Medan jag sitter i bilen på väg söderut, kan ju du kika in receptet

… på den där goda TÅRTAN!

Tårtbotten:

  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Gör såhär:

  1. Vispa ägg och socker pösigt. LÄNGE! Minst 10 minuter.
  2. Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i en annan bunke.
  3. Häll sedan mjölblandningen, i ca. 3-4 omgångar, inte allt på en gång, i ägg- och sockersmeten.
  4. Smöra en springform, 24 cm, och häll i smeten
  5. Grädda i den nedre delen av ugnen i ca 30-35 min, på 175 grader.

IMG_8352För att inte riskera översvämning i ugnen så gjorde jag en extra kant av smörpapper.

När din tårtbotten är klar; Låt svalna!

Vidare till nästa steg:

Lemoncurd-grädden:

  • 3 citroner
  • 1,5 dl socker
  • 50 g smör
  • 1 msk maizena
  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • 3 dl grädde

Gör såhär:

  1. Riv skalet på alla tre citronerna och ha ned i en kastrull tillsammans med citronsaften från två av citronerna, smör och socker.
  2. Koka upp och sila av vätskan.
  3. Pressa den tredje citronen och blanda med maizena, rör sedan ned i vätskan du kokat upp.
  4. Vispa ihop äggen och häll ned i vätskan, låt nu allting sjuda till lemoncurden blivit krämig.
  5. Häll över den citrongula ”geggan” i en skål och låt svalna ordentligt, innan du blandar den med den vispade grädden.

IMG_8365

Vidare till nästa steg:

Blåbärsmousse:

  • 250 g blåbär
  • 2 msk vaniljsåspulver
  • 1 dl grädde

Gör såhär:

Mixa blåbären och blanda sedan med vaniljsåspulver så att du får en krämig konsistens, rör ihop med vispad grädde.

 

När alla delar är svala och färdiga, har vi det roligaste kvar:

Att fylla tårtan!

(Superbra att göra detta dagen/kvällen innan tårtan ska ätas.. tårtan hinner dra åt sig av smakerna och ”safta till sig” perrrfekt!)

IMG_8378

Dela tårtbotten på tre.

IMG_8390Lager ett: blåbärsmousse.

Lager två: lemoncurd-grädde och hackad vit choklad.Och sedan på med locket!

IMG_8507mindreDen dagen tårtan ska ätas: bred på vispad grädde, strö över blåbär, hallon och hackad vit choklad.

Lycka till!

KRAM/lillafrun

 

G-VMBJT57ZE4