kanelbullar och rulltårta, som Skrållan älskar. Bondkakor, chokladbollar och en redig marängtårta med rabarberkompott, grädde och jordgubbar. Och ett fat med vattenmelon och en liten enkel tunnbrödrulle fylld med färskost, gräslök och rökt skinka som var väldigt god mot allt det andra söta. Ballerina hade Bagarberta-Morsan också KÖPT och det, var barnen helt lyriska över, haha!



Kalas! Vilken ynnest! Gamla bondgårn älskar när det är liv i luckan!


Födelsedagen och årets Sommarsolstånd, avslutades med en lång spelkväll innan vi somnade mer än gott till kvällen.
Tänk att det är 9 år sedan nu.. den där ljusa, ljusa sommarnatten.. när lillan kom till jorden.. med sådan otrolig fart…
..tänkte jag, med en tacksamhetstår i ögat.

Midsommarveckans allra sista dag, får sammanfattas med en enda bild. Den här.
Jag kan inte med ord beskriva hur skönt det var att få dunsa ner hos MammaMormor och PappaMorfar efter ännu en ivrig junivecka med kalas på toppen. Bada, basta, blunda mot solen.. äta gott och bara hade det så ”förskräckligt” härligt. Jag vet att det kanske blir tjatigt, men det skiter jag i; fy tusan vad vi lever i lyx med våra fyra päron, barnens mor och far-föräldrar alltså, tätt intill.
…
Idag har regnet öst ner här i höga kusten, i det närmsta konstant, hela dagen. Ett sådant lugn har börjat infinna sig.. den allra ivrigaste tiden när all kål, plant, pärer och så vidare, ska ut i landen.. hästhagar stormockas.. fotbollssöndagar.. sista kampanjuppdragen betas av.. avslutningar åt olika håll.. junibarnens födelsedagar.. midsommar.. osv. osv. den tiden börjar liksom lugna ner sig lite nu.. den har varit otroligt fin i år och jag känner verkligen att vi kunnat njuta och är därmed redo för det som nu väntar.. en tid som förstås är allt annat än lugn men ändå lite mer ledig.. nu ska ”bara” alla gullungar och allt annat som växer och gror, tas omhand.. och visserligen ska hö bärgas och ett helt tak bytas, men äsch, det blir KUL hela alltet! Det är nio arbetsdagar kvar, sedan kliver Pappa M på TillsammansSommarlovet med oss andra.. tills dess ska vi fortsätta sommarlova oss jag och barnen, varva bestyr med vila och förhoppningsvis en hel radda av sjöbad..
…
Hoppas att ni har det fint i sommaren!
Emmeli
Redig drömgårdsrapport från 15 junidagar!

Juni, juni, juni..
En så ofantligt vacker och intensiv tid, på alla sätt och vis, både i natur och liv.

Första juniveckan var det mer än gasen i botten här hemma på gården. Sju dagar med tidig uppstigning och fejande och arbetande till sena natten. Den skäggige bodde på taket, man man säga.
Nere på backen hände annat.. ”vanliga markservicen”, ompysslande av kidsen, skjutsningar till fotbollsträningar osv, osv.. oooch en massa annat.

Som att fira Fjödur, på 14-årsdagen! .. samma dag hade bjudit hit en för oss ny veterinär och hästtandläkare, som gick igenom hästarna.

Han var heelt fantastisk, veterinären/tandisen! Äntligen en hästmänniska vi kände att vi kunde lita på.. som absolut såg hur lite underhudsfett Chippen har, registrerade ”gamla tänder” men menade att de inte alls var så farliga… han tittade också på allmäntillståndet och såg hur god aptit Chippen har, inte som Veterinären som kom hit för två år sedan och bara tittade på vår tanige farbror-ponny och lättvindigt tyckte att ”Han kan ni avliva här och nu, jag ger honom en spruta så kan ni lägga en pressening över honom sedan bara”. Vi var i chock då och har liksom själva försökt göra vad vi kunnat för lilla vännen vår… givit honom uppblött seniorfoder året om, bla.. vilket gjort gott för hullet… men jag har på senare tid funderat på om det kan vara något meer än bara lite skruttiga tänder.
Här i bild är han påbörjat sederad ska tilläggas, smått bortdomnad inför munundersökning och provtagning, därför lite loj på småögonen. Till saken nu; blodprov togs på Chippen då jag misstänkt PPID på denna häst. Och mycket riktigt. Gammelsjukdomen, PPID, har nått Chippen… så nu ska vi prova medicinera honom och är det så att allt känns hållbart, daglig, livslång medicinering, så kan vi ”få en helt ny ponny igen”, sägs det… vi är sååå peppade på detta. Lättade och tacksamma, över att det finns något mer att göra för vår älskade lillponny! Önska oss lycka till! Kan hålla er uppdaterade efter vägen, om ni vill det.


