Ser fram emot det här så himmelens mycket just nu och njuter enormt av allt påtande med det gröna.

Tänk att få uppleva en vår, försommar, högsommar, sensommar och tidighöst igen.. med massor av blommor!

Det trillar in väldigt många dahliafrågor nu.. och jag kan försöka dela med mig av det lilla jag kan, hur jag gör.

Jag känner mig fortfarande så ny på dahliafronten… men jag drömmer om att bli som Farmor Gertrud som sparade och njöt av sina knölar år efter år efter år.. till midsommar skulle dom ner i jorden, sådetså.

Alldeles underbart mål, tycker jag!

Vinterförvarar knölarna, det gör jag i kartonger med spån i.

Har haft dom i odlingsrummet, som ju är inne i huset och aldrig riskerar frost.. för är det något som dahliorna inte tycker om, så är det temperaturer under nollan.. då är det liksom nog och kaputt. Förvaras frostfritt alltså!

Så, så fort den första frosten varit om hösten, då åker knölarna upp ur jorden, borstas någorlunda jordfria och bäddas sedan om på detta vis.

Puh, så pustande, stånkande, höggravid jag var där i höstas… upp med knölarna och ner med dom i kartongerna.

Spänningen nu i april-tider.. haar knölarna överlevt?

Ja och hurra! Dom allra, allra flesta har överlevt och jag påbörjar projekt förkultivering.

Förra året hade jag både köpta knölar och provade även att så dahlior från frö .. fick då väldigt många småplantor som blommade under sommaren och utvecklade små dahliaknölar som jag sedan kunde ta upp och spara. Att köpa en ny dahliaknöl är ju ganska så dyrt, att då så dahlior från frö, är mycket, mycket billigare och ett supersmart knep helt sonika!

Men dahlior är som det godaste lördagsgodiset ju. Svårt att motstå. Så även i år, har det tillkommit några nya sorter för mig… fastän det kanske egentligen redan fanns nog. Man kan faktiskt aldrig få nog, sådetså!

Jag förkultiverar mina dahlior från och med april, alltså.

Man kan sätta knölarna rakt i marken när sista frosten varit, men blomningen blir senare då och eftersom vi bor i norr, och gärna vill hinna njuta av dessa smått magiska blomster så länge vi bara kan, så väljer jag att förkultivera.

I kruka eller i plastpåse.

Det senare är supersmart tycker jag, tar mindre plats än krukor, ger knölen som ett eget litet drivhus och dessutom, är det väldigt lätt att se när knölarna börjat bilda så kallade sugrötter. Sugrötterna indikerar ju på att knölen lever och mår väl, något jag inte kan hålla koll på genom krukan.. dock, är det förstås mer plats i en stor kruka och när knölarna levt några år, är dom maffiga och behöver sin plats.

Stora knölar kan du dela på också, något jag provar mig fram med i år… vi får väl se hur det går!

Jag fyller påsen med fin planteringsjord i botten. Sätter ner knölen. Täcker hela knölen med jord och lämnar en liten dutt av huvudstammen ovan, ser ni?

Vattnar ynka, ynka.. men är jorden småfuktig så behövs inte det heller. Nu är det viktigt att hålla vattnings-fingrarna i styr. INTE vattna, förrän du ser att det börjat komma något grönt.. då, kan du börja vattna!

När knölarna är precis nyplanterade, ställer jag dom i backar såhär och förvarar dom i cirka 20-22 grader.. småmörkt. När det börjar titta upp grönt, önskar dahliorna ljusare och lite svalare..

När frostrisken är över, cirkus första veckan i juni här i norr, då planterar vi ut. Och dahlior äääälskar gödsel. Dom mådde så himla gott i hästskiten i somras. Det var minst 50% hästgödsel som dom var ombäddade i. Sol och hästskit, och dahliorna jublar!

.. och det blommade som sjutton. Tänk, om vi får uppleva det igen! Hoppas.

.. ok, kompisar! Fråga på, så kan jag uppdatera inlägget om det fattas något ni undrar över.

Om jag tycker att ni ska prova dahlior i sommar?

-JA!

Sagolikt vacker blommar som står så vackert i bukett.

Emmeli

G-VMBJT57ZE4