…ja jag tänkte försöka i alla fall! Recept-time it is!
I fredags lagades den godaste Risotton i stada, ja det är sant!
Tyyp såhär gick det till…
Du behöver:
- Ett par klyftor vitlök och ett par charlottenlökar
- 4 dl arborioris
- Ett knippe grön,färsk sparris
- Svamp. Vi använde en burk skivade champinjoner (170 g)
- 1 l grönsaksbuljong, (fond eller buljongtärning i kokande vatten)
- Flatrökt skinka på bit, typ 300 g
- 1 msk olivolja,salt och peppar
- 1-2 dl parmesanost eller någon annan ost av lite starkare karaktär
Och sen då?
- Skala och hacka löken
- Fräs lök,svamp och ris i en skvätt olja… riset ska bli lite sådär genomskinligt. Inte brynt! Eller brunt! 😀
- Späd med het buljong,lite i taget, och låt riset suga upp buljongen innan det späds ytterligare. Koka ca 30 minuter utan lock. Risotton ska bli mjuk och krämig
- Förväll sparrisen och stek den sedan i smör och strössla över lite flingsalt
- Hacka skinkan i bitar,hur stora? Det väljer du!
- Tillsätt den hackade skinkan när det återstår ca 5 minuter av koktiden. Salta och peppra, ifall att du tycker att det behövs!
- Vid servering: lägg, den nu hackade,sparrisen över risotton och riv ost efter tycke och smak. Sen är det bara…
…NJUTA!
LYCKA TILL!
vilken toppen julklapp! 🙂 ska provas på en gång, tackar 🙂
Gulle Du! 😀