Vi har två junibarn och kalasbakning är en stående juni-syssla! En hel del röj i hemmet, födelsedags-, och kalasfix därtill. Tuuur att jag har sådan himla fin hjälp, jämt.
Kanel-, och Vaniljbullar blev det av bullbaket enligt önskan från barnen.

Vi påbörjade sådderna i köksträdgården. Här strösslade Bertil ut rödbetsfrön och ringblommefrön.

Nattaturerna med lillen i vagnen… med blomsterplock längsmed vägen. Underbar återhämtning efter idoga dagar.

Föräldraföreningsmöte hit, avmaskning av ett par hästar dit. Målning av torkställning ena stunden och kokande av rabarbersaft nästa. Energin bara rusar! Återkom i oktober, framtill mars ungefär.. då är det andra energinivåer vi talar om.
Saften är för övrigt fantastiskt god och var en önskning från 6-åringen.. receptet finner ni HÄR. (jag skippar dock alla tillsatser och fryser in pet-flaskor istället.. plockar fram en och en och häller upp i fin glasflaska).


Syrenerna började blomma..


Och så fyllde vår älskade lillprins 7 år och firades från morgon till kväll! Men mer om den dagen i ett annat inlägg!


Första juniveckans sista dag, var det lyxigt teamwork åt alla håll.. Farmor åkte på fotboll med två utav barnen, Storebror barnvaktade Lilla lillebror, jag jobbade i timmar med sommarens sista samarbete, fotade och filmade .. vad, ser ni ovan.
(reklam)
Miiissa inte er rabattkod hos Västerbottenssåpa som är giltig just nu;
dromgardsliv20, ger er 20 % rabatt på ett helt köp hos Västerbottenssåpa!

.. samtidigt som mannen och snälla Farfar, hissade upp allt tegel som skulle upp på taket.

Puh, vilken otroligt innehållsrik vecka det där var. Senaste veckan har varit liite luftigare, såå skönt. Ett axplock att bestyr;
-Arbete ute i odlingen, små fikapackningar har gjorts till barn som ska på skolutflykter, mina sista kampanj-jobb har slutförts. M har fräst potatis- och rotsaksland. Det har ordnats frökenpresenter. Hängts med hästarna i sommarkvällen.. och fröknats en sista liten skvätt.. jaa, likt Pippi Långstrump ville jag ju också få sommarlov ju! 😉


I torsdags fick älskade skolbarnen… -SOMMARLOV!
Och vi är så förbenat tacksamma över att ha ännu ett långt sommarlov tillsammans framför oss.
Någon har checkat av fjärde klass, en annan andra klass… lillen, side-kick och fortsatt njutande av hemmalivet. Och någon i skaran, han som kämpade tappert i kortärmad skjorta i kalla blåsten, har checkat av sitt allra första år i skolan, från 100% hemmaliv till förskoleklass.. och det har gått som en dans.
För precis ett år sedan skrev jag ord som gör mig gråtig… om du vill får du läsa de! (HÄR).


Sommarlovet hade inte kunnat börja mysigare, än med festlig grillkväll hos Farmor och Farfar, tillsammans med småkussar och deras päron. Svärisarnas paradisäppelträd blommade hejdlöst vackert, ser ni?

Fredag och sommarlovets första dag hängde ungarna med bästisarna.

I lördags hade vi årets hittills varmaste dag, ni med?
Och äntligen hamnade pärerna i landet. Såå mysigt att göra detta tillsammans med MammaMormor och PappaMorfar. Efter slutfört beting, blev det go-lunch och fika ute på verandan.

14 juni blev också dagen vi tog sommarens första dopp i lillsjön tillsammans med kompisarna.
18 grader i vattnet, uppfriskande och helt underbart.. det var ju så otroligt varmt i luften!

Igår var det ännu en fotbollssöndag! Till kvällen, efter att tre barn spelat totalt sju fotbollsmatcher var ungarna pigga och päronen helt utslagna. Haha!

Nu är midsommarveckan här..

