Att baka en stöpa bullar, fika nybakat och sen frysa in för att ha till både Påskens- och Vårens bro-fikor. Ja det kändes som en himla härlig grej och jag längtar om möjligt än mer till påsk och att bjuda älskade på gofika. Och såklart ska ni få ta del av receptet! Aldrig sett på maken till intresse för ett recept, så himmelens roligt! Älskar ert engagemang!
Mormorsbullar!
-med Kardemumma och Äkta Vaniljkräm på toppen!
Vetedeg. Enkelsats. Ca 40 bullar
(psst! jag gör i det närmsta allltid minst på en liter mjölk, det är knappt något jobbigare, du får måånga fler bullar och dessutom GODARE tycker jag. Men jag ger er nu enkelreceptet, så får ni välja alldeles själva om ni vill dubbla det eller inte! <3)
- 150 g rumsvarmt smör
- 5 dl mjölk
- 50 g (1 pkt) jäst för söta degar
- 1 dl strösocker
- ½ tsk salt
- 2 tsk stött kardemumma
- 800 g (ca 1,4 l) Vetemjöl (gärna vetemjöl special)
- 1 ägg (ja, det är mitt egna lilla tips till er som jag för vidare. Toppen!)
Vaniljkräm (räcker gott och väl till en sats vetedeg!)
- 5 dl mjölk
- 1 vaniljstång (jag tog 1 tsk vaniljpulver. funkade finfint!)
- 1,5 dl strösocker
- 7 äggulor
- 1,5 dl majsstärkelse
- 50 g mjukt smör
Gör såhär (vetedegen);
- Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).
- Smula ner jästen i en degskål på 3-4 l. Häll över lite av mjölken för att lösa upp jästen och häll sedan i resten av mjölken och rör om. Tillsätt det rumsvarma smöret i bitar, socker, salt och kardemumma.
- Tillsätt mjölet men spar ½ dl till utbakningen, samt hiva i ägget!
- Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig… släpper ifrån bunkens kanter, ni vet.
- Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.
6. Gör nu vaniljkrämen!
- 6.1 Koka upp mjölk med delad och urskrapad vaniljstång/vaniljpulvret. Lyft ur stången efter uppkoket.
- 6.2 Vispa strösocker, äggula och majsstärkelse vitt och pösigt.
- 6.3 Slå över den heta mjölken under vispning.
- 6.4 Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp under kraftig vispning, häll över i en kall skål när blandningen tjocknat ordentligt.
- 6.5 Smält smöret i den varma krämen under vispning, fortsätt vispa till krämen är slät.
- 6.7 Kyl vaniljkrämen i ett isbad eller i kylskåp.
Fortsättning vetedeg….
7. Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.
8. Bred på smör, strössla lite strösocker och vik degen dubbel. Skär i ca 20 remsor (se bilden ovan) och snurra dina bullar i valfri form. Jag brukar snurra ändarna åt varsitt håll och sno en kringla runt fingrarna.. säkert ingen regelrätt kringla, men det går så fint så. Feel free och skapa, med andra ord!
9. Spritsa nu en rejäl dutt vaniljkräm i mitten av bullen, innan du låter alltsammans jäsa en sista sväng under bakduk, ca 40 minuter.
10. Värm ugnen till 225 °C och grädda bullarna mitt i ugnen, 5-10 minuter.
11. Ur ugnen kommer nu något ljuvligt… som ska bli ääännu lite ljuvligare!
12. Innan du serverar dessa bullar (ska du frysa in bullarna så väntar du med detta moment till alldeles innan du ska servera); smälter du smör i en skål och i en annan skål blandar du stött kardemumma och strösocker. Pensla bullarna med smält smör och strö över lite kardemummasocker, skaka av överflödet… och sen!
-Dåå är det bara att njuta. Dofterna, SMAKEN.. av Livets Mormorsbulle, med Kardemumma och Äkta Vaniljkräm på toppen!
Har nu bakat dina ljuvliga kringlor.Jag fuskade dock och tog marsanpulver till
vaniljkrämen.Förstår att du ärvt bakanlag från mamma Birgit.🥰👍🏼
Meen vad gott!! 😀
I baked them yesterday and they were delicious! Thank you for the recipe
Lovely! 😀