Innan jag kryper ner under filten för kvällen,så tänkte jag dela med mig av receptet på brödet. Det där brödet som jag fick äta nygräddat till frukosten i morse.

Vill du göra någonting riktigt mysigt och något alldeles, alldeles extra till lördagsfrukosten; baka detta bröd!

Jag har fått receptet utav min vän C´s mor och är så glad för det.

Saftigt,kalljäst bröd:

Smula ner en fjärdedels paket jäst tillsammans med 1,5 liter kallt vatten. Använd dig av dubbelt så mycket mjöl som vatten, med andra ord; 3 liter mjöl. Utgå ifrån att använda vetemjöl special,men ca 1/4 av mjölet kan vara (behöver alltså INTE) en blandning av ett par grova mjölsorter, (jag använde rågsikt,grahamsmjöl och rågmjöl som den fjärdedelen.) det du har hemma med andra ord. Addera sedan 3 tsk salt.

Detta är grundreceptet! (1/4 paket jäst. 1,5 liter vatten. 3 liter mjöl.  3 tsk salt.)

Utöver detta kan du välja och vraka vad du vill ha i. Igår festade jag till min deg med en skvätt linfrön och en skvätt solroskärnor och ett par rivna morötter. 

IMG_4110

 Låt sedan degen jäsa över natten, under en bakduk. Ca. 8 timmar.

På morgonen när du vaknar, kliver upp i ottan och yrar, kommer du mötas av en glad deg som nästan bubblar och vill hoppa upp på plåten. Sätt ugen på 250 grader! Sedan klär du plåtar med bakplåtspapper och klickar ut degen med hjälp utav två matskedar. Ca 12 stycken klickar per plåt.

Grädda i mitten av ugnen tills brödet fått fin färg. Vill du snitsa till det lite extra; skvätt in lite vatten i ugnen så får du en godgod skorpa på brödet. Det är svårt att säga någon exakt gräddningstid. Men ca: 15-20 minuter. 

IMG_4144

Kanske inte det mest exakta receptet du fått av mig. Men jag lovar dig; det är ett utav dom bästa!

LYCKA TILL!

-kör igång en deg nu och du har världens smarrigaste frukost imorn!

KRAM/lillafrun

G-VMBJT57ZE4