Det här är en utav mina absoluta favoritkakor, alla kategorier. Alla år jag gjort den har jag köpit min zucchini på affären, och det har gått precis hur bra som helst. Men jag måste säga att det i år känns lite extra fräsigt, att kunna gå ut i köksträdgården och hämta en grön och grann direkt från odlingsbädden.

Det här var målbilden när vi stod och petade ner zucchinifröna i jorden i vintras. En nyskördad zucchini, att direkt baka denna goda kaka av. Vi ska förstås också passa på att bland annat riva och frysa in, perfekt att ha till utfyllnad i köttfärssås till exempel. Att bara skörda en liten zucchini och skiva upp som gurka är himmelens gott, det också. Helt klart en grönsak vi kommer odla igen!

Receptet är en blandning av flera. Så, här kommer vår variant på den så kallade ”Falska ostkakan”..

Drömgårdens zucchinikaka! (falsk ostkaka!)

– rena, rama, hälsokakan! 😉

Du behöver:

1 kg zucchini (innan den runnit av)
1 dl sötmandel
3-4 bittermandlar (beror ju på hur mycket bittermandel du vill att det ska smaka. Jag tar alltid minst fyra!)
5 ägg
1 dl socker
5 msk vetemjöl
2 1/2 dl grädde (om du vill: blanda ut grädden med mjölk eller också skiter du i det och kör på fetgrädde…Godast!)
3 msk keso

Gör såhär:

  1. Skala squashen och hacka den sedan i matberedare och låt den rinna av i durkslag.
  2. Hacka mandeln. Var noga när du hackar bittermandlarna. Det är ganska o-gott att tugga på en stor bit bittermandel. Stora bitar sötmandel däremot, det är ju bara gott!
  3. Blanda allt och häll i en smord form.
  4. Grädda i cirka 50 minuter i 200°c.

Servera till vispad grädde och nykokt sylt… skojjar bara, det går förstås bra med vilka bär eller vilken sylt som helst. Men här råkade det bli en nykokt variant, med jordgubbar och blåbär, lite syltsocker och äkta vanilj i. Det blev himmelskt gott!

Nu väntar kvällen här på gården! Lite kvällsvattning och så tänkte vi avbryta hästarnas sommarlov efter en drös veckor av härligt betande i den stora, stora sommarhagen (som ger en liten vandring för dom bara att ta sig från topp till slut).

Må gott tills vi hörs igen!



Emmeli

G-VMBJT57ZE4