Ute i tidig septembermorgon, dimman ute på åkern håller precis på att dra sin kos efter natten.

Det finns massor att dona med ute i trädgård och odlingar nu… och höstfixet, ja det kan vara en favorit hos mig… Skörda, det är på ett sätt väldigt ivrigt. Men ändå som ett lugnt, djupt andetag efter rusigaste sommarmånaderna. Jag fyller nävarna med överblommat, samlar frön och känner som att jag bär in guld, för att torka och spara till nästa år. Ännu plockas buntar så maffiga. Rödbetor och potatis är ännu i jorden och tas upp inför måltid. Ni minns kanske att jag skrev ”Skörda dill!” som en önskeplan för den här veckan?

Såhär såg det ut 2022, när jag stod i potatis- dill- och morotslandet. En helt GALEN dillskörd.

I år?

… en lite blygsammare skörd, men ooh så uppskattad.

Jag trodde nämligen inte att det skulle bli ett endaste dugg av årets dillsådd, då det var just i torkans torka som dessa frön hamnade i jorden, kring mitten av juni. Den mindre dillen, sådde jag långt senare, i andra halvan juli, faktiskt.. som en andra chansning.. vilken hit!

I en påse är det mååånga frön, ju, så det här gör jag nog om nästa år också; så i två omgångar. Himla härligt att både få en omgång med kronor och en med mestadels dillblad.

Vilken vinst, att det kom lite av båda!

Vill man spara dillfrön är det himla lätt också! Dillfröna skördas när blomhuvudena börjat blomma över och bli bruna, liksom annat du tar frön från alltså.

Skörda dill och frys in, så enkelt det bara är möjligt! Jag tar helt sonika knippet och hackar av det grövsta som ni ser. Från den längre krondillen plockar jag raskt av det dilliga/bladen från stjälkarna.

I med alltsammans i en redig fryspåse och skjuts in i frysen. När dillen frusit, tar jag ut påsen och kramar den med händerna. På så sätt ”finhackas”, finfördelas dillen, i ett nafs! Så fenomenalt, som Farmor Gertrud skulle ha sagt.

Det var mitt Skörda Dill- knep, det. Varsågoda! <3

Emmeli

G-VMBJT57ZE4