Till veckans första middag här på Drömgården, serverades Lata kåldolmar.

Och himmel, så gott det var! Med smakerna som hos kåldolmar, men denna maträtt tar bara en bråkdel så lång tid att göra. Kittlade dödsskönt i kistan efter en heldag ute i friska oktoberluften.

Ni ska få det mycket enkla receptet.

Lata kåldolmar!

Ingredienser:

  • 600 g vitkål
  • 900 g potatis
  • 1 gul lök
  • 400 g blandfärs
  • persilja till garnering
  • ev ljus sirap
  • rårörda lingon eller lingonsylt till servering
  • smör till stekning
  • salt & peppar

Gör såhär:

  1. Skala och koka potatisen.
  2. Strimla lök och vitkål.
  3. Fräs löken med en smörklick i en stor stekpanna några minuter. Tillsätt färsen och fräs den ca 5 minuter.
  4. Ta upp lök och färs på en tallrik.
  5. Fräs kålen i ännu en smörklick i stekpannan, ca 10 minuter.
  6. Blanda i lök och färs och fräs ytterligare några minuter. Krydda med salt och peppar. Smaka av med lite sirap (om du önskar den sötman!).
  7. Häll av potatisen.
  8. Servera färs- och kålfräset med potatisen, brunsåsen och lingonen. Toppa med persilja!

Brunsås!

  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • en köttbuljongtärning
  • kinesisk soja
  • salt och peppar

Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölet under omrörning. Värm tills redningen är ljusbrun. Tillsätt mjölk, grädde, buljong och soja. Koka upp under omrörning och låt sjuda ca 2 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Så hjärtans gott. Och smakerna från barndomens kåldolmar gjorda av min älskade Mormor, omfamnade mig som en varm filt.

Lata Kåldolmar, vänner! Laga, ät och njut!

Emmeli

G-VMBJT57ZE4