Jag känner att jag har en ansvar; jag bara måååste dela vidare dessa recept på kolorna ifrån heaven.
Hallonkola:
- 1 dl (100g) mixade hallon av färska eller frysta och tinade bär
- 1 msk pressad citronsaft
- 1,5 dl vispgrädde
- 2,5 dl (220g) strösocker
- 1 msk ljus sirap
Gör såhär:
- Smöra en fyrkantig form,inte större än 20 gånger 20 cm
- Mixa hallonen fint,mät upp 1 dl och rör ner citronsaften
- Blanda alla ingredienserna i en tjockbottnad kastrull
- Låt koka upp sakta under omrörning och koka sedan tills termometern visar 120 grader (kulprov)
- Häll upp i formen och låt stelna
- Klipp/skär sedan i fyrkantiga bitar och förvara svalt
Hallonkolan- paketerad och klar!
Lakritskola:
- 5 dl grädde
- 5 hg strösocker
- 5 msk sirap
- 2 msk glucos
- 30 g smör
- 2 lakritsstänger (krossas & pulveriseras i mortel)
Gör såhär:
- Smöra en fyrkantig form,inte större än 20 gånger 20 cm
- Blanda ihop alla ingredienserna i en tjockbottnad kastrull
- Låt koka upp sakta under omrörning,men rör inte fööör ofta. Koka tills termometern visar 123-124 grader
- Häll upp i formen och låt stelna
- Klipp/Skär sedan i fyrkantiga bitar och förvara svalt
Innan vi var klara, var hela denna stora burk full av lakritskola! 😀
Enkelt och farligt gott!
Så gott det här såg ut! Jag har som tradition att alltid testa att göra en ny sort julgodis varje år, detta får bli årets nykomling:) Tack för inspiration!
Otroligt gott! Vad roligt 😀 Det var så lite!