Den här grytan var så himmelens god att förstås ska jag dela med mig av receptet!

Kanske något till kvällens middag?

Receptet kommer ursprungligen från Coop. Sålde in receptet med orden; ”Fantastisk god one pot- räkgryta med fänkål, potatis och morötter som görs från grunden med egen fond”.

Gryta med räkor och fänkål!

(ca 4 portioner)

  • 500 g frysta räkor med skal, tinade
  • 1 msk olivolja
  • gul lök, hackad
  • vitlöksklyfta, finriven
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 dl vitt matlagningsvin
  • fänkål
  • 300 g potatis, tärnad
  • 200 g morot, tärnad
  • 0.5 tsk cayennepeppar
  • 3 dl vatten
  • 2.5 dl grädde
  • salt
  1. Skala räkorna och lägg dem åt sidan, spara skalen. Hetta upp olja i en kastrull och stek räkskalen tillsammans med hälften av löken, vitlöken och tomatpurén. Stek tills allt fått en rostad mörkröd färg.
  2. Häll på vatten och vin och låt koka ca 4 min. Sila av räkfonden ner i en skål med en finmaskig sil. Fräs resten av löken, halva fänkålen i tärningar, potatis och morot med cayennepeppar i olja i kastrullen.
  3. Häll på räkfonden, vatten och grädde och låt sjuda under lock tills potatisen är mjuk, ca 10 min. Smaka av med salt. Toppa grytan med de skalade räkorna och tunt hyvlad fänkål.
  4. Servera gärna med en klick creme fraishe och önskad ört! (”Mammabröd”, recept HÄR, skulle också passa ypperligt till!)

God septembersöndag till er så hörs vi imorn igen!

Emmeli

G-VMBJT57ZE4