Ni är så många som frågar, så jag tänker att nu samlar vi orden här, om hur jag, inspirerad av bland andra Cecilia Wingård, gör när jag ordnar mig en luktärtsskog att dofta mig lycklig av.
Ni får följa med från frö till blomma.
Skulle jag bara få välja en endaste ettårig sommarblomma att driva upp. Skulle det bli luktärt. Oslagbara. Helt sonika. Redan vår allra första sommar som gårdsägare, tvärgjorde jag en liten rabatt vid gula Gårdshuset. Min luktärtsrabatt. Och den är precis sig lik ännu. Så älskad.
Senaste två somrarna har jag också petat ner en smärre skog av luktärter, i framkant av köksträdgården.. otroligt härligt att stiga in genom portalen, omsvärmad av luktärtsdoft!
Ok, nu kör vi!
Men först, några frågor!
Var trivs luktärterna?
-Jag brukar plantera våra vid den allra varmaste söderväggen jag kan finna. Och där trivs dom, som bara den! .. med något att klättra kring, förstås! Ett nät, ett klättertorn eller dylikt..
Vilken jord vill luktärterna ha?
-Här är dom lite stingsliga och önskar goood jord. Väldränerad och mullrik. Dom gillar en näringsrik bädd, så ös på med ko- eller hästskit samt ny planteringsjord.. luktärterna bör inte växa på samma plats mer än två år på raken OM du inte gör som jag och helt sonika byter ut en del av jorden i luktärts rabatten varje år. I krukor är det bara att byta jord.
När kan man börja förså luktärter?
-Nånstans efter vecka 14-15 är det lämpligt här i norr (växtzon 5).. men funkar fint även senare än så.
Måste man alltid förså luktärter?
-Nej, absolut inte. Du kan direktså när frostrisken är över och jorden har en temperatur på typ 12 grader. Men! Det du vinner på att förodla, är att blomningen drar igång tidigare och säsongen blir längre.
När kan man plantera ut dom förodlade luktärterna?
-Det här går ju inte att svara på med ett fast datum eller så. Luktärter äär väldans tåliga. Men hur härligt är det då, att stå och plantera och halvt frysa ihjäl om händerna? Nä.. jag väntar till frostrisken är minimal.. så, här i norr, växtzon 5, blir det typ månadsskiftet maj/juni – har nästan blivit en tradition att i alla fall börja plantera ner några luktärter, morsdagshelgen..
Blomningens magiska knep?
-Den ökar, ju mer du plockar. Hur fantastiskt? Alltså, ju med du plockar, desto fler blommor blir det. Win win win!
Såå.. hur gör jag, från frö till blomma?
Emmeli Luktärtsguide!
- Ta en plastkruka, ca 10 cm, och fyll den till kanten med alldeles vanlig planteringsjord
- Packa jorden ganska så hårt innan du sedan häller på vatten, så pass mycket att det rinner igenom krukan
- Packa jorden ännu en gång
- Strö ut dina frön. Det ryms ca 20 stycken frön i en 10 cm-kruka.
5.Fyll på med ytterligare lite jord, 2-3 centimeter (packa nu ej) och vattna så att översta jorden blir fuktig.
6. Ställ krukan i en plastpåse som utgör ett eget litet växthus, förvara i ett varmt och lagomsoligt fönster
7. Det tar ca 10 dagar tills små gröna darlingar börjar titta upp från jorden.. när luktärterna börjat växa ur sina växthus, så kan man knipsa av dom, vid det tredje bladparet och får då kraftigare plantor
Här har det gått bananas som ni ser och ingen trädgårdsodlarinna har hunnit knipsa plantor vid något tredje bladpar inte. Men take a chillpill. Det hinner jag så småningom.
8. När jag är säker på att kylan inte understiger -8 grader, ställer jag ut mina luktärter för avhärdning.. här i norr, nånstans i mitten av maj…
Det känns liiite, lite som om jag skulle ställa ut mina barn på bron och säga sov gott då! Småplanten äär ju mina blomsterbäbisar, ju! Men det här gör luktärterna än härdigare och kraftigare.
Ett stycke luktärtsskog.
Som nu toppas, vid tredje bladparet, och fortsätter leva där ute på bron i sina små plastpåse-växthus.
Och just det, ja! -dom små avknippsade topparna, kan ni sätta i vatten och låta rota sig, alternativt sätta i fuktig såjord på en gång.. så får ni ännnnu flera luktärter.
…
Hur gör jag när jag planterar ner luktärterna på önskad plats?
I varje kruka göms en liten miniskog av plantor.
