(Inlägget är i betalt samarbete med Impecta Fröhandel)

Tiden just just nu,

..är den absolut mest perfekta tiden att slå sig ner, njuta vårvinterns intågande och samtidigt sväva i väg lite, i trädgårdstankar och odlingsdrömmar.. skissa upp en plan och beställa hem fröer!

En dag satt jag och Bertil och målade och då landade jag i en liten skiss av vad vi tänker blir ”Drömgårdens trädgård 2023”. Beställde sedan hem fröer utefter och har därmed väckt årets odlingsfjärilar i magen. Varje år, är en nya odlingsresa!

Ni ska få se hur jag tänker och vad vi har som plan att odla i år. När och hur. Och så vidare!

Samtliga fröer kommer som ni ser från Impecta Fröhandel.

Himla glad att få jobba med detta fina företag ännu en gång, med fröer som jag använt mig av alltjämt.

Synen av denna fluffiga Sommaraster som jag bara inte kan vara utan (’Chamois Turm’) eller den så hejdlöst lättodlade och tacksamma lilla blomman Rosenskära (mittenbilden, ’Double Click Bicolour Pink’), gör mig alldeles lycklig.

Ni kommer att få följa med på våra påhitt från och med nu, genom första fröna i jorden-tiden, försådden, direktsådden, sommaren och skördetiden, hoppas så att ni ska vilja haka på, både här inne på bloggen och inne på Instagram (@dromgardsliv)

Och vi kommer göra det tillsammans, som vanligt.

Vi vill att barnen ännu ett år ska få vara med att se, hur det faktiskt går till, från jord till bord.

Från fröet i handen, som petas ner i jorden. Se hur vårt vattnade och värmande solen, gör att fröer gror. Låta smånävar fyllas med sockerärter och den godaste sortens morot, den hemodlade.

En prunkande köksträdgård i sommarens kvällssol.

Drömmer om att ungarna ska kunna gå barfota över gården, tjava direkt in i lilla Pettsonväxthuset och stoppa munnen full med plommontomater.

I år satsar vi än mer på direktsådd och mer ätbart. Sånt som bara kan petas ner i varma jorden direkt.

Det ätbara som vi kommer att odla i år:

(Inom perentes ser ni exakta namnen som samtliga går att finna HÄR)

  • Tomater ( ’Modus’ + ’Harzfeuer’)
  • Gurka (’Beth Alpha’)
  • Rödbeta (’Kornett’)
  • Morot (’Nantes 2’)
  • Brytböna (’Maxi’, ”harrisar”, som barnen säger!)
  • Sockerärt (’Corne de bélier’ + ’Norli’)
  • Squash/Zucchini (’Dunja’)
  • Spenat (’Samos’)
  • Sallad (’Salad Bowl Rossa’)
  • Basilika (’Gustosa’)
  • Dill (’Como’)
  • Persilja (’Moskrul 2’)
  • Potatis förstås (tar vår egen sättpotatis)
  • Olika slags kål (här byter vi kålplantor mot hästskit med en vän, perfekt!)

NÄR & HUR?

Här i listan ovan, är det enbart tomater, gurka, basilika och zucchini som behöver något förarbete, annars handlar listan ovan bara om direktsådd, dvs att peta ner fröna direkt i bäddarna när jorden är ljud och god.

Tomat och gurka drar vi däremot igång med ca v.10 (mer om det senare) . Zucchinins frön petas ner någon gång i april och har sin första tid här inne i värmen innan vi kan plantera ut i köksträdgårdens bäddar i början av juni. Basilika? Det ska vi så vilken dag som helst. Så mysigt att ha i köksfönstret och kunna ha i matlagningen redan alldeles snart.

Och givetvis, så blir det blommor också!

Blommor att förSå:

(reserverar mig för eventuella infall att ladda med än mer fröer…. så svårt att motså, JU!)

  • Tagetes (Sammetstagetes, Strawberries blonde)
  • Rosenskära i alla möjliga utformningar; enkla, dubbla, hallonröda, bubbelgumsrosa, vita och nya för året; GULA! (’Xanthos’)
  • Jungfruhirs, det vackra gräset jag har i alla mina blomsterbuntar ni vet? (’Fontaine’)
  • Zinnia (’Zinderella Lilac’ + ’Isabellina’)
  • Plymört (’Sunday Green’) .. ser fram emot denna, ny för mig, tänker mig den som fyll i buketter.
  • Sommaraster (’Chamois Turm’)
  • Luktärter (
Blommor att direktSå:
  • Ringblommor (’Snow Princess’)
  • Jätte-Eternell (’Swiss Giants’)
  • Blåklint, i flera färger (’Dwarf Pouce’)
  • Atlasblomma (’Orange Glory’)
  • Röd solros (’Red Sun’)

Det här gör vi i maj/juni, när jorden är varm och frosten inte längre lurar runt hörnet.

Rosenskära till vänster, Jätte-eternell till höger.

Båda, går att både förså inne i mars/april.. men båda går också att hoppa över det steget och istället strössla ut fröna direkt i jorden ute, när frostrisken är över, att direktså alltså. Gör du på det sistnämnda viset, får du möjligt räkna med en lite senare blomning än om du driver upp plantan inomhus, men det är marginellt. Jag gillar verkligen direktsådd, steget att behöva skola om hoppas över då också, så tidsbesparande. I år tänker jag direktså eternellen. Men förså rosenskäran!

Ja faktum är, att jag till och med tänker prova på VINTERSÅDD av en del rosenskärafrön. Med tanken att driva upp små, tåliga plantor. Återkommer i det ämnet. Jag har aldrig provat det tidigare, men det ska bli himla spännande. Berätta gärna dina erfarenheter om vintersådd!

Det är så fantastiskt med odlande, för ingen blir någonsin färdiglärd. Så tror jag. Att vi bara lär oss nya saker för varje odlingssäsong.

Ibland går något käpprätt åt skogen, fastän det året innan gick så bra med detsamma. Ibland jäklas sniglar. Ibland kommer något annat djur och förstör. Ena året mår potatisen kanon, ett annat år går morötterna superbra men potatisen har fått knäpparlarver. Vissa saker kan vi påverka och lära oss utav, annat bara blir. Och det, är hela charmen, tycker jag.

Hoppas så att ni vill vara med och dela denna odlingssäsong med oss. Kanske blir det bara pannkaka och spektakel av alltihopa och vad vi då förmodligen lärt oss massor. Meen vi hoppas förstås på något slags mellanting av att lyckas och lära av ”lyckade missar”. Grobarheten i dessa frön är suverän, så vi har goda förutsättningar känner jag!

Och kom ihåg; ”Alla gör vi på en drös olika sätt, och mat och blomster blir det hos oss alla!”.

Vill inte på något vis skynda på er, bara uppmana! Att nu är perfekt tid att beställa hem dina fröer, så du inte riskerar att bli utan just den sort du önskar.

Kom direkt till Impectas otroligt breda utbud, HÄR!

Emmeli

G-VMBJT57ZE4