Tekakor ( i receptet står det 10 bröd, jag brukar göra 15 bröd/sats) enkel sats:

  • 5 dl mjölk
  • 4 dl havregryn (jag använder alltid fiberhavregryn)
  • 0,5 msk salt
  • 1 msk ljus sirap
  • 150 g smör
  • 25 g färsk jäst
  • 8-9 dl vetemjöl special (vetemjöl special med fullkorn fungerar också ypperligt!)

Gör såhär:

1.Värm mjölken till cirka 50 grader och häll i havregrynen,salt och sirap. Låt blandningen stå och svälla i cirka 20 minuter.
2.Smält smöret och rör ner det i grynblandningen.
3.Smula ner jästen och blanda ordentligt.
4.Tillsätt vetemjölet lite i taget tills det blir en lös deg.
5.Jäs degen under bakduk till dubbel storlek i cirka 30 minuter.

6.Sätt ugnen på 225 grader.

7.Knåda degen på ett mjölat bakbord, dela den i 10 (alternativt 15) bitar och kavla ut till runda tekakor cirka 1 cm tjocka.

8.Nagga dom med en gaffel och jäs under bakduk på plåtar med bakplåtspapper i cirka 30 minuter.

9.Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

 

Jag gör alltid minst dubbel sats. Det är inte alls nå jobbigare, jag lovar 🙂

Ännu ett favoritrecept ifrån mig, till Dig!

LYCKA TILL!

KRAM / lillafrun

 
G-VMBJT57ZE4