Å käre tid, vilket röj och rensar-il jag hamnat i.

Med tre täta ungar och oändligt med projekt sedan dag ett på vår älskade gård, så har vi nu hamnat i jagvetintevad.

Det. Finns. Så. Många. Röriga. Vrår.

Det har inte rört mig i ryggen. Men nu, nu är jag bara så ofantligt pepp på att få lite ordning. Eller ordna oss lite ordning, rättare sagt.
Droppen blev det nu innan jul också när vi kämpade på med övervåningen och så mycket önskade att komma i mål med den, att vi fullkomligt lät det ”gro” igen på många andra fronter istället. Förstår att jag målar upp en bild av absolut kaos här hemma.. det handlar om såna sär små vrår, ni vet. Till exempel ett linneskåp och dess innehåll.. som blev av med själva skåpet när vi satte in nya trappan, och sedan har innehållet bara staplats.. på en hög.. som nu rasat… i ett hörn bland tusen andra pinaler som inte ska vara där. Det handlar om min dator, som svämmar över och blinkar rött och kippar efter andan. Den är i akut behov av ’tömma och rensa’, så jag grottar i bilder, meddelanden, gamla anteckningar, dokument osv. Det handlar om en hop vrår som blivit utav allt bygge uppe… som Lekrummet nere, som är ett endaste Stökrum. Det är inte bara skrivbordet på datorn som är proppfullt utan också det där vackra, bruna, ”riktiga”, du vet. Det svämmar också över. Pysselskåpet gick inte att öppna om man inte gjorde någon slags akrobatisk övning där ena benet fick agera stöd för det som ville välla ut och man sedan var vaansinnigt snabb i själva stängandet sedan efter slutfört uppdrag. Samma sak skåpet för insamling. Där har vi haft en tävling; den som får allt över sig får åka och tömma. Ja, ni hör.

Hej ”Pysselskåpet”.. här, ser det ändå ok ut, då 200 lokaflaskor och sånt som inte ska vara där men ändå hamnar där, tagits bort.

Och mitt i allt så blir det ju ännu liiite rörigare..

Just i detta stora köksskåp utan hyllor, behövdes helt sonika; hyllor. Så jag bad den bästa (och billigaste) hantverkaren jag vet, om att hjälpa mig med det. I ett nafs hade Byggmästare M fixat. Och jag kunde börja det roliga. Flytta in prylarna igen.

Hallelujah!

Det där skåpet är, särskilt under vintertiden, halva mitt HemmaMammaliv, ju. Det vill säga barnens liv. Innehåller spel och pussel och pyssel i massor. Där finns pennor, penslar och målarfärg av olika slag. Taveldukar, experimentlådor och hundratals bitar ”plusplus”. Pärlor i olika storlekar och former till båda smycken och pärlplattor.

… och leklera, förstås. För det är bland det roligaste Bertan vet just nu. Att ”deega”. Och massa annat, förstås. Ett skåp för kreativitet, helt sonika.

… jag är väldans o-allergisk för stök som blir av att det rör sig liv i hemmet. Älskar när hallen är fylld av småkläder och skor i ett virrvarr, från en hög kompisar som leker järnet. Eller kojbyggen och annat, ni vet. Det råder kreativt kaos hos oss, mest jämt, det tycker jag bara är härligt. Får jag bara en stunds ordning om kvällen och vakna till det på morgonen, då är det tipptopp. Men alla dessa vrår… hujedamig. Dom gillar jag inte alls. Tappra försök har gjorts i detta stora skåp, otaligt många gånger, oh så bra att vi till sist kom till skott med hyllsnickrandet. Nu är det en fröjd att öppna detta! .. och barnen älskar sitt Pysselskåp och möjligt, än mer nu än tidigare!

Och samtidigt som julen stökats bort, i jullådor som även dom fått sig en rens- och städomgång (ja, jag säger det ju; ett iiil är vad jag hamnat i) så fick hemmet först en tom känsla… men med lite nya blommor och soool.. så kändes det så väldigt härligt!

Jag ska inte trötta ut er med att nämna fler röriga vrår, det finns många. Men nu är vi på gång.. rensa och röja, ordna och greja. Och det är så skönt. För nu med stora projektet övervåningen ”klart” har vi tid för såna där småsaker. ”Jag vill rensa och såpskura hela världen, lilla mammaa…! sjunger jag för mig själv där jag mellan barnasytande, utelekande och Vintervilande stunder med kaffekoppen på sofflocket, går fram som nån slags blixtsnabb fyrverkeripjäs.

Så det här tänker jag, bland annat, ägna mitt Januari åt. Röja. Rensa. Städa kaosiga skåp och lådor. Strukturera. Boa in oss än mer på övervåningen. Organisera. Ta tag i vrår som är bortglömda sedan länge. Och gotta mig i känslan av ordning sedan. Det är liksom som att städa sitt inre, på samma gång.

.. nu pausar Röjande Fyrverkeripjäsen detta il. Och tar helg. Tillsammans med favoritmänniskor. Familj och vänner.

Jag njuter i ett nystädat hem utan discodans av dammråttor. Att öppna ett fräscht kylskåp och skafferi.. som befriats från kladd, gamla pepparkakor och stenhårda skumtomtar. Känns nymodigt och fräsigt alltihopa! .. ironiskt nog, när jag nu bara skulle ta mig en lov genom Den Nystädade Salen, på Den Nytvättade Stormattan, bredvid den Nytvättade Finsoffan… då hade förstås katten storkräkts, precis där i soffan och ner på mattan… Jag ryckte på axlarna, tänkte ”liiivet!” och valde att skratta åt pyttespektaklet. Det var fort ordnat, och det är inte det där überpedantiska jag är ute efter, inte alls. Jag vill att livet ska få plats, åt alla håll och kanter… två- och fyrbenta ska må gott här hemma. Och ordning och reda, var sak på sin plats, är faktiskt tillfredsställande på mer än ett ytligt vis.. förstår du hur jag menar?

Känns som att jag såpskurat själen den här veckan..

Må gott i helgen! OM du absoluut inte vet vad du ska hitta på för att fylla själen med helggott, frisklufta dig mycket, andas djupa andetag, släpp telefonen, och städa en låda eller två, vetja!
Emmeli

G-VMBJT57ZE4