21042016-IMG_3335

Vi börjar med den här.. rätt passande i detta nu med Sommarstädande upp över öronen.

LÄSARFRÅGA 1! 

Hej Lillafrun,

Jag har en fråga som jag har tänkt ställa sedan ett tag tillbaka gällande städning. Du är ju ett städproffs ut i fingerspetsarna och donar och har dig. Skulle du vilja dela med dig av dina allra bästa städtips till oss som är uppvuxna i familjer som städat enligt minsta motståndets lag, det vill säga gjort minsta möjliga för att försöka piffa upp lite här och där… Jag skulle bli jätteglad om du ville dela med dig av dina guldkorn, berätta hur du gör med allting, helt sonika. Städning av badrum (golv, och väggar ser alltid damiga och tråkiga ut och håller sig aldrig fräscha…), fönstertvätt, dammning (det är jag urusel på, dels att komma ihåg och göra det någotsånär systematiskt…). Köket är det enda jag känner att jag är noga med att städa och hålla rent och skinande blankt. Hur ofta och hur (rent praktiskt) skurar du golven? Hur gör man med fina gamla trägolv (de ska ju inte ha så mycket vatten på sig…). Använder du städmopp? Jag har en, men använder den aldrig. Vi är ovänner då det känns som att jag bara gnuggar runt en massa damm-vatten över allt. Ska man skura golven innan dammsugning…? Ja, du hör… Frågorna är oändligt många.

Stor tack om du känner att du vill göra ett inlägg om Lilla fruns bästa husmorsstädtips – det vore guld värt.

Kram och tack,
Kim

 

SVAR: 

Hej Kim! Jag blir alldeles rosig om kinderna, något städproffs vet jag inte om jag är. Men en städoman som på riktigt tycker att det är en najs syssla att städa.

Och nu är jag mitt uppe i Sommarstädningen. Tänker lite extra på min Farmor då, eftersom jag brukade vara hos henne denna tid på året och vi städade som tokar tillsammans. Midsommarstädningen, förstår ni. Det är hon som lärt mig det mesta. Och mamma, förstås.

Så i runda och småsnabba slängar, hur jag dundrar igenom huset?

  1. Slänger ut alla mattor, även dom där stora bumliga som man kanske inte hivar ut varje vecka. Vädras och skakas/piskas
  2. Tvättar dom mattor som behövs tvättas, även tyger, filtar, kuddfodral och så vidare åker in i tvättmaskinen.
  3. Ner med dom gardiner som ska bytas och plötsligt är hemmet lite som ett skal bara. Då kan man börja på riktigt!
  4. 11062016-IMG_0146Fönsterputsning! Med Farmors bästa knep. Det som mina vänner skickar sms om och undrar vad var det nu för ”recept” igen? . Ljummet vatten, några droppar diskmedel och ett par korkar ättika. Torka rent med en bra trasa och använd sedan skrapa och en tunn torkduk att torka torrt med. Helst en urtvättad farmortrosa som är helt uttjänad på trosfronten, och istället sönderriven till torkdukar. Mannens gamla tisha funkar också fint!
  5. Alla blommor duschas och ställs sedan tillbaka i vackerblanka fönstret
  6. Hemmet vädras!
  7. Varenda vrå dammas. Lister, under möbler. Bakom. Och så vidare. Lampkronan putsas. Är jag i ett rum med soffa och fotöljer etc, så dammsugs plymåerna.  Finns kakel i rummet görs det skinande rent, först med våt trasa och sen med en torr sån där farmors-trosa-torkduk…. du hajjar! In-i-varje-vrå-och-överallt-principen! Gäller alla rum.
  8. Golven dammsugs, om vi inte är i tvättstugan typ.
  9. Till sist, det bästa;
  10. IMG_5778_wm-Knäskurandet av golven.. Ja, jag äger en mopp. Ibland kan jag använda den på nån mitt-i-veckan-städning för att det ska gå lite fort. Men min vanliga inför-helgen-städning, och definitivt om det gäller storstädning, så är det knäskurande som gäller! Bästa, bästa! Nu kryper jag runt med stormagen som sällskap och det går som hejsan!
  11. 11062016-IMG_0152Våra vackra trägolv, det i sovrummet och i Litens Lekrum. Dom är behandlade med vitpigmenterat linoljevax, vilka jag gullar lite med genom att skura med linoljesåpa. På bilden har skurtrasan, min trotjänare, börjat droppa fasligt. Så efter knipsandet med kameran fick jag lite bråttom. För nej, stänkblöta ska inte dessa golv bli. Jag skurar våra golv varje vecka, vilket garanterat är för ofta för denna typ av golv. Men, jag kan helt enkelt inte låta bli! Mannen säger att han väl får vaxa om dom i såna fall. Kärlek på det!
  12. 11062016-IMG_0163Slutligen hängs gardinerna upp igen, dom som antingen bara vädrats eller som helt sonika är ett par andra än dom som hängde där innan! Och in åker mattorna. Och dom nystrukna kuddfodralen träs på kuddarna… och så vidare. Slutfinish, mao!
  13. Sen pustas det ut hos den här frun.

Håhå, som jag längtar tills jag är klar nu!

Sidär. Ett heelt inlägg om städning. Det trodde jag väl inte att jag skulle få skriva efter förfrågan, ha ha! Så härligt, alltså!

Lillafrun

 

G-VMBJT57ZE4