Ni är så många som frågar, så jag tänker att nu samlar vi orden här, om hur jag, inspirerad av bland andra Cecilia Wingård, gör när jag ordnar mig en luktärtsskog att dofta mig lycklig av.

Ni får följa med från frö till blomma.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 28082019-IMG_8571-682x1024.jpg

Skulle jag bara få välja en endaste ettårig sommarblomma att driva upp. Skulle det bli luktärt. Oslagbara. Helt sonika. Redan vår allra första sommar som gårdsägare, tvärgjorde jag en liten rabatt vid gula Gårdshuset. Min luktärtsrabatt. Och den är precis sig lik ännu. Så älskad.

Senaste två somrarna har jag också petat ner en smärre skog av luktärter, i framkant av köksträdgården.. otroligt härligt att stiga in genom portalen, omsvärmad av luktärtsdoft!

Ok, nu kör vi!

Men först, några frågor!

Var trivs luktärterna?

-Jag brukar plantera våra vid den allra varmaste söderväggen jag kan finna. Och där trivs dom, som bara den! .. med något att klättra kring, förstås! Ett nät, ett klättertorn eller dylikt..

Vilken jord vill luktärterna ha?

-Här är dom lite stingsliga och önskar goood jord. Väldränerad och mullrik. Dom gillar en näringsrik bädd, så ös på med ko- eller hästskit samt ny planteringsjord.. luktärterna bör inte växa på samma plats mer än två år på raken OM du inte gör som jag och helt sonika byter ut en del av jorden i luktärts rabatten varje år. I krukor är det bara att byta jord.

När kan man börja förså luktärter?

-Nånstans efter vecka 14-15 är det lämpligt här i norr (växtzon 5).. men funkar fint även senare än så.

Måste man alltid förså luktärter?

-Nej, absolut inte. Du kan direktså när frostrisken är över och jorden har en temperatur på typ 12 grader. Men! Det du vinner på att förodla, är att blomningen drar igång tidigare och säsongen blir längre.

När kan man plantera ut dom förodlade luktärterna?

-Det här går ju inte att svara på med ett fast datum eller så. Luktärter äär väldans tåliga. Men hur härligt är det då, att stå och plantera och halvt frysa ihjäl om händerna? Nä.. jag väntar till frostrisken är minimal.. så, här i norr, växtzon 5, blir det typ månadsskiftet maj/juni – har nästan blivit en tradition att i alla fall börja plantera ner några luktärter, morsdagshelgen..

Blomningens magiska knep?

-Den ökar, ju mer du plockar. Hur fantastiskt? Alltså, ju med du plockar, desto fler blommor blir det. Win win win!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 08082019-IMG_8018.jpg

Såå.. hur gör jag, från frö till blomma?

Emmeli Luktärtsguide!

  1. Ta en plastkruka, ca 10 cm, och fyll den till kanten med alldeles vanlig planteringsjord
  2. Packa jorden ganska så hårt innan du sedan häller på vatten, så pass mycket att det rinner igenom krukan
  3. Packa jorden ännu en gång
  4. Strö ut dina frön. Det ryms ca 20 stycken frön i en 10 cm-kruka.

5.Fyll på med ytterligare lite jord, 2-3 centimeter (packa nu ej) och vattna så att översta jorden blir fuktig.

6. Ställ krukan i en plastpåse som utgör ett eget litet växthus, förvara i ett varmt och lagomsoligt fönster

7. Det tar ca 10 dagar tills små gröna darlingar börjar titta upp från jorden.. när luktärterna börjat växa ur sina växthus, så kan man knipsa av dom, vid det tredje bladparet och får då kraftigare plantor

Här har det gått bananas som ni ser och ingen trädgårdsodlarinna har hunnit knipsa plantor vid något tredje bladpar inte. Men take a chillpill. Det hinner jag så småningom.

8. När jag är säker på att kylan inte understiger -8 grader, ställer jag ut mina luktärter för avhärdning.. här i norr, nånstans i mitten av maj…

Det känns liiite, lite som om jag skulle ställa ut mina barn på bron och säga sov gott då! Småplanten äär ju mina blomsterbäbisar, ju! Men det här gör luktärterna än härdigare och kraftigare.

Ett stycke luktärtsskog.

Som nu toppas, vid tredje bladparet, och fortsätter leva där ute på bron i sina små plastpåse-växthus.

Och just det, ja! -dom små avknippsade topparna, kan ni sätta i vatten och låta rota sig, alternativt sätta i fuktig såjord på en gång.. så får ni ännnnu flera luktärter.

Hur gör jag när jag planterar ner luktärterna på önskad plats?

I varje kruka göms en liten miniskog av plantor.

Delar varsamt, varsamt på rötterna. Ungefär två och två plantor per tuss med jord.

Mycket luktärter bäddas det för.

Nu är det dags att plantera.

Ganska så djupa smågropar (så pass att rötterna få god plats och inte släpps ner i ett tjorv) snabbgräver med handen eller lilla spaden och så dutt ner med ärterna…som sätts med jämna mellanrum längs väggen… kanske 7-10 cm emellan.

Sen bara vattningen kvar.

Bland det roligaste, om ni frågar Juniflickan!


.. som i bild var två år. Och som nu är ett år äldre och som alltid den ljuvaste flickeungen jag kan tänka mig. Längtar tills vi ska plantera ut årets luktärter tillsammans. Juni har förstås en alldeles egen kruka..

Och allt detta själagoda påtande.. som leder till det här;

Underbara små doftande blommor.

Men riktigt där, är vi inte ännu.. idag (8/5) ser det alltså ut såhär;

Det är majfredag. Jag bär ut våra luktärtsbäbisar. Det är dags för avhärdning. Vårregnet faller, det doftar vår och luften är så god att andas. Springturen satt fint. Och vi tar helg.

Jag njuter av tiden nu, precis nu, så oerhört mycket. Träden knoppas, gräset grönskas.. allt har bara precis, precis börjat väckas till liv och den känslan är god, så god.

Må gott och varmt lycka till med luktärterna!

Emmeli

G-VMBJT57ZE4