Det är dags, att summera..

Året som gått.

Efter att ha haft ett tufft slut på 2021 samt ett utmanande 2022.. bad jag, rysligt matt, om att få ett återhämtande 2023.. med många ”bara vanliga dagar att få fylla med det liv vi älskar”. Låter mig summera..

Januari

Äntligen, fick vi utrymme för att riktigt landa, vila och ta igen oss. Utrymme, att inte bara hinna kippa efter andan och ”på’t igen” med något nytt jobbigt, som det hade varit under mer än ett års tid. Tid nu, att komma till ro. Prick hela familjen njöt. Kallt och soligt, hästgos ute och inne lades golvet i badrumstvättstugan som vi väntat på så länge.

februari

Jag HemmaMammade för fullt, tog ungarna till isen med fikapackningen och fyllde frysen med hembakta hönökakor som Bertil bakat med mig av en deg storlek grande. Alla tillsammans-tid spenderade vi i vanlig ordning gärna ute, med olika gårdsbestyr och gärna lunchen i en snöhög.

Mars

Vårvinter. Massor av snö. Vi skidade, HELA familjen (Lillminsting i pulkan jag själv slumrade i som barn) på sportlovet. Ungarna levde lajvet här hemma. Vi jobbade stenhårt med badrummet. Odlingsrummet var fullt av förodling. Och så provade vi på att vinterså spenat i lilla Pettson-växthuset(succé!). Inom mig gnagde också ett beslut jag inte visste om jag skulle våga ta… men hjärtat talade starkt..

April

Vintern höll i. Och vi njöt av långsam vår. Kompishäng. Påsk och små kattflickorna började bli hemmastadda här, nosade lite friskluft ute på bron men fick vända inåt sedan. Jag och M red långtur åt nytt håll. Och under tre intensiva dygn på påsklovet, bodde jag och barnen hemma hos mina föräldrar, då hallen där hemma genomgick en rockad; avlopp skulle kopplas ihop, gamla lilltoan rivas, nytt golv i hallen läggas… Svärfar var med värdefulla timmar när han hade möjlighet, Svärmor mötte sonen med lagad middag.. och den skäggige, slet i det närmsta dygnens alla timmar under dessa dagar. Men himmel, så bra det blev!

Maj

Våren kommer så sakteligen. Vi ägnade första veckorna av maj-månaden till att preppa allt vi kunde, för till syttende mai, åkte vi till Norge med min Svärfamilj.  En helt SAGOLIK resa. Till M´s Morfar, där vyn ni ser, helt enkelt är Moffe och Astrids ”köksfönstervy”, förstår ni!? Helt otroligt. Minns också vår utflykt till Kälsviken, med vännerna. Eller när Småbrorsorna hjälpte mig att anlägga det nya jordgubbslandet. Å just det! Morsdagsmiddagen var en trerätters, där vi bjöd hem både mannens och mina föräldrar… förrätten? -Nässelsoppa! Med ett gott snurrigt bröd till. Kul att testa göra något av alla brännässlor som poppat upp..

Juni

… det blir inte ljuvare än såhär. Junimagi. Lilla växthuset var proppat med plant som önskade få komma ut, helst ”igår”. En del brändes bort av solen men det mesta hamnade där det var tänkt. Men så torrt det var! Potatisen sattes tidigt på månaden medan sådden blev sen, pga livet och mycket pga torkan. En helg hade vi otroligt efterlängtat besök av våra älskade vänner som vi bor alldeles för långt ifrån. Vi tog i kapp livet tillsammans under några intensiva dygn och så fick vi guld värd hjälp att ordna större bete till hästarna. Vi badade i sjön och firade Midsommar med en Brandispappa i tjänst. Och… nu blev allt klart, kära lärartjänsten som väntat på mig under alla hemma-år, fick skickas vidare och med ens kände jag hur andetagen blev djupare än på länge. Läskigt att fullt ut ”stå på egna ben” … men, livet är för kort för att inte följa hjärtat. Just nu i livet, ett så rätt beslut. Vad som händer ”sedan”, det får vi se. Men just nu i livet vill jag inget annat. HemmaBondMora… med en hel hoper av trevliga skriv och fotojobb som jag kan göra utefter livet. Ypperlig kombo.

Juli

Utöver att jag bloggar, skriver för mig själv, skriver ”Livetböcker” till varenda unge och utöver fotoalbumen som är dyrbara med bilder och ord…ja, utöver allt det där, så brukar jag föra en liten Årsdagbok, sådär månad för månad, sammanfatta hur vi haft det. (Ja, jag ÄLSKAR att skriva, NOLL av allt det där, är något måste). Julimånaden, var sannerligen skral men tydlig i sin beskrivning; ”Fantastisk Gotlandstur med vännerna. Svintrög odling. Inget höväder”. Så var det med det, juli!

