Om du nu liks tänkt ävles att göra semlor… ja, då tycker jag att du ska slå på stort och unna dig En riktig god en!

Smaken är som baken, delad. Men såhär, gör jag när jag ska bjuda mig och mina älskade på en klassisk semla. Inga knusslerier alls, faktiskt.

Det börjar med en god vetebulle. Grunden till hela härligheten, den är viktig.

Mandelmassan, den snor jag ihop i köksassistenten med tre ingredienser. Det tar en grisblink. Om du inte provat, och nu kanske tänker, ”nä fy vad krångligt att göra egen mandelmassa, jag tänker då köpa min”, jamen du gör givetvis exakt som du vill. Jag kör på feeling, ibland köpes, ibland hemmagjord. Men du ska veta, hur laarvigt enkelt och slående gott det är med den hemmagjorda varianten där små bitar av sötmandeln är kvar och kittlar dödskönt i kistan.

Norrmejeriers fluffiga vispgrädde på toppen, givetvis.

Häng på här så kommer mina bästa semmelrecept i ett svep!

Semmebullar!

Ingredienser

  • 150 g rumstempererat smör
  • 5 dl mjölk (ta gärna av fetaste slag!)
  • 50 g (1 pkt) jäst för söta degar
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg
  • ½ tsk salt
  • 2 rågade tsk (gärna nystött) kardemumma
  • 800 g Vetemjöl

Gör såhär

  1. Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).
  2. Smula ner jästen i din degbunke som rymmer cirka 3-4 liter. Slå över mjölken, liten skvätt i början som du rör ut jästen med och sedan resten av mjölken.
  3. Tillsätt smöret i bitar, socker, ägget, salt och kardemumma.
  4. Tillsätt mjölet. Dutta i mjöl tills degen börjar släppa från kanterna.
  5. Arbeta degen kraftigt, cirka 5-10 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig helt sonika.
  6. Häll ut degen på mjölat bakbord, täck med en kökshandduk och låt sedan degen jäsa övertäckt cirka 30 minuter.
  7. Skär degen i önskad storlek till semmelbullsämnen. Jag väger och rullar bullarna om ca 50-60 gram per bulle. Blir lagom stora semlor då, tycker jag.
  8. Rulla bullarna och lägg på bakplåtspappersklädda plåtar. Låt jäsa i cirka 30-40 minuter.
  9. Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen, i 225-250 grader, i cirka 5-10 minuter.

Mandelmassa:

Mixa 200 gram sötmandel med 200 gram florsocker och två äggvitor. Tjopp tjopp, klart!

Fyllning:

Skär av önskat stort lock på dina semlor. Gröp ur lite innanmäte från varje semmelbulle. Blanda med mandelmassan. Och möjligt en skvätt grädde för att få ihop den gooda fyllningen.

Ihopmakandet:

Ta sedan en lagom dutt fyllning i varje semla. Vispa grädden, ganska så hård, men inte smör förstås. Antingen duttar du på grädden med en sked eller dylikt. Eller också leker du Bagarberta (vilket moi inte kan låta bli) och spritsar. Det är så roligt och ser så tjusigt ut!

Njutet:

Tryck på locket och pudra över lite florsocker. Sen sätter du dig på önskad plats. Kanske ute på bron, där i vårvinterviskande solen? Gapar och njuter, stort! Heliga tider, så gott!

Så. Där har vi den. En riktigt god semla. Om man liks ska ävles, liksom…

Psst! Ävles, betyder ungefär ”kämpa på” på älskade Norrländskan.

Emmeli

G-VMBJT57ZE4