…ja jag tänkte försöka i alla fall! Recept-time it is!

I fredags lagades den godaste Risotton i stada, ja det är sant!

Tyyp såhär gick det till…

Du behöver:

  • Ett par klyftor vitlök och ett par charlottenlökar
  • 4 dl arborioris
  • Ett knippe grön,färsk sparris
  • Svamp. Vi använde en burk skivade champinjoner (170 g)
  • 1 l grönsaksbuljong, (fond eller buljongtärning i kokande vatten)
  • Flatrökt skinka på bit, typ 300 g
  • 1 msk olivolja,salt och peppar
  • 1-2 dl parmesanost eller någon annan ost av lite starkare karaktär

Och sen då?

  1. Skala och hacka löken
  2. Fräs lök,svamp och ris i en skvätt olja… riset ska bli lite sådär genomskinligt. Inte brynt! Eller brunt! 😀
  3. Späd med het buljong,lite i taget, och låt riset suga upp buljongen innan det späds ytterligare. Koka ca 30 minuter utan lock. Risotton ska bli mjuk och krämig
  4. Förväll sparrisen och stek den sedan i smör och strössla över lite flingsalt
  5. Hacka skinkan i bitar,hur stora? Det väljer du!
  6. Tillsätt den hackade skinkan när det återstår ca 5 minuter av koktiden. Salta och peppra, ifall att du tycker att det behövs!
  7. Vid servering: lägg, den nu hackade,sparrisen över risotton och riv ost efter tycke och smak. Sen är det bara…

…NJUTA!

LYCKA TILL!

KRAM/lillafrun

G-VMBJT57ZE4