Nu har tiden när vi vill leva ute maximalt, börjat. Men ändå är vi för förtjusta i hembakt bröd för att avstå det, dessutom är det jädrans dyrt med köpebröd. Vårbruk och trädgårdstider får samsas med olika varianter av finurligheten Långpannebröd, mao! Så himla smidigt och gott! Här ska ni få ett utav våra favoritrecept!

Morotsbröd i långpanna!

Vad du behöver, till enkelsats?

5 dl mjölk

50 g jäst

0,5 dl rapsolja

2-3  stora finrivna morötter

1 tsk salt

2 rejäla matskedar honung

8-10  dl vetemjöl.

1 dl grahamsmjöl

1 dl havregryn

Och så gärna några matskedar hela linfrön

Gör såhär:

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken tilll 37 grader och blanda med jästen. Hiva därefter i olja, morötter, honung och salt. Tillsätt sedan så mycket mjöl som degen ”orkar med”, men spara lite till utbakningen! Arbeta ihop med musklerna eller dra på assistenten. Ställ därefter på jäsning i ca 30 minuter.

Baka ut degen och lägg i en långpanna med bakplåtspapper. Platta ut och skär försiktigt i rutor och nagga sedan med en gaffel. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter och grädda sedan i ugnen i cirkus 15 min på 220 grader.

Låt det gräddade brödet kallna under bakduk och skär sedan i bitar.

Servera brödet med massa smör och ost! Och njut! In med allt som är kvar, i frysen och plocka sedan ut och värm eftersom du tänker äta. Då håller brödet sig saftigt och du upplever nybakt varje gång! Jag gör minst dubbelsats varje gång, det är inget jobbigare än enkelsats, promise!

Nu väntar ljuvliga söndagen på oss. Vädret är trålande även idag och vi fortsätter arbetet med anläggandet av nya Köksträdgården/Blomsterlanden.

Må gott idag!



Emmeli

G-VMBJT57ZE4