Åh! Jag har en fråga om bebismat! Inte direkt om recept eftersom jag vet att du redan lagt upp ett par här innan, men fortfarande om mat. Vår lilla pojk fyllde precis fyra månader gammal, så jag undrar mest när och hur ni introducerade mat till er lilla plutt? Vid vilken ålder började ni? Hur mycket och vad för typ började ni med? När började ni öka mängden och ändra ”innehållet” av maten? Jag skulle jättegärna vilja veta hur ni gjorde från första början till det att han började äta mat på heltid. Lite kort sammanfattat bara.

-Oh, lite kort sammanfattat vet jag inte om jag fixar..men jag gör ett försök! Såhär gjorde vi, vilket passade för vår unge (därmed inte sagt att det passar någon annan!).

S helammades fram till att han var 8 månader. Där i kring började vi introducera kvällsgröt (plus amning vid detta mål också, ojoj då såg han inte hungrig ut, så att säga..;)), vilket han tyckte var fest. Men redan när han var 4 månader hade han fått provsmaka potatis, nektarin, banan… yttepytte av allt. Han var så nyfiken så vi utnyttjade det läget. Det kanske har varit en bidragande faktor till att han ännu inte har bangat för någonting vi gett honom. Men det hinner nog komma, med åldern, att han börjar fatta mer eller mindre tycke för saker…men so far, so good!

Han började därefter (vid 8 månader) tydligt visa att han lunchtid ville ha annat än ammemat. Så vi började med att koka och mosa potatis att ge honom till lunch. Lade sedan till, till exempel morot och köttfärs, för att på så vis få en hel rätt. Han har inte haft några problem med magen över huvudtaget, så alla övergångar till något nytt har gått väldigt fort och smidigt. Något vi är så oooääändligt tacksamma över! Smakportionerna blev alltså hela portioner nästan på en gång. Och en hel portion för Liten kanske är massa mat för en annan unge, men jättelite för den tredje… det där får man testa sig fram med.

Sådär fortsatte han rätt länge och först efter nyår, när han var drygt 10 månader började han att äta middagsmat istället för amning. Sen gick det fort, igen, och plötsligt ammades han bara morgon och kväll, och har sedan ätit vanlig mat däremellan. Exempelvis rätter som du har recept på HÄR.

Jag vågar knappt skriva det men nattetid åt han bara sina första 7 veckor i livet.. redan då började han hoppa över att äta på natten och vi började kunna sova hela nätter igen. Än om jag ammade honom innan jag la mig och han vaknade tidigt på morgonen för att äta, men sen somna om. Att så tidigt få sova förbi 02- ,03-, 04-timmarna har varit himmelskt.

En matdag för Minimannen idag, nästan 1 år gammal ser ut, CIRKUS, såhär:

 06-07- Ammas, sover vidare till cirkus 08.

08-09- Äter frukost. Exempelvis havregrynsgröt och macka, precis som vi.

12isch- Lunchtime! 

14-15- Mellis

17isch- Middagstime! 

19.30-20.30, välling! (mamman älskade välling som liten och har äääntligen fått pappan att gå med på det. Han ,som inte alls åt välling utan bara ”gööt!”, när han var bebbe. Halva vägen var: gröt morgon, välling kväll. Det är urmysigt att ge en vällingflaska tycker vi båda (!).

02032015-IMG_8848

Idag åts det med stil, minsann. Plommonspäckad karré, potatis och morot.Och god sås. Som gjordes i lergryta igår. Vi alla var i mathimlen, både igår till miggag och idag till lunch. Lergryta är verkligen en så bra grej!

Jag vet inte varför, men jag tycker det är småjobbigt att skriva om Liten såhär… jag får dåligt samvete över att han varit så snäll med oss, gapat för allt och sovit (sover) som en prins. Men såklart är vi evigt tacksamma och har njutit/njuter så. Vi brukar skämta jag och mannen om att, OM vi får äran att bli föräldrar igen.. så kanske det kommer en liten ettrig plutt som vägrar äta och håller oss vakna dygnet runt. Det kommer gå fint det med och jag blir pillrig av bara tanken!

Kort och gott: vi har bara följt med vår unge och hur han velat ha det. Mitt hetaste tips, alltid och vad än det gäller i bebbelivet; följ bäbisen och er, gör det som känns bra för er och lita till att det ni gör, det som känns bra för er, är rätt. För rätt är det då, för er. 

Lillafrun.

G-VMBJT57ZE4