Jag tänker på hur stressad min Farmor Gertrud hade varit om hon såg allt som är ogjort är hemma, alla oputsade fönster, alla skurgolv som är skitiga, all oplanterad plant och gängliga tomater som längtar efter att få flytta ut i växthuset nuu osv. osv. osv…… för såå kan man ju inte ha det till Miiidsommar, förstår ni! Jag hjälpte gladeligen farmor när jag var lill-Emmeli och redan då älskade en redig storstädning.. men jag märkte också tack och lov tidigt, att lilla Farmor verkade missa målet på något vis? I all stress och alla krav? Krav på sånt där som inte alls hör till livets måsten utan är rena hittepå… såå, jag tar några djupa andetag, doftar på ännu en syrenkvist och tittar på ungskocken som jag har lov att kalla min… och tänker att jag vet, vad jag tycker är viktigast att hinna med, just precis nu.
-Livet.
.. vägrar stressas av hittepåmåsten, så jag väljer och väljer bort, .. kommer under veckan att prioritera att få ut planten på sin plats.. och köksträdgården i ordning.. skura golv kanske jag hinner ett av, men äsch, en regnig dag i juli när det lugnat ner sig på andra fronter, finns görat kvar. Just nu vill jag inget annat än att vara ute och njuta denna ljuva midsommartid, tillsammans med barnen, och det går som hejsan trots skitiga golv, lite sen utplantering eller vad det nu kan vara…
…
Fint att du tittade in här! Önskar dig en god Midsommarvecka!
Emmeli
Jag vill att du ska kunna kika in här och ha en god stund. Känna att jag är människa precis som du. Stark och skör, på samma gång. Få en glimt ur ett norrlandsliv på landet i höga kusten. Bland småungar, renoveringskaos och livet högt och lågt. Vi har disk-, och tvättberg, vi också. Men jag kanske för det mesta väljer att fånga något annat än just det i bild. Jag är nämligen en jäkel på att nästan bli förblindad av det vackra och fast besluten om att livet ska vara så själagott det bara går.
Välkommen hit, jag hoppas att du ska trivas!
Följ Drömgårdsliv

Att försöka ta vårt förnuft till fånga!
Våren 2025 är på ingång.. och två på feeling-körare försöker vara förnuftiga... 2024 var ett år där vi slirade runt bland en hel hoper projekt... "å troo vad vi ska ta oss för nu efter senaste mastodontprojektet (det HÄR)... vi river ner kökstaket och kikar vad som...

Att trygga sin flock!
Näe, vet nån vad! Nyheter och uttalanden från början av denna vecka, när ÖB gick ut med orden att vi i Sverige behöver förbereda oss för krig (inget nytt för nu, inget nytt som har hänt)..- Fy fasiken, säger jag bara. FÖRSVINN, äckelpäckelkrig! För två år sedan, när...

Det högt älskade pysselskåpet och dess innehåll!
Ser ni dörren där i gammköket? Ljusgröna dörren som oftast står lite på glänt sådär.. för att det alltid är någon eller några utav småfolket som är igång med något där ifrån.. ja allra särskilt denna tid på året och vintern igenom. Det är "Pysselskåpet" vi pratar om...

Drömgod blåbärskaka med smultopping!
Psst! Vill önska er god helg genom att sända er i runda slängar-receptet, på den där blåbärskakan jag irrat om i veckan. Som blev sådär oväntat god. Saftig och med drömgott smul på toppen! Ät den till vaniljvisp. Sörpla kaffe. Andas in. Andas ut. Njut. Nu ska ni få...

Stora delmål för gamla Drömgården!
(Inlägget innehåller Reklam för Klockestrands Såg&Hyvleri) Hej från vår hall som här var mitt i utrensning av varendaste pinal i hela rummet. Här, fotat i vidvinkel, men jag lovar er.. denna hall är tråång.. och helt, helt utan förvaring. Turkosa dörren går till...

Fyra Favoriter i långpanna!
Årets Påsk-kaka står färdig på köksbordet, omringad av fyra små hökungar, redo att hugga in, provsmaka på kantbitarna. Ja! Nu, hörreni, är det på sin plats att radda upp några snabba, enkla och suveränt goda recept, tycker jag! Kanske något inför Påskhelgen? Att baka...

Recept på ”Äkta hönökaka”!
Våra barn är tokiga i "mammabröd", som ni vet. Dom småbröden varvas med olika "mammalimpor" osv. Men ska det hembakta brödet varvas med något köpesbröd, så önskar barnen till exempel "runda mackor" (polarbröd) eller "Hööönöö!". När vi kom till vänner och blev bjudna...

En utav årets höjdpunkter!
Det är dags att summera.. blicka lite bakåt.. innan vi blickar framåt.. En, ja faktiskt obloggad, höjdpunkt från året... Den där strålande sommardagen då gården bara osade av liv... Som alltid när det är höskörd, så var det varmt så varmt. Min "lillsvågge" Jim,...

