Så har vi nu äntligen provat att baka matbröd med zucchini.

Av bara två plantor, så fullkomligt väller det ut av denna grönsak i köksträdgården.. så glada är vi därför, att det här blev en höjdare!

Småfrallorna blev såhåå goda.

Vill ni ha receptet?

Ja, jag tänkte väl det!

Zucchinifrallor!

Ingredienser, till ca 50 stycken

  • 75-100 g jäst (vi tog 100 g men hade nog klarat oss väl med bara 75 g!)
  • 5 dl mjölk
  • 5 dl fil
  • 4 tsk flytande honung
  • 4 msk olivolja
  • 4 tsk salt
  • ca 2,6 l vetemjöl special
  • 500 g finriven zucchini (morot blir nog också gott!)
  • 8 dl havregryn
  • ägg till pensling och vallmofrön till topping

Gör såhär:

  1. Värm mjölken och filen till ca 30º. Rör ut jästen i mjölk-fil-blandningen.
  2. Tillsätt honung, olja, salt och nästan allt mjöl och arbeta kraftigt ihop till en smidig deg, i en degblandare eller med bunke och slev. Tillsätt möjligt lite mer mjöl, degen ska släppa från bunkens kanter!
  3. Blanda i riven zucchini och havregryn så att det blir en smidig deg.
  4. Jäs ca 45-60 minuter!
  5. Dela degen i ca 50 småbitar och rulla till frallor att lägga på bakplåtspappersklädda plåtar
  6. Jäs ca 30 minuter!
  7. Värm ugnen till 225º. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på vallmofrön på toppen.
  8. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter.

För att nu göra detta trilla-baklänges-gott, bred då nybakta frallan med mycket norrgott, en favoritost… och en nykokt marmelad, förstås!

Det är så enkelt att göra marmelad. Bara mysigt. Doftar jättegott. Och äär jättegott.

Drömgårdens krusbärsmarmelad!

.. ”på en höft”… gör såhär:

  • Koka 1 liter fina rensade krusbär, röda eller gröna, tillsammans med en liiten skvätt vatten… inte ens 0,5 dl.
  • Låt alltsammans puttra en stund (en stund i detta fallet, typ 10 minuter) medan du njuter av doften! .. ta sedan en slev och mosa bären lite lätt.
  • Tillsätt ca 5-7 dl syltsocker och låt marmeladen koka ihop i 45-60 minuter.. om du nu vill testa din marmelad? -ta en liten klick marmelad och lägg på ett fat som du ställer in i frysen några minuter. Om marmeladen då stelnar till den konsistens du önskar, är den klar.. annars låt marmeladen koka lite till!
  • Häll upp marmeladen i rengjorda burkar och låt svalna och ställ sedan svalt. Jag gör så med en burk. Resten av marmeladen slevar jag i fryspåsar och lägger i frysen och tar sedan fram en påse i taget som jag tappar upp på burk/burkar att ha i kylen.. då håller alltsammans sig allra fräschast, tycker jag.

”Det ska va gött å leva, annars kan det kvitta”… och så vidare…

Emmeli

G-VMBJT57ZE4