Delar varsamt, varsamt på rötterna. Ungefär två och två plantor per tuss med jord.
Mycket luktärter bäddas det för.
Nu är det dags att plantera.
Ganska så djupa smågropar (så pass att rötterna få god plats och inte släpps ner i ett tjorv) snabbgräver med handen eller lilla spaden och så dutt ner med ärterna…som sätts med jämna mellanrum längs väggen… kanske 7-10 cm emellan.
Sen bara vattningen kvar.
Bland det roligaste, om ni frågar Juniflickan!
.. som i bild var två år. Och som nu är ett år äldre och som alltid den ljuvaste flickeungen jag kan tänka mig. Längtar tills vi ska plantera ut årets luktärter tillsammans. Juni har förstås en alldeles egen kruka..
Och allt detta själagoda påtande.. som leder till det här;
Underbara små doftande blommor.
Men riktigt där, är vi inte ännu.. idag (8/5) ser det alltså ut såhär;
Det är majfredag. Jag bär ut våra luktärtsbäbisar. Det är dags för avhärdning. Vårregnet faller, det doftar vår och luften är så god att andas. Springturen satt fint. Och vi tar helg.
Jag njuter av tiden nu, precis nu, så oerhört mycket. Träden knoppas, gräset grönskas.. allt har bara precis, precis börjat väckas till liv och den känslan är god, så god.
Må gott och varmt lycka till med luktärterna!
Hej Emmeli!
Så roligt att läsa din blogg! 🙂
Visst vet du att du kan ta sticklingarna du toppar av på luktärtsplantan och sätta i fuktig såjord så den rotar sig?
Vips har du dubbelt så många plantor! Men du kanske inte behöver det… 😉
Tack för påminnelsen Lena! Haha, du anar rätt… jag drar alltid på med så mycket luktärter att det sällan behövs. Men jag har faktiskt provat det för några år sedan!
SÅ glad att du hänger med mig här inne, ha en god lördag!
När sätter du dem på sin rätta plats? Är sugen att göra det nu men vet inte om det är för tidigt? :/
Det är en kall majmånad hittills.. jag väntar nog till maj/juni-skiftet 🙂
Inspirerande, nu kör vi ! 🙂
Ja så roligt, Lina!!
Hej, vad gör man med blad och grenar i slutet av säsongen? Och inför nästa år?
River bort bara! Du kan också, om du vill, spara ärtskidorna som hunnit få ärtor i sig.. det är ju finfina frön till nästa år! 😀
Men å tack för super fin guide 😘 är toppen nu när jag ska försöka mig på luktärtor 👍🏻 Kram / Tessan
Strålande! Heja dig!!
Jätteinspirerande guide! Jag gjorde ett försök att så luktärter liknade detta sätt v 12. Men hade massa barn som hjälpte till…blev nog inte optimalt för väldigt få har grott. Nu har jag gjort ett nytt försök och gjort exakt som du beskriver (utan klåfingriga barn 😉 Så nu hoppas jag också på en luktärtskog! 😍
Hoppas hoppas!!
Vad kan man plantera framför luktärter i en låda?
Å, tagetes kanske? 🙂
Hej Emelli jag ör nybörjare på luktärt , har planterat ner en och en på platsen ute med bara 6 strån i en låda är.de förlite ? Eller kommer de föröka sig
Hej Malin!
Det är svårt att säga när jag inte vet hur stor lådan är eller så.. men som svar på frågan om dom förökar sig, så nej. En ärta blir en planta, som sedan växer.. blir förstås yvigare men inte jättemycket 🙂 jag burkar sätta 2-3 plantor med cirka 10-15 cm mellanrum 🙂
Har du nåt tips på vad som går att samplantera ihop med luktärt?🤗
I en rabatt brukar jag ha luktärter mot väggen, sedan rosenskära, phlox, zinnia och astrar. Himla fint! 🙂
Hej! Jag har odlat luktärtor i krukor tidigare, älskar dom! Men nu har jag flyttat ut på landet och har en stor trädgård. Är så sugen på och göra en rabatt i gräsmattan med luktärot och annat. Men! Vad skall jag tänka på? Måste de verkligen vara en upphöjd rabatt för luktärtor eller funkar de i ”vanlig” rabatt?
Å så underbart, välkommen till goodaste livet! 😉 Hur menar du, upphöjd? Jag brukar som du ser, ha både luktärter i en rabatt mot ett av våra hus samt vid köksträdgården där jag vid det sistnämnda alternativet bara grävt bort grässvål och fyllt med lite härlig gödsel och jord.. luktärter är på ett sätt så oknussliga 😀 Lycka till!!