Något jag verkligen vill slå ett slag för. Är att samla fröer från egna blomster!

Det är jätteroligt. Kostar inget. Och ni får mååånga frön till nästa år. Så kan ni satsa kronorna på att prova nya blomstersorter istället för dom ni redan har i trädgården. Eller som syrran eller moster, farsan eller brorsan har i sin trädgård, för den delen. Dela fröer med varandra är ju också väldigt roligt och win-win!

Nu är perfekt tid att börja samla. Jag knipsar av dom överblommade blommorna som börjat torka på plats där ute i trädgården. Lägger dom sedan på ett fat på ”vingelskåpet” i köket i några dagar. Här har jag samlat favoriten till ringblomma som ni ser.

Efter några dagar är blommorna helt torkade och jag kan peta bort det torra skruffset och utvinna många små, i det här fallet gröna pyttelarvliknande ringblommefrön, som jag sedan låter ligga ytterligare några dagar till för att veta att fröna är riktigt torra.

Jag förvarar sedan fröna i kaffefilter tills våren kommer och frölådan öppnas igen.

Rosenskära, blomstertobak och lejongap är några andra blomster jag tar frön från i år. Att samla eget utsäde… ännu en liten del i det där hjulet jag förespråkar… ni vet, det där som handlar om att ha mycket frihet, tid och kunna forma dagarna som en själv önskar..? ..istället för att behöva vara helt fast i ett ekorrhjul som kniper min frihet bara för att jag ”måste tjäna pengar”. Många bäckar små, eller hur? På det här sättet sparar jag några kronor på att inte köpa nya frön av dessa, eller hur? ”Vända på slantarna”, både kul, utmanande och givande.

Emmeli

G-VMBJT57ZE4