(Inlägget är i betalt samarbete med Impecta Fröhandel)

Låt oss prata om bland det godaste vi har;

-ni vet solmogna, alldeles ljumma, nyplockade tomater? Med en smak och doft så ofantligt god.

Tomaterna vars frön vi petar ner mitt i vårvintern, vårdar ömt, vattnar och känner längtan med, ut till större plats och varm jord… för att sedan, kunna fylla små och stora nävar, med våra hemodlade tomater.

Det. Är en sån höjdare i livet, tycker vi är hemma.

Omkring v.10,

-då, tar vi dom sparade, ursköljda mjölkkartongerna och klipper av toppen. Fyller sedan kartongerna med 2/3 god planteringsjord och 1/3 såjord. Petar ner ett till två frön i varje, täcker med ett tunt litet lager såjord. Vattnar!

.. vattnar, ja! Det gör vi med en sån här fräsig mojäng. Helt sonika en petflaska vars lock vi spikat några hål i. Ungarna älskar att spika hål och resultatet blir strålande, lagom striliga vattnare. Varje år gör vi nya och det här är ett härligt startskott av odlingssäsongen!

Var var vi? Jo, till sist täcker vi sådden med plastfolie vi pickat hål i med en grövre nål. Sen ställer vi sådden i köksfönstersmygen..

En liten unge och en liten tomatplanta. Ungen cirka fyra år. Tomatplantan fyra-sex veckor. Lite till kan tomatplantan bo kvar i mjölkkartongen nu… men snart vill plantorna har större boende, ny jord..

.. och nu är det maj och dom långa rangliga typerna där i fönstersmygen, vill uuut.

Ja, vi har både odlat tomater som vi haft ute i pallkragar, mot en varm, varm södervägg och alldeles bredvid, där vi Gårdshustrappen… ohyggligt trevligt och tomater behöver faktiskt inte alls stå i växthus för att trivas. Men varmt vill dom ha, så södervägg är fiffigt.

Vissa sorter lämpar sig också bättre än andra för detta sätta att leva som tomat.

Och förra året blev vi ju med Pettson-växthuset så då bodde tomaterna där förstås.

…men alltså, hittills har det inte alls gått så värst jättebra för oss med tomater.. och förra året när vi hade så bra förutsättningar med växthus, så gick det som sämst..

En önskan från tomaterna är ”en temperatur på 22-25 grader vi sådd och efter groning 18-20 grader och så ljust som möjligt. Utplanteras efter avhärdning i växthus eller på varmt frilandsläge när frostrisken är över. Uppbindes. Sidoskotten tjyvas”.. ja så står det.. inga konstigheter.

Förra året då vi superspontant blev med växthus en sen kväll i maj, var ivern så stor att jag dundrade in så många tomatplantor det var möjligt. Band så duktigt. Osv. Men ”glömde” sedan tjyvarna, sommaren lång.. eller jag orkade inte. För livet var ”lite för mycket, på lite för många fronter”. Det är okej. Självklart.

Första skörden. Första småpärerna. Första gallringsmorötterna. Dyrbara smånävar fyllda med småtomater.

Åh..

Nu är jag sugen på revansch och känner hur knipsa-tjyv-peppen bubblar (hehe) , drömmålet i sommar är många, många, många smånävar fyllda med tomater! Har du kanske några råd att ge oss?

Är du också pepp på tomater till sommaren, i kruka, på friland eller i växthus?

Kila in på Impecta nu, just nu pågår tomatkampanj.

3 för 2 på tomater, kika HÄR vetja!


Emmeli

G-VMBJT57ZE4