Det är lördag.. 

.. och det utlovas regn, kanske hos dig med? Och kanske är du, precis som vi var den där lördagen alldeles i början av julimånaden, sugen på att baka någonting gott? Något bulligt men ändå inte så arbetsamt som ju faktiskt ett redigt bullbak är. Utan något väldigt mycket lättsammare? Himla gott? Med smak av sommar?

Mandelkubb. Ja kära hjärtanes, så gott. Här kommer receptet!

Mandelkubb

(ca 20 stycken)

Du behöver:
  • 7 dl vetemjöl
  • 2 tsk hjorthornssalt
  • 1,5 dl socker
  • 4 droppar bittermandelolja
  • 125 gram smör
  • 1 ägg
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 dl pärlsocker till garnering av kubbarna
Gör såhär:
  1. Låt smöret bli rumsvarmt eller mikra det lite försiktigt utan att smälta det. 
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Blanda bittermandelolja med dom övriga torra ingredienserna som vetemjöl, hjorthornssalt samt socker i en stor bunke. 
  4. Blanda ner smöret till en smulig blandning med fingrarna, gaffel eller slev. 
  5. Hiva i mjölk och ägg och rör ihop till en deg. 
  6. Rulla ut degen till en avlång längd ca 40 cm på mjölat bakbord. Skär ut 2 cm breda bitar – mandelkubbar. 
  7. Lägg upp pärlsocker på ett fat. 
  8. Klä två plåtar med bakplåtspapper
  9. Doppa degbitarna i pärlsockret och lägg mandelkubbarna med sockret uppåt med några cm mellanrum på plåtarna. 
  10. Grädda mandelkubbarna i ca 15 minuter tills de fått fin färg.

Så trevlig bakning! Gick som hejsan bredvid Virvelvinden som kutade in och ut, redo med sin små sandaler på.

Låt mandelkubbarna svalna lite efter gräddning, njut sedan till iskall sommarsaft eller nykokt kaffe. Ute i solen eller kurandes medan regnet faller. Råkar det bli några kubbar över, kan du antingen förvara dom i en tät burk i skafferiet, men härligast tycker jag ändå dom håller sig om jag lägger burken i frysen.



God lördag alla ni!


Emmeli 

G-VMBJT57ZE4