Bland det absolut härligaste jag vet denna tid på året,
…är att spendera timmar ute i kalla vintern. Leka med barnen, ta en ridtur, motionerna.. ja vad det nu kan vara vi påtar med, för NÅNTING är det.. att stå stilla gör en ju dessutom bara till en frusenlort, ju! Lager på lager med ull och kroppar i rörelse, är knepet för att alla ska kunna njuta av utevistelsen. Snart går vi in i vårvintern… DÅ tusan ska jag drösa ner mig i en snödriva och njuta solvärme.
Men först en bit vintervinter till..
Till kronan på verket då; efter friskluftandet, ger vi oss sedan in i värmen för en redig fikastund tillsammans.
Nu smyger vi in i semmeltiden, och förutom en alldeles klassisk semla så är min favorit en enkel segmjuk Semmelkaka med generöst med nystött kardemumma i. Vispad grädde och lite hackad mandel på toppen. Den här kakan är så lättsam.. och hejdlöst god. Prova själv, vetja!
Här kommer receptet!
Semmelkaka!
Du behöver
(till en springform, ca 20-22 cm):
- Smör och ströbröd till formen alternativt ett bakplåtspapper
- 150 gram smör
- 75-100 gram mandelmassa
- 2 tsk kardemummakärnor
- 2 1/2 dl strösocker
- 3 ägg
- 1 nypa salt
- 2 1/2 dl vetemjöl
- 2 tsk vaniljsocker
Topping:
Ca 2 dl vispad grädde
Florsocker
En näve hackad sötmandel
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smöra och bröa formen eller klä den med bakplåtspapper
- Smält smöret och riv mandelmassan i en skål
- Mortla kardemummakärnorna
- Rör ner smör och kardemumma med mandelmassan.
- Vänd ner resterande ingredienser i skålen och rör tills allt har blandat sig.
- Häll smeten i formen och skjutsa in i mitten av ugnen i cirka 18- 22 minuter. Jag provade med en sticka och ville ej ha min kaka kladdig, så jag hade alltså kakan inne i ugnen minst 22 minuter.. meen det där gör man precis som man vill!
- Låt svalna i kylskåp ett par – tre timmar innan servering. Den här kakan är suverän då du till och med kan förbereda och baka den dagen innan du önskar servera den, den blir tusan bara godare när den fått stå till sig rejält.
- Innan servering; garnera kakan med vispad grädde, hackad mandel och lite vaniljsocker på toppen!
Önskar er goda friskluft- och fikastunder!
Senaste kommentarer