Jappjapp! 

Det är flera av er som frågat om receptet till den där tårtan jag frestade er med bild på för någon vecka sedan. En sån där fantastiskt god (om man gillar glass) och som är lätt att göra och superperrfekt att förbereda. Somrig blir den också med ett hav av färska jordgubbar som dekoration. Helt klart en favorit hos mig.

24052015-IMG_5032

Dajmtårta

-cirka 15 bitar

Du behöver:

Till marängen:

  • 100 gram nötkärnor (lättrostade)
  • 3 äggvitor
  • 2 dl socker

Till glassen:

  • 3 äggulor
  • 1/2 dl florsocker
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 dubbeldajm

Till garnering:

massa, massa, massa färska jordgubbar. Eller annan frukt, bär, hackad dajm eller vad du nu vill ha!

Gör såhär:

  1. Rosta nätterna lite lätt i en torr och het stekpanna. Hacka sedan nötterna.
  2. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Gör vänd-på-byttan-tricket-vettja!
  3. Blanda i sockret och vispa ytterligare en stund. Rör ner nötterna.
  4. Bred ut marängen på en lätt smörad plåt (jag brukar använda bakplåtspapper istället), till en rund botten cirka 26 centimeter i diameter.
  5. Grädda mitt i ugnen i 150 grader i cirkus 45 minuter. Låt svalna.
  6. Vispa äggulor och florsocker vitt och pösigt.
  7. Vispa grädden och blanda den med äggsmeten.
  8. Krossa dajmbitarna och blanda ner dom i smeten.
  9. Gör en foliering runt marängbotten (den ska vara några centimeter högre än marängen)
  10. Häll glassmeten på marängen och bred ut den jämnt.
  11. Täck tårtan med plasfolie och frys i minst 5 timmar.
  12. Dekorera med vadsomnuönskas innan servering. 24052015-IMG_5032

Hiiiiiimmelskt god! 

Nu ska jag ut och promenera med Minimannen som ska få för-natten-somna i vagnen. Det älskar han. Och jag med Så älskar vi också kvällspromenader den här tiden på året. Junikvällar, alltså. Ljuvliga. Sen ska jag packa och sätta en kalljäst bröddeg och grejsa lite inför examensdagen. Häpp, häpp!

Lillafrun

G-VMBJT57ZE4