Gillar man inte att trixa med försådd, eller kanske uteslutit det av annan anledning, eller ja vad vet jag?..

men man önskar ändå blommor nu till sommaren. Då äär det förstås inte alls på något sätt för sent att ordna sig det nu, i maj-juni. Det går ju nämligen alldeles ypperligt att direktså blommor också. Skippa det där pillret med allt vad förodlandet innebär. Och förresten, så behöver inte det ena utesluta det andra. Jag både försår och direktsår. Du kan kalla mig crazyflowerlady, det är helt ok.

Här kommer mina blomsterfavoriter att direktså, nu och framåt.. beroende på var du bor i landet förstås. Jag, som odlar i växtzon 4-5, kommer att vänta i åtminstone en vecka till, till sista dagarna i maj, innan jag direktsår något.

Hur man direktsår? Plättlätt!

Du behöver en odlingsyta. HÄR kan ni läsa om hur vi gjort våra odlingsbäddar!

  1. Så i rader – Ta skaftet av en kratta och dra en liten fåra i jorden. Fåran vattnas försiktigt innan fröna sticks ner i jorden och täcks med ett jordlager.
  2. Bredså – Bredså, menas helt enkelt att man bara strösslar ut fröna över den önskade odlingsytan.. pallkragen, blomsterbädden, rabatten.. täcker sedan med ett tunt lager jord över alltsammans.

Blommor att direktså!

Ringblomma.

Denna ljuvliga, ljuvliga klassiker. Så mycket barndom. Doftar så gott. Och är dessutom rolig att ha till garnering då den är ätbar.

Solros.

Knalligt gula, ljust ljust gula, röda..höga, låga.. spelar ingen roll. Jag älskar solrosor! Och barnen älskar att peta ner solrosfrön lite här och där kring gården, så roligt när så små solar blommar för oss sedan, härs och tvärs.

Malva.

Otroligt så söt blomma och vad den stod väl i vas! En nyfavorit från förra året.

Rosenskära.

Rosenskära försår jag i år. Men har också provat direktså. Och det gick prima, det med.

Blåklint.

Blir det somrigare?

Pionvallmo.

Den här sådde jag förra året för att njuta av den på plats i blomsterlandet.. och sedan bara använda själva frökapslarna i buketter. För det är himla fint, eller hur?

Jätteetternell.

Så himla mysigt, att kunna ha färska i buketter under sommaren men framförallt plocka och torka för att ha blomster året om. Göra evighetsbukett av, mao!

Det var det hele för nu. I år ska jag prova ännu en ny sorts eternell också. Och krassefrön ser jag här i fröpåse-burken bredvid mig, att jag visst också har införskaffat.. haha, #crazyflowerflady.

Är ni fler med mig som kan gå under den hashtagen just nu? 😉


Emmeli

G-VMBJT57ZE4