Rykande nybakta frukostfrallor, som fått jäsa över natten i kylskåpet..

Gör degen på kvällen. Till morgonen, är det bara att pensla lite ägg och strössla vallmofrön ovan, för att sedan skjutsa in i ugnen.

Vårvintermorgon med sol och nygräddade frallor… oj oj oj. Livsnjuteri.

Det här blev ett så himla trevligt bröd att ni självklart ska få receptet. Det blir så exakt som jag kan ge er, då jag gjorde degen ”lite på feeling”.

Jag snörde ihop degen i ett nafs, i en stor bytta, med hjälp utav träslev och några mammamuskler. Älskar när det är så enkelt!

Drömgoda kalljästa frallor!

Ca 18 stycken..

-Jag skulle absolut ha kunnat fördela denna deg mer men det iddes jag inte, så därför blev det ett brytbröd för mig, vilket blev himla trevligt. Men vill du inte ha det så; fördela då frallorna i fler formar/på fler plåtar, eller gör halvsats av receptet nedan helt sonika.

Du behöver:

  • 75 g jäst
  • 9 dl vatten, 37 grader (du kan välja här med; hälften hälften vatten och mjölk? bara vatten. eller bara mjölk).
  • 1 msk salt
  • En liten dutt flytande honung, ungefär ett par matskedar
  • 2-3 msk olja, valfri. Jag tog hälften hälften, rapsolja och olivolja.
  • 9 dl rågsikt
  • Ca 12 dl Manitoba Cream (ÄLSKAR detta mjöl! Men det går förstås utmärkt med alldeles vanligt vetemjöl också!)

Innan gräddning:
1 ägg
Vallmofrön, i valfri kulör

Gör såhär:

  1. Smula ner jästen i en stor bunke. Tillsätt lite utav vätskan och rör till jästen helt har löst upp sig. Tillsätt därefter resterande vätska.
  2. Strössla i saltet, oljan och honungen för att sedan strössla i mjölerna, lite i taget. Kanske behöver du lite mindre eller lite mer än 12 dl Manitoba Cream/Vetemjöl.. degen ska släppa lätt från bunken, inte vara föör kladdig..
  3. Rör och rör, tills du har en härlig deg.. vält sedan ut degen på mjölat bakbord och arbeta degen några små minuter.
  4. Dela degen i ca 18 bitar.
  5. Forma lite snabbt, runda frallor och lägg dom i en bakplåtspappersklädd form/långpanna.
  6. Täck långpannan/formen med till exempel en kökshandduk och ställ in i kylen i 8–10 timmar.
  7. När morgonen gryr; ta fram brödformen ur kylen och värm ugnen till 225 grader
  8. Pensla bröden med ägg och strö över vallmofrön.
  9. Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter tills bröden fått en gyllene färg. Låt dem svalna i formen.

Kära hjärtanes, sicken god start på dagen! Eller, varför inte göra degen på morgonen och bjuda på nybakt till middagssoppan?


Emmeli

G-VMBJT57ZE4