Till Skördefesten var det lasagne i stora lass som serverades. Så smidig rätt för att lätt kunna laga stor mängd mat.

Ena varianten, Mor Birgits himlagoda köttfärslasagne. Och den andra varianten var en rotfruktslasagne jag aldrig tidigare lagat men som jag definitivt kommer att göra igen. Den var så god!

Gott på alla sätt att laga mycket mat med rotfrukter, nu i skördetid och hela vintern igenom, eller hur?

Nu ska ni få receptet… som i vanlig ordning är skrivet lite på en höft.. eftersom det är så jag lagar mat. Säkert du med. Du vet, finns inte alla ingredienserna hemma som står i receptet, så byter man ut det till något annat, ungefär-lika? Lägg till, som du vill. Krydda. Smaka av.

Slutsvamlat. Här kommer receptet!

Rotfruktslasagne!

INGREDIENSER (till cirka 4 portioner):

  • 300 g morötter
  • 300 g palsternacka
  • 200 g rotselleri
  • 1 gul lök, hackad
  • 3 vitlöksklyftor, finhackade
  • en skvätt olivolja
  • 2-3 matskedar tomatpuré
  • 800 g krossade tomater (gärna med smak av örter), eller 400 g krossade tomater och 400 g Barilla Pastasås Classico.. beroende på vad du har hemma, jag hade hälften-hälften-alternativet.
  • 400 g kokta röda linser, sköljda
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • yttepytte strösocker, typ 1 tsk.
  • timjan och oregano, torkad eller färsk
  • salt och peppar  
  • 250 g färska lasagneplattor
  • 3 dl riven ost

GÖR SÅHÄR:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och grovriv rotfrukterna.
  3. Fräs rotfrukter, lök och vitlök i olja några minuter. Tillsätt tomatpuré och stek ytterligare några min.
  4. Tillsätt krossade tomater, linser, crème fraiche, vatten, buljongtärning, socker, örter och kryddor. Låt puttra ihop… minimum några minuter men godaste blir det förstås om du låter det puttra en liten god stund.
  5. Varva sedan sås och lasagneplattor i en ugnsform, avsluta med sås innan du till sist strör över osten.
  6. Gratinera mitt i ugnen ca 30 min.
  7. Servera med en god grönsallad!

Smaklig spis!

Emmeli

G-VMBJT57ZE4