28012015-IMG_6438

Risoni, världens bästa pasta för en liten. 

Jag har fått frågan om jag inte kan berätta lite om Litens mat och samtidigt dela med mig att något recept. Såklart jag kan!

Jag och mannen har hela tiden varit tvärbestämda om att vi vill laga egen mat till Sixten. Det känns bra ända in i hjärtat och framförallt vet vi precis vad vi stoppar i honom. Till en början tyckte jag att det var stendrygt med matmat- var något bortskämd med att ha ammat  som efter en mat- och sovklocka, sedan Litens föddes. Så jädra smidigt att alltid ha maten med, lagom varm. Så jag tjatade rätt snabbt på mannen om att åka på ica och köpa upp hela barnmatsburkshyllan ändå. M var tjurigare än jag och blåvägrade. Så kom vi på att vi kunde göra egen mat, precis som om det vore att öppna en burk. Det vill säga laga heeela maträtter och frysa in i heeelfääärdiga portioner.

Sagt och gjort. Och det här har funkat och funkar så himla bra. Det är ett evigt upptäckande och hitta-bästa-varianten-som-passar-oss-bäst-sökanden, när man är bebbe-päron för första gången.

Nu känns det inte längre drygt, tvärtom tycker jag att det är väldigt mysigt att laga Liten-mat. Mycket roligare än till oss vuxna! Att laga för en bäbis är ju mest blanda de råvaror man tycker passar ihop, koka och mixa. Klarrt! S är ju snart 11 månader, så nu börjar vi göra lite mindre smetigsmetig mat eftersom fyra fräsiga gaddar är framme och kan hjälpa till. Fortfarande mixat, men kanske inte totalt söndermixat.

28012015-IMG_6413

Vi lagar aldrig efter något recept utan har mixtrat fram ett gäng varianter på maträtter, som vi själva skulle kunna tänka oss äta om vi bara fick lite salt på.

28012015-IMG_6416

Eftersom man ska vara försiktig (utesluta upp till ett år) med salt, kör vi hejvilt på örter. Dill, basilika, timjan, oregano.. 28012015-IMG_6423

Morot och purjolök är något som används flitigt också.

Tänkte dela med mig av några favoriter hos Minimannen. En rätt med pasta (risoni) och en rätt med potatis. Inga konstigheter alls, enkla att göra och väldigt basic.

Kycklingpasta med morot och palsternacka.

  1. Tärna 2 kycklingfileer. Lägg i en traktörpanna och häll vatten över så det täcker kycklingen. Skala och hacka en palsternacka, ett par morötter och en bit purjolök och lägg i pannan. Strössla över basilika. Låt puttra på mellanvärme till kycklingen och morötterna är genomkokta.
  2. Koka cirka 240 gram risoni.
  3. Ta bort buljongen som blivit av kycklingen.
  4. Mixa sedan alltsammans och späd med så mycket av buljongen som känns lagom. Jag brukar också runda av med en liten skvätt grädde. Gräddälskare som jag är. Ingen mängd, bara en liten dutt. Mums!
  5. Frys in i för-din-bäbis-lagom-stora portioner, färdiga att plocka fram och värma.

Torsk- och potatis-stamp med dillinferno. 

  1. Lägg ett block torsk i en traktörpanna, täck med vatten. Skala och finhacka cirka 6 potatisar, 2-3 morötter och en liten purjolök. Lägg ner i pannan. Låt koka tills alltsammans är färdigt. 
  2. Sila bort buljongen och spara den vid sidan av.
  3. Stampa ihop (mixa inte! Potatis kan göra att det blir som klister….. testat den, liksom) tillsammans med massor av dill och så mycket av vätskan som är lämpligt.
  4. Frys in in i portioner!

Ännu en kombination som görs på samma vis likt ovan: köttfärs, broccoli, palsternacka, potatis och basilika.

Efterrätter

  1. Katrinplommonpuré: Mixa ekologiska katrinplommon med en skvätt vatten. Ha i en burk i kylen. Håller några dagar. Prima skinka för maskineriet hos en liten!
  2. Mangopuré: Samma visa som med plommonen.
  3. Fruktsmoothie: Mixa exempelvis banan, äpple och päron.

Mellis

  1. Mackabitar med ost eller leverpastej
  2. Banan- och hallonfluff
  3. Mamma-slurp
  4. Gröt
  5. Eller den absoluta favoriten; smaka av päronens smoothie, med kvarg, banan, mango och apelsinjuice. Den! Den, är grejer!

 

28012015-IMG_6426 28012015-IMG_6432

Torsk- och potatis-stamp med dillinferno. 

Servera gärna gröna ärtor, hela eller i puréform, till! ”Vissa” tycker det är extremroligt att äta själv, då är ärtor som inte kladdar en väldigt bra vi-går-halva-vägen-var-grej… mamman matar resten, bäbisen petar i sig ärtor. Perrrfekt!

 

Vad sägs som att få äta pannkaka alldeles själv, precis som mamma och pappa? Eller makaroner, majs och några småbitar falukorv? Ibland fuskar vi till det. Det måste man få göra.

 

Japp- Såhär gör vi. Med det inte sagt att det är rätt för någon annan, men för oss funkar det finfint. Det här blev ett fasligt långt inlägg om mat. Matigt värre, alltså. På två vis!

Kram/lillafrun

G-VMBJT57ZE4