En riktigt bra såjord. Hasselfors allra helst. En god planteringsjord. En herrans massa godislådor, med lock du kanske borrat hål i? En vattenstril av något slag. Fröer!

Japp. Nu kör vi!

Just nu dundrar jag och barnen ner frön på löpande band. Vad, är ni många som undrar!

I jorden just nu och kommande dagar;

Zinnia

Astrar

Praktvädd

Tagetes

Lobelia

Lejongap

Prydnadsgräs

Rosenskära

Sommarphlox

Slöjsilja

Jag provar att göra lite annorlunda i år. Med i alla fall några utav mina bredsådder.

Tar en godislåda, fyller med 2/3 planteringsjord, precis som vanligt. Toppar med såjord, precis som vanligt. Men istället för att strössla ut en hiiimmelens massa frön i en och samma bytta, då det alltid riskeras bli knussligt i omskolningstid och lite jäktande för att alla små liv ska räddas till större krukor. Ja, då gör jag så i år, som ni ser.. strösslar ut fröna lite glesare, helt enkelt. Småplanten får mer plats att växa på på en gång och det kommer förhoppningsvis inte bli samma ”panik” vid omskolning.

Gör på detta glesare vis med några utav sorterna i alla fall. Provar mig fram…

Det är olika från sort till sort, vissa fröer vill mörkergro, dom flesta vill ha ljust.. andra vill ha ett litet lager såjord ovan fröna, vissa inte.. man får helt enkelt läsa på baksidan varje liten fröpåse.

Skvätter på försiktigt med vatten och täcker med godislådelocken, lite sådär på tvärsan. Eller så har jag varit ambitiös med vissa lock och borrat hål, då kan man knäppa på locken och växthuseffekten blir än större.

Ser så otroligt mycket fram emot tagetesen. Känns så mycket barndom, Mormor Syrena, trygghet. Hoppas på en himla massa små varmfärgade solar i rabattkanterna i sommar!

Och tänk nu inte ”åå jag har inte börjat så och det har alla andra och nu hiiinner inte jaaag”.. för det stämmer inte. Många blomstersorter som jag bredsår, kan man till och med direktså när jorden blivit varm.. men, vi bor i norr, jag vill ha blomning så tidigt som möjligt och därför väljer jag att förså redan nu. Från vecka 11 och framåt.. sist ut i min försådd, är luktärterna. Dom sår jag cirkus vecka 14-15. Och just det! Jag för tusan inte glömma dahliorna där i lådorna, … men dom får sjå sig till i mitten av april någon gång!

Emmeli

G-VMBJT57ZE4