Äppeltider!

Äta som dom är. Koka mos. Musta. Och förstås baka en och annan paj och kaka. Här kommer ett recept på en riktig klassiker som liksom aldrig kan bli fel! kanske något till söndagsfika?

Klassisk äppelkaka!

Vispa 3 ägg, 2,5 dl socker och 1 tsk vaniljsocker vitt och pösigt. Blanda ner 50 gram smält smör och 1 dl mjölk. Rör ihop 3,2 dl vetemjöl och 2 tsk bakpulver och vänd ner i smeten. Skiva några äpplen (jag tog direkt från trädet och skippade att skala, men du gör som du vill, skal eller ej!). Lägg äppelskivorna i en skål och strössla över socker och rejält med kanel. Blanda om och låt äpplena dra till sig smakerna några minuter. Häll smeten i en smord eller bakplåtspappersklädd form (helst springform!) och dutta ut äpplena i ett önskat mönster. Häll den lilla äppelsaft som blivit i skålen, över alltsammans. Toppa med lite kanel innan du skjutsar formen in i ugnen. Grädda i ca 25-30 minuter på 200 grader! Stjälp sedan upp kakan så äppelmönstret hamnar uppåt!

Jag använde en vanlig sockerkaksform. Det funkade fint men ännu smidigare är en springform, då behöver man ju inte hålla på och vända kakan hittan dittan, ju!

Servera kakan som den är eller till en klick vispgrädde eller till magiska vaniljvispen nedan, som går i ett knyck att göra!

Vaniljkräm: 

  1. Blanda 3 äggulor, 3 msk florsocker och 1 msk vaniljsocker, 2 tsk äkta vaniljpulver (eller en urskrapad vaniljstång!) vispa detta pösigt.
  2. Vispa sedan 3 dl grädde och blanda den med äggsmeten, rör ihop allt till en tjock kräm.

Äppeltider är goda tider!

Önskar er alla en härlig söndag! Nu ska vi ge oss ut och möta hästpojkarna. Dom där djuren som är som balsam för själen. Än hur klyschigt det låter. Så är det så sant som det är sagt!

Emmeli

G-VMBJT57ZE4