Nu ni,

-ska ni få ett recept ni kommer att gilla, ja det törs jag nog nästan lova!

Det enkla receptet på det där perfekt sega och så sagolikt goda knäcktäcket.. som du kan använda till precis alla sommarens bär- och fruktpajer!

Jag har hunnit prova det med både blåbär och äpple.. så gott bådadera. Nu bara läängtar jag efter att rabarbern ska ta fart, då ska det bli knäckig rabarberpaj så det sjunger om det!

Knäckig frukt-, & bärpaj!

1.Sätt ugnen på 175 grader!

2.Välj fyllning till din paj, tipsar nedan om;

  • Ett gäng skivade äpplen (4-8 st beroende på storlek)
  • Hackad rabarber som fyller botten av pajformen
  • Eller ca 4-5 dl valfria bär (hallon, jordgubb, blåbär eller en salig blandning!)
  • Jordgubb och rabarber är en sagolik kombination också!

3. Ta din valfria frukt-, eller bärfyllning och sno runt tillsammans med;

  • 3/4 dl strösocker
  • 2 msk farinsocker
  • 2 tsk malen kardemumma
  • 2-4 msk potatismjöl. (Använder du blåbär, ta då 4 msk potatismjöl. Använder du äpplen, ja då räcker 2 msk potatismjöl. Justera efter val av fyllning och dess ”vattnighet”)
  • (2-3 tsk kanel om det är äpple du väljer som fyllning!)

4.Ta fyllningen och strössla ut den i din pajform!

5. Gör nu själva knäcktäcket i ett knyck! Tag en ny bytta och blanda samman;

  • 2 dl strösocker
  • 2 krm salt
  • 3 dl havregryn
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 175 g smält smör
  • 0,5 dl ljus sirap

6. Rör ihop alltsammans till en jämn smet och klicka ut över frukt/bärfyllningen. Bred försiktigt ut smultäcket i ett jämnt lager.

7.Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter eller tills den fått en fin gyllenbrun färg!

Pajen är förstås himla god att serveras direkt, men allra godast tycker jag att den är om den får stå och vila och ”stanna till” ett slag. Serverar pajerna gör jag med vaniljglass, köpes-vaniljvisp eller min superenkla hemmagjorda vaniljvisp (recept HÄR).

Allt gott till er i ljuvliga varmvåren som just nu bjuder försommarvärme!

Emmeli

G-VMBJT57ZE4