Den här sirapslimpan blev så himla god!

Vi provade ett recept från Fredriksfika, som vi förstås inte kunde hålla oss från att göra om lite till vårt egna. Inne hos Fredrik finns för övrigt massssor av roliga recept, kika in om ni missat!

Här kommer receptet på Limporna!

Sirapslimpa!

Ingredienser
 • 50 g jäst
 • 2,5 dl mjölk
 • 2,5 dl vatten
 • 1 dl mörk sirap
 • 2 tsk salt
 • 5 dl rågsikt
 • 9 dl manitoba cream (eller alldeles vanligt vetemjöl)
 • 100 g rumsvarmt smör

Gör så här
 1. Smula ner jästen i en redig bunke.
 2. Häll mjölk och vatten i en kastrull och värm till 37 grader.
 3. Rör ut jästen med lite utav degvätskan, häll sedan i resten av vätskan.
 4. Hiva i sirapen, saltet, rågsikt och det mjöl du valt samt det mjuka smöret. Kör degen typ 10 minuter i din bakmakapär, eller dubbla tiden med hjälp utav musklerna.
 5. Lägg degen på mjölat bakbord och låt jäsa övertäckt cirka 30 minuter.
 6. Dela degen i tre lika stora delar och forma tre limpor.
 7. Smörj tre formar på ca 1,5 liter med smör och lägg limporna i dem.
 8. Täck med duk och låt jäsa 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
 9. Baka i nedre delen av ugnen 35–40 minuter.
 10. Precis som med ”Mors juliga rågsiktslimpor” så är det gott att pensla bröden med lite sirapsvatten.. men, det glömde vi helt bort denna gång. Annars bara ta en skvätt vatten och blanda med några droppar sirap och pensla på den varma limpan!
 11. Låt limporna svalna helt innan du skär i dom. Var sedan beredd på gott! Med go-smör och ost på är det så ramla baklänges-gott!

….

Och idag är det onsdag! Dagen igår var som två i innehåll. Vi hade fullt upp med stadstur följt av sedvanliga ”åååh vad skönt att vara hemma från stan”-känslan. Följt av första cykelturen, donande i både stora huset och det lilla, Lekstugan alltså. Vår-ivern anas hos både päron och ungar. Precis ingen vill bryta upp den roliga leken eller sluta med sitt påtande. Vädret är ljuvligt, hos dig med?

Idag balanserar vi upp med en varligare variant av dag. Hemmet ser ut som hejkonbejkon där inne, ”kreativt kaos”, ni vet. Sådär som det blir när precis ingen haft lust eller sedan ork, att städa upp efter lek och grejsande. Men vi struntar nog i det, möjligen röjer det värsta. Sen ger vi oss ut, för en heldag ute i ännu en solig aprildag.

Livets lyx, hela alltet!

Hoppas att du får en fin onsdag!


Emmeli

G-VMBJT57ZE4