… som inte är så svårt att göra, smakar himmel och doftar likaså?
Jamen, då tycker jag att du ska sno ihop dessa.
Kardemummaskorpor (ca 35 stycken):
Vad behöver jag då?
- 1 tsk kardemummakärnor
- 100 g mjukt smör
- 1 dl strösocker
- 1/2 dl råsocker
- 1 vaniljstång
- 2 ekologiska ägg
- 1 dl sötmandel
- 1 bittermandel
- 5 dl vetemjöl
- 1 1/2 tsk bakpulver
Och sen då?
- Sätt ungen på 175 grader
- Stöt kardemumman i en mortel
- Vispa smör, strösocker, råsocker, delad och urskrapad vaniljstång och kardemumma krämigt
- Rör ner ett ägg i taget
- Hacka sötmandlarna grovt och riv bittermandeln
- Blanda all mandel med vetemjöl och bakpulver och vänd försiktigt ner det i smeten
- Forma degen till två rullar på en plåt med bakplåtspapper
- Grädda längderna i mitten av ugnen i cirka 25 minuter
- Ta ut dom och sänk temperaturen till 125 grader
- Skiva längderna i cirka 1 cm tjocka skivor och lägg tillbaka dom på plåten
- Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter till dom är helt torra
Jag har ingen mortel, så jag körde med malen kardemumma istället, vilket gick kanon. Jag tycker om kardemumma, så jag hivade nog i drygt 1 tsk. Ja och sen hade jag visst bara en halv vaniljstång hemma också, så då tog jag vaniljpulver istället. Något som alla borde ha hemma. Finns på Ica och lilla burken innehåller helt enkelt bara en massa ren vanilj. Som en miljon urskrapade vaniljstänger. Typ, en miljon. 1 vaniljstång motsvarar (enligt anvisningarna på burkens förpackning) 1 tsk vaniljpulver. Det lät rysligt mycket i mina öron, så jag tog 1/2 tsk vaniljpulver. Sen hade jag i 2 bittermandlar och hälften så mycket vitt socker som står.
Några moduleringar som inte verkar ha sabbat ett jota, snarare tvärtom!
Skorpor i en fin burk, kanske den perfekta gå-bort-gåvan nu kring juletider?
Att tillsätta en dutt pepparkakskrydda till detta recept, borde också vara gott! Eller saffran! Men det här är något slags grundrecept, skulle jag säga. En kardemummaskorpa med smör och ost, till en god glögg eller varm choklad. Muuums!
Åh provade precis detta mumsiga recept! Tyvärr lyckas jag aldrig då mina skorpor att bli helt torra, blir snarare lite ”kubb-konsistens”. Har du nåt tips vad det kan vara som jag gör tokigt?:)
Kram Matilda
Jag förstår precis vad du menar! Mina blev inte heller helt torra första gången heller. Men den här gången så torkade jag dom lite längre i ugnen bara, då blev dom prima! 🙂
Kram till Dig!