Åhåhå, just i denna talande septemberkvällstimma är jag så übernöjd över det där nybakta brödet som gräddats ikväll och först provsmakats av gänget här hemma, fått alla tummar upp och som nu precis paketerats och ska hivas i frysen.

..det är samma visa varje gång när det börjar närmar sig barnafödande.. jag går crazy med boandet… och bakandet. Idag kände jag för att laborera fram ett nytt recept.. som slukade zucchini. Som bara var att röra ihop. Kalljäst för att det blir som surdegsliknande, med så god skorpa, sådär lite småsegt. Utbakandet skulle vara enkelt också.. bara klicka ut. Så jag tog mod till mig och blandade ihop en rad olika recept jag har som favoriter i bakboken.. och resultatet blev… tada!

– Emmeli kalljästa zucchinibröd. Sviingott blev det! hehe, ”sån skrytmåns hon är,va!”

Såklart ni ska få receptet!

Emmelis kalljästa zucchinibröd!

Ingredienser:

  • 3/4 paket jäst
  • 12 dl kallt vatten
  • 6 msk olivolja
  • 3 duttar honung.. inte riktigt 3 matskedar, men nära på!
  • 500-600 gram riven zucchini (morot fungerar garanterat lika bra..)
  • 3,5 tsk salt
  • Ca 2,4 liter mjöl .. jag tog cirka 8 dl grahamsmjöl och resten vetemjöl special

Gör såhär:

  1. Smula ner jästen i bakbunken och lös upp med en skvätt av vattnet.
  2. Rör tills all jäst löst sig och häll sedan i resterande vatten. Samt oljan och honungen.
  3. Riv zucchinin grovt och tillsätt även den. Likaså mjölet och saltet. Räds nu inte, degen är av kladdig, kladdig kvalisort. Låt den vara så.
  4. Låt degen stå framme på köksbänken under bakduk i minst 8 timmar. Över natten är ju ypperligt, då får du nybakt till frukost. Idag jäste jag degen över dagen, och det är iiinte fy ska med nybakt till kvällsfika, heller.
  5. Dra på ugnen på cirkus 250 grader.
  6. Klä en plåt med bakplåtspapper och klicka ut degen. Jag använder två skedar till hjälp. Tänk miinimalt med krångel! Vill du kan du strö över ex pumpakärnor eller solroskärnor på toppen innan du skjutsar in plåten i ugnen, i ca 15 minuter.
  7. Öppna ugnsluckan minst en gång under gräddningen och skvätt in lite vatten i botten av ugnen.. det ger en så hiiimelens god yta på brödet. Grädda brödet tills det fått fin färg både på över- och undersida (jag brukar lyfta på ett bröd och se så det är gyllenbrunt även under.. det ger en god indikation på att det är färdigt rakt igenom och inte degigt!).
  8. Låt svalna innan du drar på redigt med smör och någon god ost. Sörpla iskall mjölk eller en god kaffekopp till.

Hujedamig! Bagarberta-HemmaMamman känner sig hög på livet… efter ”en underbar vanlig dag”, av HemmaMammaliv. Det äär ju bara så förbenat gemytligt att få servera dom där småkottarna goda grejer där dom sitter som små måsungar och gapar på sofflocket.

.. och ja, nu är jag absolut tvärtrött och ska krypa ner bland dom snusande småkropparna. Natti natti!



Emmeli

G-VMBJT57ZE4