För någon helg sedan sa jag lite hintande till den skäggige;

orkar jag mig upp tidigt imorn så sätter jag en ny deg, så vi får nybakt mammabröd till frukost, brödet är slut nu. Eeeeller förresten, kanske pappsen gör pappabröd?”…

-och se den lördagmorgonen fick jag både sovmorgon och någon som inkräktade på MINA marker, jag menar; ”skämde bort hemmabondmoran”. Så, så, så. Lugn, lugn, luuuugn. Hör min ironiska stämma. Helt 1800-tal är vi inte. Men jo, vi har våra sysslor jag och M. Enkelt förklarat är dessa uppdelade av anledningen att vi tycker olika saker är roliga. Baka är min och barnens grej, liksom. ”Jag ville att du skulle få känna hur det känns att bjudas på nybakt bröd till lördagsfrukosten”, sa han mumlandes. Så väldigt gulligt!

Vi är tydliga med det här, så barnen är införstådda i detta. Att man kan ha olika intressen, menar jag. Barnen lyfter heller inte på ögonbrynen om pappan sätter sig och fållar en gardin vid symaskinen eller om mamman drar iväg med fullt hölass bakom fyrhjulingen.

Sådär, en smått evighetslång parentes var det där, om viktigheter, ju!

Nu ska ni få receptet på dessa fantastiska Pappabröd! Påminner väldigt om Mammabröd, lika enkla, men är istället kalljästa..så finurligt, att kunna röra ihop degen, kall, på kvällen.. sova natten lång och baka ut direkt på morgonen!

Kalljästa frallor, ”Pappabröd”!

(Cirka 20 stycken)

Ingredienser:

 • 1 liter kallt vatten
 • 1/2 paket jäst
 • 2-3 tsk salt
 • en skvätt, 3-4 msk, olivolja
 • ett par matskedar flytande honung
 • 4 dl grahamsmjöl
 • 12 dl vetemjöl (helst manitoba cream!)

Gör såhär:

 1. Lös upp jästen i lite av vattnet i en stor bunke, häll sedan i resten av vattnet
 2. Hiva övriga ingredienser och rör ihop till en rätt så lös deg
 3. Strö över lite mjöl över degen och omslut med en kökshandduk/plastfolie, ställ sedan in i kylskåpet för jäsning, i 10-12 timmar
 4. Sätt ugnen på 275 grader (det låter skitvarmt, jag vet!!)
 5. Häll ut degen på mjölat bakbord. Platta till degen till lämplig tjocklek (1-2 cm) och skär i önskade bitar. INGET knådande, tänk enklast möjligast.
 6. Grädda bröden i 9 minuter, skvätt in lite vatten i ugnen 1-2 gånger under gräddning.
 7. Ät och njuut! Frys in det som blir över och plocka fram till nästa brödtillfälle.

….

Emmeli

G-VMBJT57ZE4