Det är fredag…
-och kanske finular du på vad du ska laga för gott i helgen? Eller så vill du bara ha tips till storkoket som räcker till minst ett par vardagsmiddagar om du tar i lite i mängd? Det här är också ett så härligt påsk-middagstips, enkelt att laga mycket utav och så fräscha smaker…
Den här kycklinggrytan har varit lite bortglömd hos oss under några år.. men, så skulle vi har gäster för någon fredag sedan och en snilleblixt slog till… ”just det, ja! syrrans kycklingryta, den med färsk spenat i… franska örter… pressad citron.. DEN blir det!”. Och alla älskade den.
Håll tillgodo, med ännu ett inte-så-exakt-recept, men ni får ingredienserna i alla fall och ungefärliga mått, sen är det bara att ”smaka, smaka, smaka!” som Mat-Tina alltid sagt! 😉
Kyckling-gryta, med spenat, citron och örter!
Du behöver :
(till ca 4-6 portioner)
- Cirka 1 kg kycklingfilé
- en påse färsk spenat (typ 70 gram?)
- 2-3 charlottenlökar
- Några rejäla matskedar franska örter
- 1 citron
- 5 dl creme fraishe
- En skvätt grädde och/eller vatten
- salt, peppar
- smör till stekning
- Tagliatelle (gärna den med ägg i, mättar så gott!)
Gör såhär:
- Värm en klick smör i en redig gryta. Hacka löken fint och fräs den i smöret tills den blivit gyllene.
- Hacka kycklingen i mindre bitar och fräs tillsammans med löken.
- Strössla över örter, ta i här, det äär ju så gott!
- Häll på cremé fraichén när kycklingen börjat bli vit på kanterna.
- Häll i en skvätt grädde och/eller vatten, efter tycke!
- Låt koka upp och puttra tills kycklingen är genomstekt.
- Snabbhacka spenaten och strössla i grytan
- Smaksätt med citron, salt och peppar!
- Smaka, smaka, smaka! Servera till nykokt pasta och en fräsch sallad. Uuuurgott!, som min älskade barndomsgranne skulle ha sagt!
Trevlig helg till er alla!
Önskar er fina dagar av det slag ni bäst behöver och önskar. <3
Det här receptet måste jag prova 👍👍👍👍🥰🥰
Ja, gör det, Gun! 😀