Tekakor ( i receptet står det 10 bröd, jag brukar göra 15 bröd/sats) enkel sats:
- 5 dl mjölk
- 4 dl havregryn (jag använder alltid fiberhavregryn)
- 0,5 msk salt
- 1 msk ljus sirap
- 150 g smör
- 25 g färsk jäst
- 8-9 dl vetemjöl special (vetemjöl special med fullkorn fungerar också ypperligt!)
Gör såhär:
1.Värm mjölken till cirka 50 grader och häll i havregrynen,salt och sirap. Låt blandningen stå och svälla i cirka 20 minuter.
2.Smält smöret och rör ner det i grynblandningen.
3.Smula ner jästen och blanda ordentligt.
4.Tillsätt vetemjölet lite i taget tills det blir en lös deg.
5.Jäs degen under bakduk till dubbel storlek i cirka 30 minuter.
6.Sätt ugnen på 225 grader.
7.Knåda degen på ett mjölat bakbord, dela den i 10 (alternativt 15) bitar och kavla ut till runda tekakor cirka 1 cm tjocka.
8.Nagga dom med en gaffel och jäs under bakduk på plåtar med bakplåtspapper i cirka 30 minuter.
9.Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
Jag gör alltid minst dubbel sats. Det är inte alls nå jobbigare, jag lovar 🙂
Ännu ett favoritrecept ifrån mig, till Dig!
LYCKA TILL!
Perfekt resultat fick jag på kvällens bak med detta recept.toppen!
Underbart!! 😀
Oj vilka vilka fina bröd. Det receptet knycker jag av dig och ska prova att baka dom.
Tack så mycket!
vad du är snäll 🙂 det är ett toppenrecept, verkligen! Glad du uppskattar <3