Tidstrolleri och livsinvesterande. Såhär fungerar drömgårdslivet!
Vi lever bara en endaste gång. Varför skynda och pressa oss genom fem utav veckans sju dagar, nu när livet bjuder fyra småungar och deras tid som småttingar aldrig aldrig kommer åter? Varför bara se vardagen som en lång längtan till helgen? Till sommarsemestern? Till...

Du med den lilla koftan blå
Du med den lilla koftan blå? .. jag vet jag sagt det om och om, men mamma älskar dig så! När du ler mot mig, med finurlig liten mun och tindrande blå, kan jag inte låta bli att fundera; säg, vad tänker du på? Jag tittar på dig och kan inte förstå.. -Vad...

Hur vi gjort Köksträdgård och Blomsterland!
Nu kör vi! En liten repa där ute på gården, från start till där vi är nu, i processen att göra oss Köksträdgård och Blomsterland. Ej ännu helt klart, men vi är en god bit på väg! Glömmer jag info om något ni undrar över, så bara fråga på. Klicka på inläggets rubrik,...

Från frö till skörd, så som jag gör!
Nu ska ni få hänga med på min sammanfattning av odlingsåret, så som jag gör. Från frö till skörd. En skara tips. Någon guide. Några tankar. En egenskriven.. dikt? Häng med! Jag har tjavat med mamma och pappa i barndomsträdgården, sedan alltid. Dom är mina...

För-Efter-bilder på Övre Hallen!
För att ta sig upp på den så kallade "övervåningen" (kallvinden), när vi flyttade in i Drömgården, så öppnade man dörren där mitt i nedervåningen och tog branta trappan upp. Där låg något slags golv men takhöjden var maxad upp till husets nock och det var kaaallt där...

Storebrors alldeles egna rum!
(Inlägget innehåller reklam för Colorama Lunde & Klockestrands Såg & Hyvleri!) Kommer ni ihåg hur det såg ut när vi startade med övervåningen? Låt oss minnas tillbaka lite tvärt. Innan vi tittar in i till att börja med, i Storebrors rum! "Skrytvåningen" med...

Raw-chokladkaka by Bertilen!
Han kan det där med att baka, min minsta prinskorv. Precis som sina storasyskon vill han nu alllltid vara med vid köksbänken där det lagas och bakas. Just nu är vi inte i ett skov där vi experimenterar oss fram, olika raw-bollar/kakor.. så gott! Igår svängde B och jag...

Om hur vi ordnar oss klassiska skurgolv på ”nya våningen”!
(Inlägget innehåller reklam för en lokal pärla; Klockestrands Såg & Hyvleri) Många, många tänker nog nu; fy tusan vad drygt, ska dom hålla på och skura och skura stup i ett nu för att hålla golven i schack!?SOM FÖÖÖÖRR i tiden....!? Men se, så fel. På 1800-talet...

Om oväntade, elaka gästerna i hästhagen och Hästlivet i övrigt!
Att kolla masken på våra hästar, varje år innan betessäsongen, något som ingår i rutinerna nu och alla år framåt. Jag har i hela mitt hästliv aldrig varit med om att ha elakaste sortens mask i lägret. "Men mask, då behöver man väl bara avmaska och sen är det bra!?",...

Landat, Litar och Lever!
Vet ni? -Jag tittar upp mot min himmel och ber till min Trygghet, att "ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden". Det ger mig maximalt med lyckliga stunder i mitt liv. Jag "följer flödet"...

Rapport från ”Hästdrömmen”!
Äntligen får vi vakna till en riktig Vinterdag här på Drömgården. Kalla grader, nysnö på marken och med vacker soluppgång. Efter söndagsfrukost ger vi oss ut, hela familjen. Om sisådär en vecka har hästpojkarna bott här på gården i två månader. Kära nån vilken...

Loppisfynd, Januarisol, Mammabröd… och Livet, ni vet!
Det är en ny dag och bara det, kändes så himla gott. Nu visste jag att "det här går bra", mina två förisungar är trygga dom timmar dom är iväg och här hemma har jag och Lillebror det gott under tiden. TACK ni underbara för all respons över orden från mitt mammahjärta!...

Modersvingen!
I morse stod två små ryggsäckar redo i hallen, fyllda med favorit-pippitröjan och annat som kan vara bra att ha när man ska iväg på litet, väldans stort, äventyr. Storebrors och Systerysters minikånkar. Och jag? Med Hjärtat i Handen, förstås. Jag vill bara trycka paus...

En rysligt snabb, småfuskig och världsgod Fiskgratäng!
Todiloo! Igår visade jag en bild på stories, i farten från när jag precis skulle säga "nu är det maaat!" här hemma. Och ni var så oerhört många som önskade receptet på denna smått småfuskigt lätta fiskgratäng. Såå, nu har jag försökt tänka vad jag gjorde och här...