Fettisdagen alltså!

Jaaa, jag vet. Det är några veckor kvar, men det där med Du får vänta tills dess är inga ord jag förstår mig på. Vaaaarför vänta?

Semmelbullar:

IMG_0039

Vad behöver jag till typ 20 stora/några fler än 20 små, bullar?

  • 1 paket jäst (50g)
  • 200 gram smör
  • 5 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 4 krm salt
  • 4 krm hjorthornssalt
  • 12-14 dl vetemjöl (liiite mer skulle jag nog säga!)

Pensling:

  • Ägggg. Uppvispat.

Fyllning:

  • Mandelmassa
  • En skvätt grädde

______________________________________________________

Och hur ska jag göra?

  1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
  2. Tillsätt resten av degvätskan, ägg, socker, salt, hjorthornssalt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Knåda degen för hand eller använd en sån där braig assistent, tills degen släpper ifrån kanterna.
  3. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
  4. Sätt ugnen på 250°C, (gör du bullarna lite mindre i storlek, dvs så att du får ut fler än 20 bullar, då kan du sänka gradtalet något!).
  5. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i 20 bitar (eller några fler beroende på om du vill ha stora eller lite mindre). Forma varje bit till en slät bulle och lägg dom på en bakpappersklädd plåt. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 20 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
  6. Grädda mitt i ugnen i ca 8-9 min. Låt bullarna kallna på galler.

 

IMG_0076

IMG_0048

Dom två främsta är storlek Stoor och resten är storlek Liite mindre.

Fyllning: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet. Riv mandelmassan på rivjärn och blanda med inkråm och en liten gräddskvätt. Fyll tillbaka i bullarna.

Garnering: Vispa grädden, klicka ut på bullarna och lägg på locken. Pudra över florsocker.

IMG_0074

Och sen, sen är det bara äta och njuta!

Lycka till!

Kram/lillafrun