04032017-IMG_564304032017-IMG_5546

Såklart att jag kan fixa det!

-Recepten på tårtorna jag gjorde till Sixtens kalas, alltså. Den ena var betydligt klörigare än den andra, men båda fick topp-poäng, så det var värt lite möda. Kaanske inte helt smart, att låta kalaspojken få peka på bilder och vara såå med i valet av tårta. Smart eller ej. Han var överlycklig och pratar fortfarande om kalaset. Det värmer mammahjärtat!

04032017-IMG_5563

Kaffe- och chokladtårta i tre lager

 

Glutenfri chokladbotten

  • 70 g normalsaltat smör
  • 60 g socker
  • 70 g mörk choklad
  • 1 st ägg
  • 20 g maizena majsstärkelse

Kaffekräm

  • 1 1/4 dl vispgrädde
  • 7 g hela kaffebönor
  • 2 st gelatinblad
  • 1 1/4 dl mjölk
  • 50 g socker
  • 1/2 vaniljstång
  • 4 äggulor
  • 90 g mörk choklad hackad i mindre bitar

Ljus chokladmousse

  • 3 st gelatinblad
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 20 g socker
  • 1/2 vaniljstång
  • 1 äggula
  • 75 g ljus choklad hackad i mindre bitar

Och hur gör man du då?

  1. Botten: Sätt ugnen på 180°C.
  2. Vispa smör och socker vitt och pösigt. Smält den mörka chokladen i micron eller på vattenbad.
  3. Tillsätt ägget i smörblandningen, vänd sedan i chokladen och sist maizenan.
  4. Klipp ett bakplåtspapper i samma storlek som botten på din form och lägg det i botten och häll ut smeten i en bakform med löstagbar kant.
  5. Baka botten i ugnen i ca 12 minuter.
  6. När botten svalnat skär då försiktigt längs med formens kant för att lossa kakan och tryck ut den i kanten på formen med hjälp utav en sked.
  7. Kaffekräm: Koka upp grädde och kaffebönor, plasta kastrullen och låt bönorna dra i 30 minuter. Lägg samtidigt gelatinet i blöt i riktigt kallt vatten.
  8. Sila av bönorna (kontrollera vikten eftersom bönorna kan suga i sig lite utav vätskan). Värm sedan upp kaffegrädden, mjölken, sockret, den ur skapade vaniljstången och äggulorna till 85°C under omrörning (om du inte har någon termometer kan du värma tills den första lilla bubblan bubblar upp på ytan). Häll sedan blandningen över chokladen.
  9. Krama ur gelatinet från vatten och blanda med chokladen. Rör om ordentligt tills all choklad smält och häll sedan direkt ovanpå din chokladbotten. Sätt tårtan en stund i frysen för att krämen ska hinna sätta sig och du kan lägga på det sista lagret med ljus chokladmousse.
  10. Ljus chokladmousse: Lägg gelatinet i blöt i riktigt kallt vatten.
  11. Vispa upp 3/4 av grädden lätt, så den är knappt formbar.
  12. Värm socker, resten av grädden och urskrapad vaniljstång till 85°C eller till den första bubblan visar sig.
  13. Häll blandningen över äggulan, vispa ordentligt och häll sedan blandingen över chokladen. Krama ur gelatinet ordentligt från vatten och tillsätt även det. Rör tills chokladen smält helt och vänd sedan försiktigt i den lätt uppvispade grädden.
  14. Häll moussen över choklad krämen på tårtan. Ställ tillbaka tårtan igen i frysen, för att den ska få stelna till ordentligt.
  15. Låt sedan tårtan, när den stelnat, få stå kylskåpskallt tills servering!

04032017-IMG_5622

Nogatchokladtårta

”En gudomlig tårta för chokladälskaren”

-den passade Minimannen, mao!

 

Botten:

  • 250 g mandelmassa 

Nougattryffel

  • 250 g mörk choklad
  • 250 g nougat
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 2 msk rom eller konjak, OM man vill
  1. Klä en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med plastfolie. Riv mandelmassan grovt. Tryck ut den i ett tunt lager på bottnen av formen. Blöt fingrarna med lite vatten så går det lättare.
  2. Nougattryffel: Bryt chokladen och nougaten i mindre bitar. Värm försiktigt grädde, choklad och nougat i en kastrull på låg värme tills allt smälter ihop till en jämn och blank massa. Rör då och då. Ta från värmen och blanda ner rom eller konjak.
  3. Häll smeten i formen och låt svalna. Ställ den avsvalnade kakan i kylen. Låt den stelna i minst 4 timmar.
  4. Servera till syrliga hallon och en klick grädde!

 

Lycka till!

 

-och ha en God Helg alla ni!

Lillafrun

G-VMBJT57ZE4