Nu har tiden när vi vill leva ute maximalt, börjat. Men ändå är vi för förtjusta i hembakt bröd för att avstå det, dessutom är det jädrans dyrt med köpebröd. Vårbruk och trädgårdstider får samsas med olika varianter av finurligheten Långpannebröd, mao! Så himla smidigt och gott! Här ska ni få ett utav våra favoritrecept!
Morotsbröd i långpanna!
Vad du behöver, till enkelsats?
5 dl mjölk
50 g jäst
0,5 dl rapsolja
2-3 stora finrivna morötter
1 tsk salt
2 rejäla matskedar honung
8-10 dl vetemjöl.
1 dl grahamsmjöl
1 dl havregryn
Och så gärna några matskedar hela linfrön
Gör såhär:
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken tilll 37 grader och blanda med jästen. Hiva därefter i olja, morötter, honung och salt. Tillsätt sedan så mycket mjöl som degen ”orkar med”, men spara lite till utbakningen! Arbeta ihop med musklerna eller dra på assistenten. Ställ därefter på jäsning i ca 30 minuter.
Baka ut degen och lägg i en långpanna med bakplåtspapper. Platta ut och skär försiktigt i rutor och nagga sedan med en gaffel. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter och grädda sedan i ugnen i cirkus 15 min på 220 grader.
Låt det gräddade brödet kallna under bakduk och skär sedan i bitar.
Servera brödet med massa smör och ost! Och njut! In med allt som är kvar, i frysen och plocka sedan ut och värm eftersom du tänker äta. Då håller brödet sig saftigt och du upplever nybakt varje gång! Jag gör minst dubbelsats varje gång, det är inget jobbigare än enkelsats, promise!
…
Nu väntar ljuvliga söndagen på oss. Vädret är trålande även idag och vi fortsätter arbetet med anläggandet av nya Köksträdgården/Blomsterlanden.
Må gott idag!
Åh så gott brödet verkar vara. Det ska jag baka snart. Bakar eget bröd mycket oftare sedan jag började följa din blogg.
Det är verkligen dyrt att köpa bröd i affär. När man bakar själv vet man dessutom precis vad som är i och kan variera mellan olika mjölsorter och gryner. Finns knappt något bättre än nybakt bröd med smör och ost. Verkligen en ynnest att kunna baka.
En blomfråga: Har du erfarenhet att dela med dig av när det gäller Chokladskära?
En blomma som sägs dofta kakao, särskilt på kvällen. Har du odlat den någongång?
Tack för fin blogg med fina bilder <3
Så enkelt och gott 🙂 Håller så med dig!
Jag har föörsökt odla den i år..det var fem frön i påsen.. men inget kom. Nu vet jag inte om det beror på mig, fröna eller vad jag starkast tror på; den leriga såjorden som tagit kål på flera förpåsar..
Men den äär ljuvlig, finns att köpa uppdriven och det är nog vad jag kommer göra även i år..
TACK snälla för att du uppskattar och läser och hänger här med mig <3
Mmm… alltid gott med hembakt! Men det är inte alltid tiden räcker till, men långpannebröd är ju toppen!
Frågade tidigare, men du kanske missade det.. ?! Undrade var du köpt din röda vinteroverall. Den såg så skön och snygg ut!
Kraaam Kate
Jamen visst äär det!
Åh, jag trodde jag svarat på den! Tusan! Men den kommer från Drakboda, skickar länk här:
https://www.drakboda.se/hgg/hgg-rid-och-firiidsoverall-coldy.html
KRAM
Tack snälla för svar, kikar in direkt!!
Kraaam Kate🌞🌿