07092015-IMG_2119Och där sitter jag och ser funderande ut, ja.

Astrött är jag också. Och glad över att vara hemma hos mina pojkar som verkar ha haft en alldeles särskilt bra måndag tillsammans med kussarna. Men just det, ja. Funderandet..Den här dagen har varit så vansinnigt intressant. Jag, och hela kommunens grundskolelärare har varit på en så förbenat bra föreläsning. Timmarna flög fram och ämnet var/är engagerande om något.

Ett utdrag ur dagen, beskrivet med mina ord, handlade det idag om Mindset. Mindset, eller som jag översatte det i mitt huvud; inställning. Hur livet för var och en av oss, beror så mycket på vilken typ av Mindset, vi väljer att ha.

I dagens fall handlade detta såklart om lärande. Vissa elever har Fixed Mindset, ser på sin kunskap och tror sig inte kunna mer än så. Tänker om sig själv som ”bra på matte, men dålig på svenska och så är det. Det är så läget är och kunskapen kan inte förändras”. Sen finns det elever som tänker utifrån Growth Mindset. ”Jag måste jobba mer på svenskan, för jag kan bli bättre. Det vet jag. Man kan alltid bli bättre. Det är jag som måste ta ansvar över mitt lärande, det är jag som gör jobbet”. 

Det är nog lättare att vara Fixed Mindset, tänker jag. Det kräver helt klart mer av människan att vara Growth Mindset, men så mycket mer du också kan vinna på det. Du anstränger dig, jobbar, kämpar och strävar. Och du blir antagligen (förhoppningsvis) bättre, lär dig mer och når vad du nu har för mål.

Så, när vi suttit där på föreläsningen och en hel aula mumlat mm medhållande precis hela tiden och tiden bara svischat förbi, då är det plötsligt kaffepaus. Jag funderar och funderar. Så tänker jag;

Mindset? I skolan.. Där är jag nog delvis Fixed Mindset. ”Jag är dålig på engelska”. Det har jag alltid sagt och säger fortfarande. Sen är det inte mer med det. ”Det bara är så…”. I övrigt i skolan, förutom mitt avsky-ämne, så är jag nog av den andra sorten. Sen tänker jag ett steg längre, där på kaffepausen.

Livet. Livs-Mindset.

Mycket, mycket handlar om inställning, visst? Vissa saker kan vi inte påverka, som när någon blir sjuk eller råkar ut för en olycka eller.. ja, ni förstår. Men, mycket kan vi påverka här i livet.

Alla är vi ägare av var våra liv, eller hur?

”Du har det så bra. Du har sån tur jämt. Är så himla lycklig. Har städat hem, är vältränad, har bakat bröd i frysen….

Förstår ni vart jag vill komma?

Jag kan ibland känna dåligt samvete över min lycka. Visst är det hemskt? Jag tycker det. På riktigt. Och jag blir lite arg på mig själv när jag tänker på det. Att människor inte ska kunna glädjas med andra, inspireras och tänka ”men, kan hon, då kan jag! Jag vill också baka bröd. Bra, då prioriterar jag det”. Det är där Fixed Mindset kommer in och skitar till det… gör att människan finner sig i hur livet är och sätter tankar som ”det är så här det är, och det är min oturslott här i livet…”. 

Men!

Jag får inte saker serverat på silverfat. Faktiskt. Jag är ägare över mitt liv och tar till vara på detta till fullo. Det är liksom ingen som bakar mitt bröd, städar mitt hem, tränar min kropp. Som får mig att tänka positivt….. som kämpade åt mig och läste 200 % under graviditeten för att jag skulle kunna vara hel-ledig när ungen väl gjorde sin touchdown. Det finns ingen som gett mig min examen, sökt mitt jobb…


Det är faktiskt jag själv.

Jag har gjort ett val. 

Där det är jag som är huvudpersonen i mitt liv, som har befälet och som är den som kan göra skillnad för mig själv. Det är jag som väljer hur jag tar saker och ting. Med det här inte sagt att jag är skitglad, skrattar oavbrutet och känner att allt går så lekande lätt jämt. O nej. Jag är ju bara människa, kära nån.
Men däremot är jag evigt tacksam. Tacksam över livet. Att jag lever, är frisk. Har en man. Och en liten pojke som är den finaste jag vet. Och sen gör jag mina val. Varje, varje dag gör jag mina val. Mina Val.

Och det bästa i hela kråksången? Är att jag inte är ensam om att vara ägare över mitt eget liv…..

Vilket Mindset väljer du?

Ta hand om Dig.

Lillafrun

G-VMBJT57ZE4