Det känns nästan lite… busigt! Ja, precis så.

-Att tjava ut, genom snön.. skotta oss in i lilla Pettson-växthuset, där det redan börjat bli så varmt och skönt om dagarna, och så, spenat! Ja, du läste rätt. Redan nu, i mitten av mars, har vi börjat odla i växthuset. Det är första våren med växthus för oss och som ni märker är peppen omåttlig.

Vi har i år provat på att kallså spenat, vänta ska jag berätta!

Odling för mig, är som allra bäst när den får vara kravlös och gå på känsla. Det ska kännas roligt!

Det finns määängder av attiraljer att köpa hem för din odling, allt från särskilda krukor, värmemattor, växtbelysning till bevattningssystem och hej och hå. Jättebra, alltihopa. Men som allra, allra bäst, tycker jag att det är, när jag känner liivet i mig. När vi är nere med händerna i jorden. Gräver där vi står. Håller fröna varsamt i handen. Bland gamla spadar, skitiga händer, naturliga solljuset… tager-vad-man-haver-känsla.

Helt sonika, göra odlandet så basic, basic det bara går.

Att kallså.. känns ju som det mest naturliga man kan göra när man tänker efter? Peta ner frön som ligger och sover törnrosasömn tills naturen knackar på och säger ”Hej nu är det tillräckligt varmt, nu kan du börja gro!”. Kort sammanfattat, är det nämligen det som kallsådd handlar om. Att så, i kall jord… och låta fröet vakna, när jorden är tillräckligt varm.

11 mars 2023.

Tillsammans med B strödde jag ut en säck med ny jord där i ena bädden i växthuset.

Gjorde tre fåror i jorden.

Pirret här, när händerna fylls med frön.

Frön att strössla ut i fårorna och sedan täcka över med lite utav jorden.

För att till sist?

-Vattna med snö (!) såklart!!

Åhåh, det här ska bli så enormt spännande.

Jag har en vän som är otroligt duktig på det här med att odla, året om. Låt säga att vår messenger-tråd är mycket nördig.

Och. Det. Är. Så. Kul!

Idag skrev jag i lite halvpanik då det ju var sviiinkallt ute till morgonen… ”baah, har inte spenaten frusit sönder nu?

..fick till svar att ”Det är lugnt, spenatfröna klarar av att frysa, de gror så småningom ändå. 🌱 Sen kan de frysa när de grott utan att det är något problem, de fortsätter växa när förutsättningarna är goda igen liksom 🌱

Men alltså, hur fräsigt!? Tänk om det funkar, det här? Då har vi ju spenat snart ju! Ni ska såklart få se hur det går för min och Bertils spenatsådd!

Emmeli

G-VMBJT57ZE4