Så har vi nu äntligen provat att baka matbröd med zucchini.
Av bara två plantor, så fullkomligt väller det ut av denna grönsak i köksträdgården.. så glada är vi därför, att det här blev en höjdare!
Småfrallorna blev såhåå goda.
Vill ni ha receptet?
–Ja, jag tänkte väl det!
![](https://dromgardsliv.se/wp-content/uploads/2021/09/31082021-IMG_9842-682x1024.jpg)
Zucchinifrallor!
Ingredienser, till ca 50 stycken
- 75-100 g jäst (vi tog 100 g men hade nog klarat oss väl med bara 75 g!)
- 5 dl mjölk
- 5 dl fil
- 4 tsk flytande honung
- 4 msk olivolja
- 4 tsk salt
- ca 2,6 l vetemjöl special
- 500 g finriven zucchini (morot blir nog också gott!)
- 8 dl havregryn
- ägg till pensling och vallmofrön till topping
Gör såhär:
- Värm mjölken och filen till ca 30º. Rör ut jästen i mjölk-fil-blandningen.
- Tillsätt honung, olja, salt och nästan allt mjöl och arbeta kraftigt ihop till en smidig deg, i en degblandare eller med bunke och slev. Tillsätt möjligt lite mer mjöl, degen ska släppa från bunkens kanter!
- Blanda i riven zucchini och havregryn så att det blir en smidig deg.
- Jäs ca 45-60 minuter!
- Dela degen i ca 50 småbitar och rulla till frallor att lägga på bakplåtspappersklädda plåtar
- Jäs ca 30 minuter!
- Värm ugnen till 225º. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på vallmofrön på toppen.
- Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter.
![](https://dromgardsliv.se/wp-content/uploads/2021/09/31082021-IMG_9837-682x1024.jpg)
För att nu göra detta trilla-baklänges-gott, bred då nybakta frallan med mycket norrgott, en favoritost… och en nykokt marmelad, förstås!
Det är så enkelt att göra marmelad. Bara mysigt. Doftar jättegott. Och äär jättegott.
![](https://dromgardsliv.se/wp-content/uploads/2021/09/31082021-IMG_9852-682x1024.jpg)
Drömgårdens krusbärsmarmelad!
.. ”på en höft”… gör såhär:
- Koka 1 liter fina rensade krusbär, röda eller gröna, tillsammans med en liiten skvätt vatten… inte ens 0,5 dl.
- Låt alltsammans puttra en stund (en stund i detta fallet, typ 10 minuter) medan du njuter av doften! .. ta sedan en slev och mosa bären lite lätt.
- Tillsätt ca 5-7 dl syltsocker och låt marmeladen koka ihop i 45-60 minuter.. om du nu vill testa din marmelad? -ta en liten klick marmelad och lägg på ett fat som du ställer in i frysen några minuter. Om marmeladen då stelnar till den konsistens du önskar, är den klar.. annars låt marmeladen koka lite till!
- Häll upp marmeladen i rengjorda burkar och låt svalna och ställ sedan svalt. Jag gör så med en burk. Resten av marmeladen slevar jag i fryspåsar och lägger i frysen och tar sedan fram en påse i taget som jag tappar upp på burk/burkar att ha i kylen.. då håller alltsammans sig allra fräschast, tycker jag.
![](https://dromgardsliv.se/wp-content/uploads/2021/09/31082021-IMG_9855-682x1024.jpg)
”Det ska va gött å leva, annars kan det kvitta”… och så vidare…
Senaste kommentarer