(Inlägget innehåller Byahjärtlig reklam för Kålsta Traktorklubb)

En söndag i oktober, när hösten var som allra vackrast och naturen sprakade av färg. Då tog jag min lilla Miniman i handen och drog iväg för att kika på hur det gick till när Kålsta Traktorklubb skördade och tillverkade kärvar på löpande band med en gammal traktor och självbindare….

Att sätta ut en julkärve av havre till småfåglarna när det närmar sig jul, är en tradition som levt länge i Norden. Historien om julkärven kan spåras ända tillbaka till 1700-talet, men troligtvis är seden äldre än så…

Så ohyggligt vackert och stämningsfullt tycker jag!

Jag har läst på om julkärven… och tydligen så trodde Bönderna förr att om de gav fåglarna en del av den dyra säden till jul så skulle de göra mindre skada på säden följande år. Kärven skulle sättas ut på julaftonens morgon och hur fåglarna sedan besökte kärven var tydliga tecken på hur det kommande året skulle bli

I boken Årets äring skriver Albert Eskeröd att ”Julkärve, fågelkärve, sädeskärve är stundom den vid skörden sist bundna, som sattes upp åt småfåglar vid jul. Om dessa infann sig genast att äta, skulle det kommande året bli magert, men om de dröjde skulle året bli gott.”.

… storögda stod vi, jag och femårige sonen, och tittade på när det fullkomligt flög ut kärvar på löpande band..

Så förbenat charmigt med alla gamla maskiner och mojänger som byns Traktorklubb tar hand om.

Och plötsligt fanns det cirka 1000 kärvar i lager… som torkats under hösten..

Och nu är Vintern på ingång, Juletiden närmar sig och hela hopen kärvar är nu redo att flytta.

kanske hem till dig eller någon du tycker om? eller också köper du en hel hoper och säljer vidare på en mysig marknad, vad vet jag?

Bor eller befinner ni er i Höga Kusten-, Ådalen-området är det lättfixat. Kärvarna finns i Ullånger, nära E4an. Men vad tusan, bor du långt åt tjottahejti går det säkert att ordna också!

Kontakta Micke för att tinga din/dina Julekärvar, nu!

Mobil nummer: 070-3601703

Mail: skogs.mikael@hotmail.com

1 Julekärve, 100 kr styck

10 Julekärvar, 50 kr styck

100 Julekärvar, 30 kr styck

Mot Julen!

Önskar er alla en god i slutet av november-onsdag!


EmmeliG-VMBJT57ZE4