Augusti

Årets åttonde månad innehöll så väldigt med spänning, vi gick som på nålar, dag för dag jag och den skäggige.. ”kan det bli några dagar höväder snart?”. Odlingarna levererade, ääntligen, fint. Vi njöt av sommarlov och jag nattade Lilla Lillebroren under många vackra kvälls-löpturer. Och tänk! Den tjugonde augustidagen, bara puttrade gården av liv. Dagarna innan också, men då ”av bara oss”.. dvs; Årets slåtter gick ÄNTLIGEN av stapeln. Höet hade slagits, fått lite regn i sig, men torkat väl till den där lördagen när det vällde in kära människor som hjälpte oss från start till mål med bärgandet. Känslan efteråt, helt otrolig!

September

Det här har blivit en utav årets absoluta favoritmånader på senare år.. i år var inget undantag. Vi fortsatte skördadet, tog upp pärer, plockade äpplen och mustade och gjorde mängder av äppelmos. Den skäggige byggde stor hönsgård till våra nya vänner; Hönapönorna och Tuppen Ture. Och! Ja kanske det fräsigaste på hela månaden, var att jag, Isabell (@livetpabacken) och Ida (@sodra.byvag) gjorde slag i saken att äntligen ses och den dagen, var helt, helt fantastisk på alla sätt och vis (läs mer om den HÄR, vetja!)

Oktober

Årets tionde månad.. och både natur och människor saktade ner i sin fart, markant. Jag minns morgonstunderna hos hönsen tillsammans med småpojkarna. Turerna upp på berget. Tänk att det gick att plocka trädgårdsbukett till min födelsedagsmiddag. Och tänk.. att vi äntligen blev klara med vår (oss så löjligt kära) Badrumstvättstuga! Familjens Lillminsting fyllde två ljuvliga år. När oktober gick mot sitt slut, tog vintertidsmörker och det första snötäcket sitt fokus.. Björnmamman i mig, gick i ide.

November

Det här blev en oerhört tuff månad, som ändock började så gott med Höstlov.. som mer liknade vinterlov. Jag minns dagen tillsammans med mina systrar, ute vid havet. Höstlovsdagarna med barnen. Vi firade Farsdag, med järnmackor grillade över elden. Och mysiga påtet när vi gjorde hemgjord fågelmat. I mitten av månaden började sjukstuge-utmaningarna köa, med en väldigt otrevlig influensa… varje barn, förutom det ena, checkade av 9-10 dagars feber, var. Det hela toppades också med att även päronen i familjen blev dåliga. Så väldigt krångligt. Men vi klarade det, älskade team Drömgården… men ej förutan att vi var helt knäckta efteråt, i många dagar. <3

December

Årets allra sista månad och jag bestämde mig så, återigen, för att prioritera liv framför julestress. Det är en sådan succé-grej. Å, som vi har haft det gott. Påtat och bakat när andan fallit på och det passat. Pysslat på lämplig barnanivå, hängt med kompisar och hurrat över att små unghönorna börjat värpa. Ett extra kärt minne är också när vi hade Kyrkkaffe här hemma hos oss, efter Första Adventsgudstjänsten.. ja, och alla andra små och större julebalunser vi haft här hemma och hos våra nära och kära.. sannerligen julens höjdpunkt, att få må gott tillsammans! Jullov pågår och fy farao, så gott det är!

… idag är det årets allra sista dag och jag känner mig så otroligt tacksam. Året har varit så mycket gott. Glimtarna viskar om det. Men jag vet också, att året innehållit både stor oro och stor sorg. Ni vet, livets alla nyanser. Med ödmjukhet, tackar vi för att få möta ett nytt år nu. Det känns pirrigt. Det puttrar en hel del drömmar och idéer hos dom där två här ovan… men också, en längtan efter att bara Här-och-Nu:a.. bara vara i det som är vårt liv, just just nu. Vi har inte bara hamnat där vi är idag, utan ansträngning… tvärtom! Nu är tid att fortsätta landa och omfamna det vi har, ännu ännu mer. Varje dag, är en gåva. Så är det.

TACK för att ni följer, peppar, hjärtar. Vi önskar Er ett gott slut på 2023 och ett….

Gott Nytt År!

.. önskar oss alla ett fantastiskt 2024!

Emmeli

G-VMBJT57ZE4